Hercules Zaandam-trainer Eric Heerings: “De club is in beweging”

Zaandam – Eric Heerings bereidt zich voor op zijn tweede seizoen bij Hercules Zaandam. De oefenmeester had afgelopen voetbaljaar al ambitieuze plannen met de groep, maar moest deze door de coronacrisis maandenlang in de ijskast zetten. Aankomend seizoen heeft Heerings een duidelijke ambitie: promoveren met zijn ploeg.
Het is voor een hoofdtrainer altijd afwachten wanneer hij bij een nieuwe club begint, maar Hercules Zaandam wist te verwachtingen van Heerings voorlopig waar te maken. “Het bevalt me nog altijd uitstekend bij deze vereniging”, stelt de oefenmeester. “Hercules is een leuke club die in beweging is. Het gaat goed met de jeugdafdeling, waarbij vooral de onderbouw een aantal stappen voorwaarts heeft gemaakt. Bovendien zijn alle randvoorwaarden bij Hercules uitstekend geregeld, waardoor ik voorlopig niets te klagen heb.”
Bij zijn komst hield Heerings de selectie al een keer tegen het licht. Afgelopen seizoen kwamen daarom onder meer zes versterkingen over van Zaanlandia, waarmee de selectie klaar was voor de derde klasse. Dit jaar koos de club ervoor om de selectie intact te houden. “We beschikken over veel goede spelers en hebben een groep die echt in evenwicht is. Daarom leek het ons logisch om vertrouwen te tonen in deze groep.”
Hercules Zaandam heeft volgens Heerings een uitgebalanceerd team dat elkaar blindelings weet te vinden. “In onze selectie zitten verschillende leeftijden, waardoor de balans duidelijk aanwezig is. Ook beschikken onze spelers over een bepaalde vorm van voetbalgogme. Het zorgt ervoor dat verschillende spelers gevoelsmatig weten wanneer het goede moment is om een actie te maken of een pass te geven. Dat geldt in aanvallend opzicht, tijdens het verdedigen en in de omschakeling. Het is als hoofdtrainer natuurlijk heerlijk om dat in de groep te hebben. Daarnaast hebben we de nodige ervaring om voor coaching op het veld te zorgen.” Heerings geniet onder meer van Reino Kok die zeer scherp voor het doel is. “Hem hoef je weinig uit te leggen over het maken van doelpunten, want hij voelt zelf heel goed aan waar hij moet staan.”
De vereniging heeft in elke linie dan ook de kwaliteiten om het de tegenstanders in de competitie moeilijk te maken. Heerings vindt het echter nog lastig om te weten waar zijn team in de ontwikkeling staat. “De afgelopen periode hadden we natuurlijk maar weinig meetmomenten, waardoor het spannend wordt hoe de teams uit de voorbereiding komen. Zeker is echter dat we willen promoveren en daarvoor kan ik alleen met mijn eigen team bezig zijn. Op de tegenstanders heb ik geen invloed.”
Tekst: Jordi Smit