Manuputty bij Zaandijk met jonge spelersgroep aan de slag: “Stabiliteit duurt even”

Zaandijk – Christopher Manuputty is bezig aan zijn eerste maanden bij ZVV Zaandijk. De hoofdtrainer behaalde met zijn ploeg vooralsnog drie competitiezeges, terwijl het tweemaal met lege handen stond. Ondanks de wisselende resultaten houdt Manuputty vertrouwen in zijn groep.
De vereniging koos dit seizoen duidelijk voor een lijn waarbij het doorstromen van jeugdspelers cruciaal was. “We beschikken daarom over een leuke, maar jonge groep spelers”, vertelt Manuputty. “Veel spelers zijn afkomstig uit de jeugd en moeten simpelweg wennen aan het seniorenvoetbal, waardoor de resultaten vooralsnog wisselend zijn. Wanneer we daar echter overheen kijken, dan laten ze een goede indruk achter. De komende maanden zullen we vanzelf de progressie duidelijker zien.”
Zaandijk staat voorlopig op de derde plaats met negen punten, waarvoor Manuputty vooraf tekende. “Tegen Heemstede verloren we met 1-0, maar in dat duel kon het ook onze kant op vallen. Afgelopen weekend gingen we met 3-1 onderuit tegen BSM en maakte de tegenstander gelukkig de vele kansen niet af.” De wedstrijd stelde de oefenmeester echter niet somber. “Het duurt gewoon even totdat we de constantheid van de prestaties bereiken. Als technische staf moeten we het spelsysteem verder perfectioneren. Bovendien speelt elke tegenstander iets anders, waardoor spelers situaties dit seizoen sneller moeten herkennen. Ik verwacht dat we na de winterstop een stabielere lijn te pakken hebben.”
Tot die tijd wachten voor Zaakdijk echter belangrijke duels tegen directe concurrenten. De aankomende weken komt de club in actie tegen Rood Wit Zaanstad (thuis), VVV Westzaan (uit) en Geel Wit ’20 (thuis). “We hebben wat dat betreft drie belangrijke wedstrijden voor de boeg. Na die duels hebben we bijna de eerste periode gehad, waardoor we in de maand november extra hopen op een goed resultaat. Onze spelers wachten een belangrijke uitdaging.”
Het lukte dit seizoen geen enkele club om na vijf wedstrijden nog altijd het volledige aantal punten te hebben. “Daaraan zien we dat alle ploegen aan elkaar gewaagd zijn en dat wij dus ook kansen maken tegen de bovenste clubs.” Daarvoor moet zijn selectie dan echter wel stappen maken. “Hopelijk lukt het onze spelers om wedstrijden sneller en beter te kunnen lezen. Het is voor een trainer altijd fijn om een aantal verlengstukken op het veld te hebben staan, waardoor ik langs de kant minder aanwijzingen hoef te geven. Op die manier kunnen we gezamenlijk bouwen aan een stabiel team dat om de bovenste plaatsen kan meestrijden.”
Tekst: Jordi Smit