ZCFC-trainer Willem Zeijlmans wil team in zijn kracht laten spelen

ZCFC begon het seizoen 2020/2021 moeizaam met slechts een punt uit vier wedstrijden, waarna het voetbaljaar ten einde was door de coronacrisis. Het zat hoofdtrainer Willem Zeijlmans de maanden erna niet lekker, waardoor hij hoopt om met zijn team volgend seizoen een stuk beter aan de aftrap te verschijnen.
Zeijlmans keerde afgelopen zomer terug bij de vereniging, waarbij hij in het verleden al een half jaar werkzaam was. De oefenmeester begon met veel ambities aan de voorbereiding, maar moest het seizoen snel staken. “Daarom voelt dit niet echt als mijn tweede jaar bij ZCFC”, zo vertelt Zeijlmans, die veel selectiespelers zag vertrekken. “We hebben afscheid genomen van ongeveer tien man, terwijl evenzoveel spelers terug zijn gekomen. Het bood ons de mogelijkheid om jeugdspelers te laten doorstromen en versterkingen van buitenaf te halen.”
De hoofdtrainer koos ervoor om deze zomer een maandlang met de nieuwe selectie te trainen, waardoor hij al de krachten van zijn team zag. “Voor mijn gevoel is de samenstelling van de huidige selectie beter dan afgelopen jaar. De jongens van buitenaf komen grotendeels uit Amsterdam en Purmerend. Dat betekent dat ze een ander soort temperament in de groep brengen.” Bovendien biedt ZCFC verschillende jeugdspelers de kans in het eerste team. “Wanneer iemand goed genoeg is, dan is hij ook oud genoeg. Dat beleid past bij de vereniging.”
Het afgelopen jaar dacht Zeijlmans veel na over de manier waarop hij zijn team graag wil laten spelen. Dat hij met een 4-3-3 formatie aan de wedstrijden gaat beginnen, staat vrijwel vast. Daaromheen vallen echter nog genoeg nuances aan te brengen. “Het gaat uiteindelijk erom dat we een systeem gaan spelen waarin iedereen het beste tot zijn recht komt. We willen simpelweg uitgaan van onze eigen krachten, maar het team moet ook in elkaar passen. De oefenwedstrijden gaan we daarom gebruiken om hiervoor te zorgen.”
ZCFC zit in een poule die vrijwel hetzelfde is als afgelopen jaar, waardoor de competitie weinig verrassingen kent. “Ik denk dat ons team beter is dan vorig jaar, toen we een valse start hadden. Hopelijk kunnen we die achterwege laten en het onszelf makkelijker maken. We hebben op onze tegenstanders geen invloed, maar alleen op ons eigen spel.” Zeijlmans hoopt met ZCFC weer leuk voetbal te spelen. “Maar uiteindelijk draait het ook gewoon om het behalen van de punten, want die zorgen voor rust binnen het team. Als dit allebei lukt, dan is het helemaal perfect.”
Tekst: Jordi Smit
Foto: ZCFC