Van Elsland gaat met Fortuna Wormerveer voor top drie: “Maar het is niet vanzelfsprekend”

Fortuna Wormerveer begint begin augustus aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De vereniging slaagde erin om het grootste gedeelte van de selectie bij elkaar te houden, waarmee het voor promotie naar de Hoofdklasse hoopt te strijden. Al houdt René van Elsland voorlopig een slag om de arm. “We moeten het eerst maar laten zien”, oordeelt de hoofdtrainer.
De oefenmeester maakt zich officieel op voor zijn tweede seizoen als trainer van Fortuna Wormerveer. Afgelopen seizoen viel in het water vanwege de coronacrisis, waardoor Van Elsland nauwelijks aan zijn selectie kon werken. “Gelukkig heb ik een jaar lang met de jongens kunnen werken en hebben we elkaar beter leren kennen. Normaliter ben ik gewend om te trainen vanuit een wedstrijdanalyse. Aangezien we geen wedstrijden speelden, moesten we als technische staf creatief zijn met onze oefenstof. Het ging soms gepaard met motivatieproblemen, omdat iedereen graag weer wedstrijden wilde spelen. Daardoor is het fijn om weer te beginnen.”
De voetbalclub zag de afgelopen maanden vijf spelers bij de vereniging vertrekken, terwijl evenzoveel versterkingen bij Fortuna Wormerveer kwamen. “Als club heb je vrijwel niet in de hand of spelers bij de club vertrekken en dus moet je anticiperen. Ze hebben vaak verschillende redenen om de vereniging te verlaten.” Arsenio Dihalu en Cani Yilmaz komen de club versterken. Allebei gaan ze ook een rol vervullen in de jeugdafdeling. “Beide jongens hebben een achtergrond in het betaald voetbal. Met hun jeugdtrainerschap krijgen ze nog een grotere binding met de vereniging.”
Naast Dihalu en Yilmaz voegt Fortuna Wormerveer Tringo Schut en Jordan de Jong aan de selectie toe. Waar Schut overkomt van KFC, droeg De Jong afgelopen seizoen het shirt van ASV De Dijk. “De eerste speler wilde afgelopen jaar al de overstap maken, maar besloot alsnog een andere keuze te maken. De Jong is juist lang geblesseerd geweest en wilde graag bij De Dijk vertrekken. Ik ben erg blij dat we de versterkingen hebben kunnen halen. Ze kunnen echt iets toevoegen aan de spelersgroep die we tot onze beschikking hebben.” Tot slot komt Emre Bilgin over van AGB. “Emre heeft een verleden bij Fortuna Wormerveer, waardoor hij de club al goed kent.”
Van Elsland spreekt de doelstelling uit dat zijn team volgend seizoen voor de top drie gaat spelen, maar is zich ervan bewust dat de prestaties niet vanzelf komen. “Persoonlijk vind ik dat wij de selectie hebben om voor promotie te strijden, maar uiteindelijk is de cliché ‘de bal is rond’ helemaal waar. Het is niet vanzelfsprekend dat wij het grootste gedeelte van de wedstrijden gaan winnen. Daar moeten we hard voor werken. Ik vind dat we aankomend seizoen meer kwaliteiten hebben dan afgelopen jaar, waardoor we nog meer van onszelf mogen eisen.”va
Tekst: Jordi Smit