Jan de Haas legt voorzitterschap bij sc Hercules Zaandam neer

Zaandam- De voorzitter Jan de Haas heeft aangegeven te stoppen als bij voetbalvereniging sc Hercules Zaandam. De man die ziel en zaligheid heeft gegeven en het de laatste tijd niet eenvoudig had met Stichting Kuilpad en de samenwerking daaromtrent. De Zaandammers moeten dus op zoek naar de man of vrouw onder wiens voorzitterschap ze successen kunnen vieren en uitdagingen moeten overwinnen. Er kwam een paintball vereniging op het sportcomplex en zo waren er recent nog een aantal veranderingen doorgevoerd in het bestuur.

In een persoonlijke motivatie op de clubpagina verklaart de Haas het volgende: In juli 2018 trad ik aan als ad-internim voorzitter toe tot het bestuur van Hercules. Eerder dat jaar had ik een advertentie geplaatst bij “Zaankanters voor Elkaar” en mij daarin aangeboden als vrijwilliger met enige bestuurservaring. Dit werd opgepikt door Hercules en na een paar gesprekken met Koos en Klaas werd ik aspirant Herculiet.

Toen ik hieraan begon, nam ik het besluit mij voor maximaal 3 seizoenen te willen inzetten als voorzitter. Ik koos hiervoor, omdat ik in deze 3 jaar graag wilde ervaren hoe de sfeer en de manier van doen en denken binnen de vereniging zouden aanvoelen. Inmiddels liggen deze 3 seizoenen alweer achter mij. In de aankomende maand is dat het geval. De afgelopen drie seizoenen heb ik als wisselend positief ervaren. Goede ervaringen werden afgewisseld met tegenvallende ontwikkelingen. Waar we er weer in geslaagd bleken om met een voltallig bestuur aan de slag te gaan, waren  er nauwelijks nieuwe vrijwilligers te vinden voor de bezetting van belangrijke commissies. Heel veel werk binnen de vereniging wordt nog steeds gedaan door een veel te kleine groep vrijwilligers.
Alhoewel veel verenigingen hetzelfde probleem ervaren, beschouw ik de situatie bij Hercules als urgent. Momenteel ontbreekt het aan voldoende vrijwilligers voor de jeugdcommissie, kantinecommissie, evenementencommissie en toernooicommissie. Belangrijke pijlers binnen de vereniging  om te zorgen voor een bloeiend verenigingsleven. Er zullen veel meer mensen moeten komen, die uit zich zelf het voortouw willen nemen om de organisatie sterker te maken. Het mankeert Hercules aan een enthousiast verenigingsleven. Natuurlijk heeft bijna 18 maanden corona ook geen goed gedaan aan de verbondenheid met de vereniging. Nu we echter bezig zijn om weer uit het covid-dal te klauteren, is het heel hard nodig om extra inspanningen te leveren teneinde het verloren terrein terug te winnen. Hiervoor zijn echter meer enthousiaste mensen nodig.
Zoals al eerder gemeld hebben wij natuurlijk wel een groep vrijwilligers die geweldig hun best doen, elke week weer. Maar dit zijn er gewoon veel te weinig om het verschil te maken. De meesten van hen komen voort uit één van de twee fusieverenigingen. Uit de tijd dat leden nog een nauwe band hadden met hun club. Het clubgevoel is tegenwoordig helaas nog nauwelijks een factor. Terugblikkend kom ik dan ook tot de conclusie dat mijn inspanningen als voorzitter onvoldoende hebben gewerkt om noodzakelijke veranderingen gerealiseerd te krijgen. Om veranderingen succesvol geïmplementeerd te krijgen is het belangrijk dat deelgenoten ook bereid zijn te veranderen. De veranderingsbereidheid binnen Hercules laat echter te wensen over. Vaak wordt er nog te veel belang gehecht aan oude waarden. “ We doen het al 10 jaar op deze manier dus waarom veranderen”. Het is mij helaas niet gelukt om dit proces positief te beïnvloeden.
Dit heeft mij doen besluiten, dat ik geen vervolg zal geven aan een verlenging van het voorzitterschap. Donderdag 12 augustus jl. heb ik als voorzitter de laatste bestuursvergadering voorgezeten. Per 1 oktober 2021 zal ik ook niet langer de verantwoordelijkheid nemen voor de aansturing van het bestuur.
Hercules is een prachtig club en verdient een geweldige toekomst. Om dit zeker te stellen is het echter belangrijk dat de vereniging blijft investeren in een cultuur waarbij leden en ouders enthousiast een bijdrage gaan leveren aan het verenigingsleven. Hieraan wil ik nog steeds een bijdrage leveren en ook bestuursverantwoordelijkheid blijven nemen, maar niet langer als aanjager en aanvoerder. De energie, die nodig zal zijn om na de pandemie opnieuw de kar te trekken ontbreekt mij gewoon.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl