Jong AZ sluit 2021 af met thuisduel tegen FC Den Bosch

Zaanstad- Het jaar 2021 eindigt voor Jong AZ maandag met een thuisduel. Dan neemt de ploeg van Maarten Martens het op tegen FC Den Bosch. De aftrap op het AFAS Trainingscomplex is om 20:00 uur.
Vorige week sloten de Alkmaarders de Tweede Periode af met een nederlaag. Op bezoek bij ADO Den Haag kwam Jong AZ voor rust knap op voorsprong, maar werd het uiteindelijk 3-2.
Buurmeester & Griffith
Na een tegengoal van Thomas Verheydt trok Zico Buurmeester de stand gelijk. Op aangeven van Iman Griffith rondde de middenvelder van dichtbij af. Waar Griffith bij de 1-1 aangever was, scoorde hij zelf de 1-2. De aanvaller kwam op het middenveld in balbezit, dribbelde op en schoot van randje zestien raak.
Elftal van de Week
Griffith werd door zijn prestaties in de Hofstad opgenomen in het Elftal van de Week van de Keuken Kampioen Divisie.
Debuut Meerdink
Mexx Meerdink maakte bij ADO zijn debuut in het betaald voetbal. De aanvaller van AZ Onder 18 kwam in de 77e minuut binnen de lijnen.
Oefenduel Jong Ajax
Een mixteam van Jong AZ en AZ Onder 18 speelde woensdag een oefenduel met Jong Ajax. Op De Toekomst werd het 2-0 door goals van Gabriel Misehouy en Christian Rasmussen (penalty).
Eerste goal
Yusuf Barasi scoorde woensdag zijn eerste goal in AZ 1. De achttienjarige aanvaller – die begin december debuteerde in de Eredivisie – deed dat in het KNVB-bekerduel met Heracles Almelo (4-1 zege). Barasi kwam in de tachtigste minuut binnen de lijnen en nam vijf minuten later de 4-1 voor zijn rekening.
Eerste seizoenshelft
Na de wedstrijd tegen ADO had Jong AZ de eerste seizoenshelft achter de rug. Over negentien wedstrijden werden zes overwinningen geboekt. Drie keer bleef het gelijk en tien keer werd er verloren. In de eerste speelrondes, waarin Jong AZ viermaal op rij ongeslagen bleef, mocht de ploeg zich even koploper noemen. Inmiddels bezet het de vijftiende plaats.
Tiende plaats
FC Den Bosch staat halverwege op een tiende plaats. The Blue White Dragons behaalden 25 punten. Dat deden zij met acht zeges, één remise en tien nederlagen.
Derde nederlaag
De formatie van trainer Jack de Gier ging in zijn laatste wedstrijd met 3-2 onderuit tegen Roda JC. Jizz Hornkamp was in dit duel tweemaal trefzeker. Het was voor FC Den Bosch de derde nederlaag op rij. Eerder werd wel een goede reeks neergezet. Toen versloegen zij achtereenvolgens Jong FC Utrecht (2-1), De Graafschap (2-1), MVV Maastricht (0-1) en TOP Oss (1-0).
Salasiwa en Hornkamp
Laatstgenoemde aanvaller heeft een verleden in de AZ Jeugdopleiding. Hij kwam binnen in de Onder 17-selectie, maar vertrok na één seizoen al naar sc Heerenveen. Ook Gaston Salasiwa is een AZ Jeugd-exponent. Hij stroomde vanuit de AZ Jeugd door naar de beloften. In 2010 vertrok hij transfervrij.
Tweemaal Kuijpers
Jong AZ en FC Den Bosch stonden eerder dit seizoen ook al tegenover elkaar. In Stadion De Vliert leden de beloften toen hun tweede nederlaag van het seizoen. Roy Kuijpers zette de thuisploeg op voorsprong, waarna Yusuf Barasi na rust vanaf de stip gelijk maakte. In de 84e minuut sloeg Den Bosch opnieuw toe, met andermaal Kuijpers als doelpuntenmaker.
Drie keer gewonnen
De onderlinge resultaten zijn wel in het voordeel van Jong AZ. Van de acht eerdere ontmoetingen werden er drie gewonnen. Driemaal bleef het gelijk en twee keer won FC Den Bosch. In eigen huis verloor Jong AZ nog nooit van de Brabanders.
Arbiter
Jong AZ – FC Den Bosch staat onder leiding van Martijn Vos. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Danny Kempinga en Frank Jansen. Wouter Wiersma is aangesteld als vierde official.
Live
De wedstrijd is maandag te volgen via het Twitter-account van AZ. Later die avond zijn op ESPN de highlights te zien.
Winterstop
Na het treffen met FC Den Bosch begint voor Jong AZ de winterstop. Op zondag 9 januari wordt de competitie hervat. Dan staat een bezoek aan TOP Oss op de rol. Die wedstrijd begint om 20:00 uur.
Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag:
ADO Den Haag – NAC Breda
Almere City FC – FC Volendam
MVV Maastricht – FC Emmen
Telstar – Jong PSV
VVV-Venlo – TOP Oss
Zaterdag:
FC Eindhoven – Roda JC
FC Dordrecht – Excelsior Rotterdam
Maandag:
Jong Ajax – Helmond Sport
Jong AZ – FC Den Bosch
Jong FC Utrecht – De Graafschap