Berkhout: ‘Droom die uitkomt’

Alkmaar/Zaanstreek- Voor de negentienjarige Jorn Berkhout is het afgelopen seizoen er één om niet snel te vergeten. De verdediger maakte in AZ’s laatste competitieduel zijn debuut in de hoofdmacht, terwijl hij slechts zeven maanden geleden zijn eerste stappen op profniveau zette. Via de AZ voetbalschool, naar Jong AZ en debuteren in het eerste elftal, dat is het verhaal van de jonge debutant.
 Van jongs af aan
“Ik had het niet verwacht”, vertelt de Heerhugowaarder, die tegen Heracles Almelo (5-0 zege) in de 83e minuut mocht invallen. “Als je eenmaal naar voren wordt geroepen gaat het heel snel. Toen ik naast de vierde official stond gingen er flitsen door mijn hoofd van toen ik zelf nog als supporter op de tribunes zat. Dit debuut is iets waarvoor ik van jongs af aan heb gewerkt. Het is een droom die uitkomt en daar ben ik heel trots op.”
Wedstrijdfocus
Toch had hij weinig last van zenuwen. “Dat komt ook doordat er geen publiek in het stadion zat en we al met 4-0 voor stonden. Ik had al snel dezelfde wedstrijdfocus als altijd. Wel merkte ik direct dat het spel veel sneller gaat dan ik gewend ben.”
Geknokt
Het is de afgelopen maanden hard gegaan bij Berkhout, die in 2013 vanuit de AZ Voetbalschool in de Regio doorstroomde naar AZ Onder 12. “In het begin van dit seizoen speelde ik nog twee potjes bij AZ Onder 18 en in oktober debuteerde ik in Jong AZ. Ik heb me in de basis geknokt en uiteindelijk 25 wedstrijden gespeeld. Voor mijn gevoel liet ik daarin goede dingen zien.”
Tevredenheid
In maart maakte Berkhout zijn officieuze AZ 1-debuut in een oefenduel met ADO Den Haag. Die mijlpaal kreeg afgelopen week een vervolg. “Door personele problemen mocht ik meetrainen met de selectie en zat tegen FC Groningen voor het eerst op de bank. Toen kon ik al een beetje ruiken aan het ‘echte werk’. Dat ik dan in de laatste wedstrijd van het seizoen mijn debuut mag maken is heel mooi. Daar kan ik echt met tevredenheid op terugkijken. Ik loop al een paar dagen rond met een grote glimlach en die verdwijnt voorlopig nog niet.”
Mooie moment
De grote stappen komen volgens Berkhout vooral door het hard blijven werken. “Je ziet dat het kan leiden tot dit mooie moment. Ik heb de focus op mijn eigen ontwikkeling gehouden, keek niet teveel naar anderen en bleef in mezelf geloven.”
Grote hoogtes
“Ik heb mezelf goed ontwikkeld. Aan de bal ben ik rustiger geworden en door de vele wedstrijden speel ik met meer vertrouwen. Dan kun je tot grote hoogtes stijgen. Wel heb ik nog steeds mijn verbeterpunten in het organiseren van de defensie en het coachen van medespelers. Daarin moet ik nog groeien om de definitieve stap naar AZ 1 te maken.”
Basisspeler 
Ook komend seizoen zal Berkhout vooral zijn minuten bij de beloften maken. “Wel wil ik zoveel mogelijk meetrainen bij het eerste team en mezelf daar in de kijker spelen. Ik blijf aan mijn eigen ontwikkeling werken en dat heeft zich dit seizoen al uitbetaald. Een debuut is echter pas het begin en ik ga alles geven om op termijn basisspeler in AZ 1 te worden. Dat was als kleine jongen al mijn doel en dat zal niet veranderen.”
Vlammen
Voor Jong AZ is dinsdag de zomerstop begonnen. Op 21 juni gaat de voorbereiding op de nieuwe jaargang van start. Tot die tijd is er ruimte voor ontspanning. “Ik ga eerst nog een paar dagen genieten van alles wat ik dit seizoen heb meegemaakt. Daarna ga ik op vakantie en moet de focus al snel weer op voetbal. Om fit te blijven hebben we een trainingsschema gekregen met loopwerk en krachttraining. Op het eerste oog is het best pittig, maar dat hoort erbij. Komend seizoen wil ik weer vlammen en nieuwe doelen bereiken.”
Tekst: AZ Media / Mitchell Burger

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl