Jeugdexponenten Zico Buurmeester, Yusuf Barasi en Mo Taabouni vieren (Eredivisie-)debuut

Zaanstad- In een tijdsbestek van vier dagen vierden liefst drie jeugdexponenten een debuut in AZ 1. Zico Buurmeester maakte zijn officiële debuut, terwijl Yusuf Barasi en Mo Taabouni voor het eerst meededen in de Eredivisie. De talenten over het nieuwe hoogtepunt in hun nog prille carrières.
Barasi
Yusuf Barasi maakte een jaar geleden al zijn debuut in het eerste team. De jonge Alkmaarder kwam toen binnen de lijnen in het Europa League-duel met HNK Rijeka (4-1 zege). Vorige week donderdag volgde tegen Fortuna Sittard (2-1) zijn vuurdoop in de competitie. “Het was mooi om mijn debuut in de Eredivisie te mogen maken. En het is altijd lekker om drie punten te pakken.”
Gelukt
De Turks jeugdinternational liep warm toen trainer Pascal Jansen hem bij zich riep. “Ik had natuurlijk mijn debuut al gemaakt, wel blijft het een speciaal moment om dan je eerste Eredivisie-minuten te maken. Al denk je er op het moment zelf niet echt aan. Je bent gewoon gefocust op je invalbeurt en die ging ook best wel goed. Ik was balvast en wilde het de tegenstander moeilijk maken. Ik denk dat dat is gelukt.”
Taabouni
Vier dagen later was het de beurt aan Mo Taabouni. Eind 2019 maakte hij al zijn officiële debuut in de KNVB Beker-wedstrijd tegen Groene Ster (3-0), zondag volgde een entree in de Eredivisie tegen Sparta Rotterdam (3-1). “Ik heb er best lang op moeten wachten, maar nu was het moment daar. Dat gaf me een gevoel van: eindelijk. Het voelde als een beloning. Toen ik erin kwam zei de trainer dat ik ervan moest genieten en dat heb ik ook gedaan. Het is natuurlijk mooi om het stadion te spelen. Helaas zonder fans, maar ik heb er zeker wel van genoten.”
Stoïcijns
Voor Taabouni was het contrast groot toen hij een dag later met Jong AZ tegen Excelsior speelde. De creatieveling kreeg in het Keuken Kampioen Divisie-duel twee keer geel en dus rood. “Soms gaat het goed, soms gaat het fout. Dat is zuur, maar het is niet zo dat ik nu de hele week sip ben. Vandaag heb ik een minder moment en morgen misschien weer een mooi moment. Ik ga gewoon met waar ik mee bezig ben en focus me op de volgende wedstrijd die er aankomt.”
Buurmeester
Voor Zico Buurmeester was het echt zijn officiële eerste keer in AZ 1. De middenvelder uit Egmond aan den Hoef had zijn debuut niet zien aankomen. “Een onwijs mooi moment, maar ook een beetje raar. Gisteravond vierde ik nog Sinterklaas met mijn familie en had ik niet gedacht dat ik vandaag tegen Sparta mijn debuut zou maken. Dat maakt het wel extra mooi.”
Telefoontje van Martens
Tijdens het heerlijk avondje werd Buurmeester plots gebeld door Maarten Martens, zijn trainer bij Jong AZ. “Rond half negen ging de telefoon. Van Maarten hoorde ik dat Jordy Clasie was uitgevallen en dat ik daarom bij de selectie zou zitten. Ik dacht: lekker dat ik op de bank mag zitten. Misschien dat ik er ook nog in mag komen, maar daar ging ik zeker nog niet van uit.”
Mooi moment
In de slotfase kwam Buurmeester binnen de lijnen voor Fredrik Midtsjø. “Vijf minuten ervoor zei de trainer dat ik me klaar kon maken en erin zou komen. Het waren maar een paar minuten, maar het is natuurlijk heerlijk om je debuut te maken. Ik vond ook dat het wel redelijk ging. Ik had gezien de tijd die ik kreeg niet veel kúnnen doen, maar het ging hier ook vooral om het mooie moment dat ik er voor iets in zou komen.”
Vier debutanten
De teller van jeugdexponenten die debuteren in AZ 1 staat dit seizoen inmiddels al op vier. Eerder maakten Ernest Poku, Thijs Oosting en Peer Koopmeiners hun eerste opwachting. Zij spelen vooral in Jong AZ, maar kloppen nadrukkelijk op de deur bij de A-selectie.
Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto’s: AZ Media / Ed van de Pol