Voormalig trainer Tiggelman over Zaanstreek-tijd: “Prachtige periode gekend”

Groningen- Leo Tiggelman was in zijn trainersloopbaan trainer van onder meer ZVV, Hellas Sport, SVA, Assendelft en Blauw-Wit W. Inmiddels woont hij alweer jarenlang in Friesland waar hij samenwoont met zijn nieuwe vrouw en dochter. Het betekent echter niet dat de oefenmeester zijn oude clubs is vergeten. “Ik heb namelijk een prachtige periode gekend in de Zaanstreek”, vertelt hij.
Tiggelman was speler bij ZVV toen hij het verzoek kreeg om zijn trainerspapieren te halen. Dat bleek een gouden zet te zijn, want hij bleek als geen ander geschikt te zijn voor het hoofdtrainerschap. Nadat jeugdtrainerschap bij ZVV, Pancratius, Rood-Wit A en KFC beleefde hij bij ZVV zijn eerste trainersklus bij een eerste elftal. Het was een mooi jaar met successen bij het eerste en tweede team. Vervolgens volgden nog avonturen bij Hellas Sport, Schoten, Geel-Wit, SVA Assendelft, VVZ, Assendelft en Blauw-Wit W, waarna hij bij VVZ als trainerscoördinator aan het werk ging.
In zijn trainersloopbaan werkte hij in Amsterdam, de Zaanstreek en Haarlem, waarbij hij de verschillen van de regio’s meemaakte. “Amsterdammers hebben vaak een verschrikkelijk grote mond, maar tegelijkertijd een klein hartje. Ze zeggen je wat ze op hun hart ligt. Bij de Zaankanter is dat echter anders, want die is een stuk minder geneigd om te zeggen wat er is. De spelers in Haarlem verschillen ook weer met de Amsterdammers en de Zaankanters.”
Nadat hij in Friesland kwam wonen, begon het bij Tiggelman weer te kriebelen. Daarom besloot hij om bij een lokale voetbalclub vlakbij Drachten aan de slag te gaan met het tweede team. “De club beschikte over een jonge trainersstaf, waardoor ik wat ervaring erbij kon brengen.” Het was bij de club echter zelden voorgekomen dat deze een trainer aantrok die niet uit Friesland kwam. “Daardoor had ik het gevoel dat ik me nog meer moest bewijzen. Ik vond het echter geen probleem, want het gaf me weer nieuwe energie.”
Het vele jaren werken in de voetballerij eiste echter zijn tol, waardoor Tiggelman besloot om te stoppen. “Het zorgt simpelweg voor veel onrust in je leven, want het kost veel energie om met een team aan de slag te gaan. Daarom besloot ik om te stoppen”, vertelt Tiggelman, die vindt dat clubs vaak wel heel hard met trainers omgaan. “De twaalfde man heeft in deze tijd wel veel invloed gekregen. Uiteindelijk draait alles om de collectiviteit van het team en daar heeft de trainer niet altijd invloed op.”
Assendelft-hoofdtrainer Lars Keppel is familie van Tiggelman. Het zorgt ervoor dat hij nog altijd informatie krijgt hoe het in de regio eraan toegaat. “Mijn doel is om voor de winterstop nog eens langs te komen om naar het team te kijken. Daarmee houd ik binding met de regio.” De oefenmeester vindt zijn periode bij ZVV nog altijd de mooiste tijd. “Ik voetbalde daar van mijn achtste tot vijfentwintigste. Vervolgens is het daar voor mij allemaal begonnen met mijn trainerscarrière. Ik zal Jan van Veen, die mijn hiervoor enthousiast maakte, altijd dankbaar blijven.” Tiggelman staat tegenwoordig met zijn bedrijf Voetbal & Zoo op de markt. “We verkopen daar voetbalitems. Zo blijf ik betrokken bij de voetballerij”, eindigt hij.
Tekst: Jordi Smit

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl