Rene van Elsland door als trainer bij Fortuna Wormerveer

Wormerveer- Als een trainer doorgaat bij een club dan is het heel gebruikelijk om daar aandacht aan te schenken. In dit geval gaat het om Fortuna’s hoofdtrainer René van Elsland en vandaar nu uitgebreid aandacht voor deze bevlogen ‘werknemer’ van de Wormerveerse vereniging van bijna alleen maar vrijwilligers.
Dat ze bij Fortuna Wormerveer met René te doen hebben met een gepokt en gemazelde trainer kun je wel stellen. Want stel hem de vraag wanneer het ‘gedonder’ is begonnen lichten zijn ogen op.
‘Da’s een hele lijst hoor. Mijn eerste schreden in het trainersvak zette ik in 1985 bij de jeugd van vv IJmuiden. Vervolgens in 1986 Assistent trainer Jong AZ, 1987 jeugd KFC, 1992 jeugd ZFC, 1995 jeugd ZVV, 1998 jeugd Hellas Sport om vervolgens vanaf 2002 hoofdtrainer te worden bij FC Velsenoord en in 2005 Hoofdtrainer FC Uitgeest. Na een periode zonder club was ik een soort van herintreder in 2014 als hoofdtrainer van sv Meervogels ’31 om vanaf 2020 gretig als hoofdtrainer bij Fortuna Wormerveer aan de slag te gaan.’
Onderweg heeft René veel – zeg maar gerust bijna alles – wel meegemaakt. Wat was voor hem het meest indrukwekkende?
‘Er zijn inderdaad vele mooie momenten geweest. In willekeurige volgorde kampioen van NL met district West 1 op Zeist. Maar ook in 1 jaar tijd met A1, B1 en C1 van KFC kampioen en het hele eerste team bestond een paar jaar later uit deze talentvolle jeugdspelers. Derde van NL met KL kampioenschap in het leger. Speelde daar samen met Marco van Basten, zoiets vergeet je toch nooit meer! Kampioenschappen met ZVV en KFC. Derde met Jong AZ maar in alle stadions van Nederland geweest en veel geleerd van Theo Vonk. Één groot hoogtepunt. Ook nog de Cruyff Foundation Cup gewonnen in het Olympisch Stadion. Ik was aanvoerder en Johan reikte de prijzen uit. Onvergetelijk!’
Is er een verschil tussen de trainer van nu en de trainer in zijn beginperiode?
‘Ik ben een absolute winnaar en daar moest vroeger alles voor wijken. Toen ik trainer van Uitgeest was ging ik op zaterdag naar Bobs Saloon om spelers naar huis te sturen. Maar de tijd is anders, spelers zijn veel mondigere en moet je je handelen naar spelers dus aanpassen, meer uitleggen, dus de gifkikker in mij is iets aangepast naar een meer begripvolle en behulpzame trainer.’
Bij Fortuna Wormerveer heeft hij zijn plek helemaal gevonden. Goede selectie met mogelijkheden?
‘Zeker, Fortuna Wormerveer is een hele fijne club met mooie eerlijke ‘down to earth’ mensen. Onze selectie heeft veel mogelijkheden, zowel in prestatief opzicht als in het laten doorstromen van jeugd. Daar is een goede mix voor nodig en die hebben we.’
Hoe lastig is het voor een oefenmeester om in deze coronatijd de spelers scherp te houden als dat al mogelijk is?
‘Het is rete moeilijk! Met name omdat je niet kunt plannen. Te pas en onpas wordt de sport gestopt. En er is meestal geen uitzicht op de middellange termijn dus er wordt veel van zowel spelers en trainers gevraagd om zich elke keer weer aan te passen aan een nieuwe situatie. Wij staan bovenaan en ik vind dat de spelers in deze periode zelf ook hun verantwoordelijkheid moeten pakken om fit te blijven. Ik heb ze een shuttlerun test beloofd op de eerstvolgende training. Wie niets heeft gedaan valt direct door de mand en haakt dan voorlopig echt af!’
Speelt je ervaring als ‘evenementenorganisator’ in deze periode een belangrijke rol?
‘Soms helpt dat wel, bij de organisatie van een trainingskamp of iets dergelijks maar verder eigenlijk niet.’
Hou je tijd over nu er zo weinig evenementen door kunnen gaan en is dat voordelig voor je rol als oefenmeester?
‘Ik heb de afgelopen 24 maanden helemaal niets kunnen doen in mijn business, vreselijk. Mijn bedrijf was allang kapot geweest als ik geen andere business had ondernomen. Ik ben na de eerste lockdown direct een merk in desinfectie begonnen, daarna ben ik een merk duurzaam toiletpapier gaan helpen met sales, ik heb mijn agentschap voor twee mooie merken in grootkeuken (professionele koeling en vaatwassers) een boost gegeven en daar ook een nieuwe mooie samenwerking mee gestart, ik werk als zzp er om een zakelijk eventbureau op te starten voor de sponsor van Feijenoord en ben op dit moment nog met twee nieuwe producten bezig om op te starten. Dus nee, ik heb weinig tijd over hahaha.’
De aanleiding voor dit interview is het feit dat René ook komend seizoen de hoofdtrainer zal zijn. Gaan de talenten doorstromen vanuit de jeugdopleiding of scout FW extern ook nog naar talent?
‘Het doel is om op deze twee fronten zo goed mogelijk te scoren. Normaliter is het een lastige combinatie om én te presteren in punten én jeugd te laten doorstromen. Daar heb je ook een goede mix van jong en oud voor nodig. Ik weet echt wel dat er wat kritiek is geweest op het feit dat er wat spelers van buitenaf zijn gekomen. Maar die hebben juist ook in het opleidingstraject grote meerwaarde. Jongens als Stijn Stam, Dani Moraal en Janoah Rutumalessy hebben het niveau om Fortuna 1 te halen en daar veel wedstrijden te spelen, maar er trainen wekelijks nog zeker vier spelers van 023 met ons mee in de hoop dat ook zij de stap binnenkort kunnen maken. Dus vooralsnog gaat dat prima.’
Het eerste elftal van Fortuna Wormerveer is momenteel koploper in de 1e klasse A. De krachtsverschillen lijken klein. Is Fortuna Wormerveer een echte titelkandidaat?
‘Als je na acht wedstrijden bovenaan staat kun je dat niet ontkennen. Bovendien ben ik van mening dat er een aantal spelers zijn die nog niet hun beste voetbal hebben laten zien.
Dan zit er dus nog rek in. Onze doelstelling is promoveren!’
Dat brengt meteen de volgende vraag aan. Want Is Fortuna Wormerveer weer toe aan de Hoofdklasse? De supporters hebben zo hun bedenkingen.
‘Goede vraag, dus de wedervraag is, wie is Fortuna? Zijn dat de supporters of de spelers? Iedereen die ooit op prestatief niveau heeft gesport, weet dat je speelt om te winnen. Je denkt dan toch niet dat als wij, stel dat het zover mag komen, een potje voor het kampioenschap gaan laten lopen? Overigens begrijp ik qua belangen heel goed dat het wellicht niet wenselijk is, maar het conflicteert met alle sportieve ambities.’

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl