Arjen Zwaan heeft droom met VVV Westzaan: “Alleen eerst maar eens laten zien”

VVV Westzaan stelde in het voorjaar van 2019 Arjen Zwaan aan als nieuwe hoofdtrainer van de zondagselectie. De oefenmeester was destijds pas 27 jaar, maar de vereniging had voldoende vertrouwen in zijn kwaliteiten om hem voor de groep te zetten. Hoewel de club de afgelopen twee seizoenen goed presteerde, bevroor de coronacrisis voorlopig de ambities.
Het kwam daarom niet als een verrassing dat Zwaan besloot om nog een seizoen bij VVV Westzaan door te gaan. De trainer ziet veel rek in de groep en hoopt aankomend seizoen wat neer te zetten. “We stonden in mijn eerste seizoen op de derde plaats en grepen vlak voor het stoppen van de competitie een periodetitel, waardoor we goed bezig waren. Ook afgelopen seizoen presteerden we naar behoren, dus het was pijnlijk dat we niet door mochten gaan. Aan de andere kant hebben veel meer clubs daar last van gehad.”
Zwaan trainde het grootste gedeelte van afgelopen seizoen gewoon door met de groep, alhoewel hij merkte dat het moeilijk was om in twee- of viertallen de spelers wat bij te brengen. Dit seizoen begint hij met een aantal verschuivingen in zijn selectie. “We hadden dit jaar de ruimte om de groep onder de loep te nemen en wat spelers te verversen, zodat we de selectie in de breedte sterker konden maken. Bruce Harrems komt bijvoorbeeld over van ZCFC. Als linksbuiten moet hij voor de nodige snelheid op de vleugels zorgen. Daarnaast zit Frank de Lange in onze selectie die bij Fortuna Wormerveer speelde. Daarin zien we veel potentie.”
Ook Bono van Leeuwen (Sporting Krommenie), Mark Alserda (Hercules Zaandam) en Milo Non (VVV Westzaan Zaterdag) zijn nieuw in de selectie. De nieuwe spelers hebben onder meer als doel om de concurrentie binnen de spelersgroep te verhogen. “Twee jaar geleden beschikten we over een jonge groep, maar die spelers zijn inmiddels ook alweer wat ouder. Met de versterkingen in de selectie zien we de trainingen beter worden. Bovendien moet we hierdoor eenvoudig blessures kunnen opvangen.”
De oefenmeester ziet zijn team bovenal in het collectief uitblinken. “We beschikken over een zeer stabiel team dat niet snel door het ijs heen zakt. Dat is natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Ook de breedte van de selectie is een belangrijk onderdeel. Wanneer ik wissel dan wordt het elftal daar niet slechter van. Door de snelheid die we in de ploeg hebben zijn we bovendien zeer gevaarlijk in de omschakeling.” Zwaan heeft dan ook de droom om volgend seizoen weer voor de promotieplaatsen te strijden. “Met het 100-jarig bestaan van de club zou dit mooi zijn. Alleen ik stel me bescheiden op, want we moeten het eerst maar laten zien.”
Tekst: Jordi Smit