Ünüvar kijkt weer vooruit na mindere fase: ”Mijn droom is sowieso niet veranderd”

Zaanstad- Maandag avond start Jong Ajax met een thuisduel tegen laagvlieger FC Den Bosch. Na een mindere fase met ook wat blessureleed is Zaandammer Naci Ünüvar vastbesloten om er een mooie tweede seizoenshelft van te maken. Daarin staat het winnen van wedstrijden bovenaan en dat zal ook in de tweede seizoenshelft niet anders zijn. De gedeelde topscorer van Jong Ajax wacht op zijn kansen en blijft geloven in zijn eigen kwaliteiten. ESPN interviewde onze streekgenoot en zend vanavond het duel met FC Den Bosch live uit. Lees hieronder het interview:
Hij groeide op in Zaandam. Vanuit zijn flat op acht hoog keek hij neer op het voetbalpleintje. De 18-jarige Naci Ünüvar schaafde hier als kleine jongen aan zijn techniek en leerde er passeerbewegingen. ”Hier gebeurde het allemaal: ik heb er gevochten, gewonnen en gehuild. Dag in dag uit aan het voetballen tot je werd geroepen om te eten”, aldus de jonge Ajacied. Op het geliefde pleintje deed hij zijn grote idolen na. ”Ik keek naar Cristiano Ronaldo, de kale Ronaldo en Luis Suarez. Ik wilde zelfs dezelfde kicksen als hij, ik was echt obsessed met hem.”
Moeizame periode
Ünüvar werd jarenlang gezien als het grootste talent uit de Ajax-opleiding en maakte al op zijn zestiende zijn debuut in het eerste elftal. Na zijn profdebuut en eerste doelpunt in Ajax 1 beleeft Ünüvar een moeizaam jaar. Hij ervaart de verschillen tussen wedstrijden in de jeugd en die tegen professionals. ”Ik merkte op een gegeven moment dat ik niet fit genoeg was. Ik kon het geen negentig minuten volhouden. Vanaf dat moment besefte ik wat er voor nodig is om betaald voetbal te gaan spelen en dat het geen jeugdvoetbal meer is.”
Vol vertrouwen
Dit seizoen is Ünüvar weer goed op dreef. Hij was betrokken bij vijftien doelpunten in vijftien wedstrijden bij Jong Ajax. Zelf maakte hij er negen, ook gaf hij nog zes assists. ”Ik zie een jongen die vol vertrouwen is”, zegt hij vastberaden.
Ünüvar wist dat het tijd was om in zichzelf te investeren en deed er met extra trainingen van alles aan om fitter te worden. ”Ik ben ook veel fitter dan in het jaar dat ik naar Jong Ajax ging. Ik heb met de trainers gekeken wat er gemiddeld wordt gelopen (aantal km. in een wedstrijd) bij Ajax 1. Ik kom nu zelf ook aan die data.”
De snelle dribbelaar is gedeeld topscorer en speelt bijna wekelijks een hele wedstrijd. Zijn vertrouwen groeit met de week, maar hij is er nog lang niet. ”Ik ben altijd wel kritisch geweest naar mezelf. Als het minder gaat, maar ook als het goed gaat blijf ik kritisch. Ik weet dat er nog dingen beter moeten. Als ik scherper was geweest had ik bijvoorbeeld nog meer doelpunten kunnen maken en assists kunnen geven.”
Ouders dankbaar
De kansen die Ünüvar heeft gekregen en gepakt, kwamen niet zomaar. De Ajacied is zijn ouders dan ook eeuwig dankbaar. ”We hadden niet altijd veel geld. Toch deden mijn ouders er altijd alles aan zodat wij niks te kort kwamen. Alles wat we nu hebben komt door hard werken en is niet zomaar uit de lucht komen vallen.”
Goede afsluiting van het jaar
Het jaar 2021 eindigde goed voor Ünüvar. In de TOTO KNVB Bekerwedstrijd tegen Barendrecht maakte hij voor de tweede keer minuten in Ajax 1. In het nieuwe jaar hoopt hij vanzelfsprekend op meer. ”Mijn droom is sowieso niet veranderd. Ik denk dat ik dit gewoon moet vasthouden en dat mijn kans dan wel zal komen. Ik heb sowieso altijd geloofd in mijn eigen kwaliteiten en wist dat deze altijd weer naar boven zouden komen, maar dat dit gewoon even een mindere fase was. Dat zal ik ongetwijfeld nog eens meemaken, maar nu weet ik hoe je daarmee moet omgaan.”