Eerbetoon aan Zaandijk icoon Henk Groot: zvv Zaandijk wint (4-1) van Onze Gezellen

Zaandijk- Het duel in de zondag 4e klasse tussen zvv Zaandijk en het Haarlemse Onze Gezellen eindigde in 4-1. De zege van de thuisploeg kan als een verdiende overwinning bezegeld worden. Na rust werd de winst binnengesleept. Er was voorafgaand aan het duel een minuut stilte, rouwbanden en vlaggen halfstok ter ere van Zaandijk icoon Henk Groot. De ploeg van Christopher Manuputty doet mee in de subtop op een 5e plaats met 5 punten achterstand op koploper RCZ.
In memoriam Henk Groot ‘Henkie Hattrick’: van 1938-2022
Oud-voetballer Henk Groot is woensdag 11 mei 2022 overleden. De oud Zaandijker overleed vorige week op 84-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Zaandam. Groot droeg zowel het shirt van Ajax als Feyenoord. In totaal werd hij 5 keer landskampioen -vier keer met Ajax- en pakte hij drie keer de KNVB-beker (2 keer met Ajax). Groot kwam 39 keer uit voor het Nederlands elftal. Daarin maakte hij 12 doelpunten. ’Henkie Hattrick’ was zijn bijnaam. Henk was twee keer de duurste voetballer van Nederland en een volle erelijst met Ajax en Feijenoord. In het NHD van afgelopen week het volgende:
Tussen 1959 en 1970 speelde hij 305 officiële duels voor Ajax en maakte daarin liefst 207 doelpunten. Alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen scoorden vaker voor Ajax. Groot heeft nog steeds een uniek record in handen bij Ajax. In het seizoen 1960/61 was hij goed voor 41 competitiedoelpunten, een ongeëvenaard record bij de Amsterdammers.
Groot, afkomstig uit Zaandijk, voetbalde als semi-prof bij Stormvogels in IJmuiden, samen met zijn broer Cees. Beide broers vertrokken in 1959 naar Ajax.
In 1963 stapte Henk over naar Feyenoord om twee jaar later terug te keren in Amsterdam, waar hij een routinier was in een team met onder meer de jonge Cruijff. Een knieblessure zorgde in 1969 voor een plotseling einde van zijn voetballoopbaan. Eerder dat jaar had hij nog meegedaan in de eerste Europa Cup 1-finale van de Amsterdammers. In Madrid was AC Milan destijds met 4-1 te sterk.
Groot zei over zijn tijd bij Ajax. „Het was mooi. Ik heb met twee generaties gevoetbald. Eerst nog met de oude generatie met Wim Anderiesen jr., Ger van Mourik en Jan van Drecht. Daarna heb ik met de nieuwe lichting gespeeld: Johan Cruijff, Wim Suurbier, Barry Hulshoff. Ik ben misschien niet zo’n Ajacied als Sjakie Swart is, maar ze moeten niets over de club zeggen!”
Louis van Gaal was vol lof over Groot. „Ik was een fan van Henk Groot, oud-aanvaller van Ajax, die vaak scoorde met zijn hoofd. Ik dacht ’dat kan ik ook’, maar ik kon het niet”, zei de huidige bondscoach van het Nederlands elftal ooit.
Op de site van zvv Zaandijk plaatste het bestuur het volgende bericht; Deze week kwam de landelijke media met het bericht dat oud-Zaandijker Henk Groot op 84-jarige leeftijd is overleden.
Henk werd in 1947 lid van de ZVV Zaandijk, waar zijn vader Piet Groot toen voetballer van het 1e elftal was. Henk volgde ook zijn oudere broer Cees, die al enkele jaren bij ZVV Zaandijk voetbalde. Henk speelde in de welpen en adspiranten en al gauw bleek hij over een uitzonderlijk voetbaltalent te beschikken.
In het seizoen 1952/1953 was Henk, toen 14 jaar, als onnavolgbare topscorer betrokken bij het kampioenschap van de Adspiranten A.
In 1955 was hij al meerdere keren in het 1e elftal als wisselspeler opgevallen, en in dat jaar maakte hij de promotie mee naar de 2e klasse. In het seizoen daarna kreeg Henk als 16-jarige een vaste plaats in Zaandijk 1. In dat elftal speelde Henk samen met zijn broer Cees.
De prestaties van zowel Henk als Cees begonnen op te vallen bij de betaald voetbalclubs. Aan het eind van het seizoen vertrokken de broers naar semiprofclub Stormvogels in IJmuiden. Dit was voor beiden het begin van een prachtige tijd als profvoetballer. Na Stormvogels bij Ajax (1959-1963), daarna Feijenoord (1963-1965) en weer terug bij Ajax (1965-1969). Ook voetbalde Henk in al die jaren liefst 39 wedstrijden in het Nederlands Elftal.
Na zijn voetbaltijd zagen we Henk vaak terug bij zijn oude club ZVV Zaandijk. Met name in de tijd dat broer Cees na zijn profvoetbalavontuur nog in Zaandijk 1 voetbalde en bij de latere kampioenschappen van het 1e elftal in 1985 en 1988. Henk genoot van het voetbal van zijn oude club én van de belangstelling van zijn oude clubgenoten. Ook was hij bij jubilea van de vereniging aanwezig op de instuif, vergezeld door zijn vrouw Gré,
De laatste jaren ging de gezondheid van Henk achter uit. Toen Henk in het verzorgingshuis in Zaandam woonde bezocht hij op geregelde tijden nog wel de Zaandijker werkersploeg op de maandag, dronk daar een kop koffie en genoot van de verhalen en de foto’s van oude elftallen. Bij het overlijden van Henk denken wij terug aan de jaren dat Henk bij ZVV Zaandijk voetbalde en danken hem voor zijn latere betrokkenheid bij zijn oude ‘cluppie’. Rust in vrede Henk! Tenslotte gaan onze gedachten uit naar zijn familieleden en wensen hen alle sterkte om dit verlies een plaatsje te geven.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl