Fortuna W papiercontainers en busjes straks minder snel vol: Oud papier inzet van wijziging

Zaanstad- De gemeente Zaanstad voert per 1 januari 2022 nieuwe regels in voor het verspreiden van reclamefolders. Dat betekent dat inwoners standaard geen ongeadresseerd drukwerk meer ontvangen. Bewoners ontvangen wel huis-aan-huisbladen. Voor de `Moppers` die op maandagochtend veelal actief zijn met het ophalen van karton en papier blijft het motto ongewijzigd ‘Van Dame, Pup tot Veteraan, met oud papier ertegenaan’.
‘Dertig kilo minder papier op de deurmat voor gemiddeld huishouden’
Zaankanters die toch folders willen ontvangen, moeten een ja-sticker op hun brievenbus plakken. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt ziet dit als een belangrijke stap naar een duurzamer en bewuster gebruik van papier. “Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee dertig kilo papier per jaar. Dit is het goed voor het milieu, zorgt voor minder afval en er komen geen folders meer terecht in zwerfvuil op straat.”
Veel ongevraagd reclamedrukwerk verdwijnt ongelezen in de papierbak- Fortuna papier containers!) of komt bij het restafval terecht. Ongeveer 7% van het restafval in Zaanstad bestaat nu uit oud papier. Dit wordt samen met het restafval verbrandt. “Dat is hartstikke zonde omdat papier een grondstof is die we goed kunnen hergebruiken”, zegt wethouder Baerveldt.
Online sticker aanvragen
Voor bewoners is de Ja-sticker vanaf 1 januari online aan te vragen via www.zaanstad.nl- zoekterm ja-sticker- of via telefoonnummer 14 075. De sticker wordt dan gratis thuisgestuurd. Zaankanters kunnen de ja-sticker ook afhalen in het stadhuis en bij bibliotheken.
Alternatieven: online folders en reclame-advertenties
Alternatieven voor ongeadresseerd reclamedrukwerk kunnen zijn: Gebruik maken van apps of internetfolders of adverteren in huis-aan-huisbladen.
Overzicht met de betekenis van de verschillende stickers vanaf 1 januari 2022
sticker wat inwoners ontvangen
géén stic­ker
geen re­cla­me­fol­ders, wel huis-aan-huis­bla­den
ja-stic­ker*
re­cla­me­fol­ders en huis-aan-huis­bla­den (*deze sticker heeft dezelfde functie als de ja/ja sticker die een aantal inwoners nu op de brievenbus heeft)
nee/nee-stic­ker
geen re­cla­me­fol­ders, geen huis-aan-huis­bla­den
nee/ja-stic­ker (gelijk aan géén sticker)*
geen re­cla­me­fol­ders, wel huis-aan-huis­bla­den (*deze sticker heeft vanaf 1 januari geen waarde meer. Inwoners kunnen de sticker weghalen of op de brievenbus laten zitten)

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl