Oud-scheidsrechter Reygwart: “We mogen niet klagen met scheidsrechters in Nederland”

Hans Reygwart stond tussen 1986 en 1997 als scheidsrechter op het veld in de Eredivisie. De arbiter floot diverse grote Nederlandse wedstrijden en bleef ook na zijn actieve loopbaan in de scheidsrechterbranche actief. De laatste jaren adviseerde hij topscheidsrechters als Björn Kuipers en Serdar Gözübüyük. “Fluiten hoef ik ze niet te leren, maar op mentaal vlak gaan we regelmatig met elkaar in gesprek”, stelt Reygwart.
De voormalig-arbiter was de laatste jaren waarnemer van de UEFA. In die rol beoordeelde hij scheidsrechters en maakte hij een rapport op over hun functioneren. België-Wales was de laatste wedstrijd waarbij hij in die hoedanigheid op de tribune zat. “De Europese voetbalbond heeft ook leeftijden waaraan het vasthoudt, waardoor het niet meer mogelijk is om dit werk te doen.” Het betekent echter niet dat Reygwart eenvoudig zijn scheidsrechterbril kan afzetten. In de halve finale van het EK zag hij Danny Makkelie nog een betwistbare inschatting maken met het geven van een strafschop aan Engeland. “Ik denk dat hij daarmee achteraf niet gelukkig was, maar als leidsman neem je soms een beslissing die verkeerd uitvalt. Daar is dan niets meer aan te doen.”
Reygwart was acht jaar lang coach van Kuipers die dit weekend de leiding over de finale tussen Engeland en Italië heeft. De laatste jaren hielp hij Gözübüyük om zichzelf mentaal te verbeteren. “Serdar is inmiddels de nummer drie van Nederland, achter Kuipers en Danny Makkelie. Dat is natuurlijk een knap staaltje werk. Afgelopen jaar floot hij zelfs drie duels in de Champions League, waarin hij een uitstekende indruk achterliet op de mensen. In dat opzicht mogen we niet klagen met scheidsrechters in Nederland.”
De in Wormer woonachtige Reygwart is met RIC-IT een van de sponsors van de Zaanstad Cup, waarvan zaterdag de finaledag is. Op die dag komt hij daarom langs om te komen kijken naar de verenigingen uit de regio. “Persoonlijk ben ik een actief volger van het voetbal in de Zaanstreek, al heb ik geen favoriete club. Ik had altijd de hoop dat een vereniging zich zou ontwikkelen tot een topclub in het amateurvoetbal, maar helaas is dit nog niet gelukt.” Reygwart regelde Erwin Blank en Joey Kooij als scheidsrechters voor de finaledag. “Ze waren eigenlijk direct enthousiast toen ik ze vroeg om mee te doen.”
Zelf zit Reygwart voorlopig in de lappenwand. Waar hij in november 2020 tijdens een golftrip in Luxemburg nog een lichte dwarslaesie opliep, moest hij afgelopen week een operatie aan zijn maag ondergaan. “Dat was een zware ingreep waarvan ik de komende tijd moet herstellen. Hopelijk is het dan voorlopig voorbij.”
Tekst: Jordi Smit