IJzersterke competitiestart Westzaan geeft vertrouwen: “Conditioneel staan we er goed voor”

Westzaan – VVV Westzaan heeft een ideale competitiestart. Met twaalf punten uit vijf wedstrijden staat de ploeg van hoofdtrainer Arjen Zwaan op de eerste plaats in de competitie. Desondanks ziet de oefenmeester nog voldoende ruimte voor verbeteringen.
Hoewel de resultaten vooralsnog mee zitten, is Zwaan namelijk van mening dat zijn ploeg in het eerste competitieduel met RCZ onnodig punten liet liggen. “In de voorbereiding hebben we veel aandacht besteed aan onze speelwijze”, legt Zwaan uit. “Het zorgde voor meerdere nederlagen in oefenwedstrijden, waardoor het team moeite had om vertrouwen te houden in de speelwijze. We hebben het volgehouden en ontwikkeld wat inmiddels een positieve uitwerking heeft. De afgelopen maanden kwamen zelfs diverse spelers naar mij toe om het systeem nog beter te begrijpen. Dat geeft een vorm van betrokkenheid aan in de spelersgroep.”
Het stelt Zwaan tevreden dat zijn ploeg in de meeste wedstrijden de controle hield. “Ons spel is voorlopig nog niet spectaculair en kan nog vele malen beter, maar we laten wel een vorm van stabiliteit zien. We geven achterin weinig weg en vormen een sterke basis voor prestaties.” Het zorgt ervoor dat de sfeer in de selectie uitstekend is. “Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat de periode nog niet voorbij is en dat we daarom scherp moeten blijven. Ik zie voor mezelf een belangrijke taak liggen om met mijn technische staf de groep bij de les te houden. Het is belangrijk om overal kort op te blijven zitten.”
De vereniging mag zich voorlopig gelukkig prijzen dat het nauwelijks tot geen last van blessures heeft, waardoor Zwaan weinig in het elftal hoeft te schuiven. “Conditioneel staan we er goed voor. Waar tegenstanders in de laatste minuten van de wedstrijd vaak moeite hebben om het niveau vol te houden, lukt het ons om misschien wel de helft van de treffers in de laatste twintig minuten te maken. Het laat zien dat we klaar zijn om de strijd aan te gaan.”
De hoofdtrainer benadrukt echter dat onderschatting op de loer kan liggen. “We hebben het bijvoorbeeld nog lastig tegen tegenstanders die ons onder druk zetten.” Bovendien kregen de laatste drie opponenten van Westzaan een rode kaart, waardoor het tegen tien man kwam te spelen. “Afgelopen zondag was dat zelfs tegen negen man. Tot nu toe vallen de gebeurtenissen in de wedstrijden voor ons de goede kant op, maar je weet nooit wat de toekomst gaat brengen. We moeten dan ook niet arrogant worden, maar moeten natuurlijk wél blijven uitstralen dat we de wedstrijd willen winnen.”
Tekst: Jordi Smit