DZS-voorzitter Ron Slond: “De nieuwe kantine wordt prachtig”

De Zilveren Schapen kan niet wachten totdat de coronaperiode achter de rug is. De voetbalvereniging uit Neck liet het afgelopen jaar een volledig nieuw clubhuis bouwen waarmee de club jarenlang vooruit moet kunnen. Bovendien legde DZS een compleet nieuw kunstgras neer. “Maar eerst moeten we de kantine afmaken”, stelt voorzitter Ron Slond.
Tientallen vrijwilligers zijn al maanden bezig om de gedroomde nieuwe voetbalkantine startklaar te maken. Samen met WWSV en Butje 13, die eveneens gebruikmaken van de nieuwe kantine, wordt er hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. “We zijn heel druk bezig, maar het valt natuurlijk altijd tegen. Doordeweeks helpt een oudere groep om de kantine klaar te maken, terwijl we in het weekend andere leden hebben die een handje helpen. Gelukkig hebben we een vrij grote groep die met elkaar zijn best doet. De nieuwe kantine wordt wat dat betreft echt prachtig.”
DZS hoefde zich gedurende de coronacrisis gelukkig niet al te veel zorgen te maken. Buiten het feit dat de kantineopbrengst zoals bij elke vereniging daalde naar nul, staat de club er financieel en sportief goed op. “We hebben met de jeugdteams en de selectie kunnen doortrainen, maar de wedstrijden misten we natuurlijk wel. Vanavond (donderdag, red.) traint de zaterdagselectie voorlopig voor het laatst.” Slond zag het afgelopen jaar weinig leden weglopen. “Sterker nog: we krijgen volgend jaar twee seniorenteams erbij. Financieel staan we er eveneens goed op, dus wat dat betreft hebben we als club niets te klagen.”
De vereniging beschikte afgelopen seizoen over zes jeugdteams bij de jongens en een bij de meiden. “We hebben een gediplomeerde jeugdtrainer bij onze club, terwijl de rest zonder diploma op het veld staat. De gediplomeerde trainer gaat met het Onder 19-team mee naar de Onder 23. Daarnaast coördineert hij de andere trainers.” Waar veel verenigingen grote ambities hebben, vindt Slond het bovenal belangrijk dat de jeugd plezier heeft in het voetballen. “We zijn een prachtige dorpsclub die allereerst hoopt dat de leden genieten van de sport.”
In het verre verleden speelde DZS in de eerste klasse, maar inmiddels is het afgezakt naar de vierde klasse. Tussen 2014 en 2018 speelde de club nog in de derde klasse. “Door corona is het ons nog niet gelukt om te promoveren, maar dat hopen we absoluut snel te doen. We houden onze selectie komend seizoen bijeen en halen nog een aantal versterkingen. Op deze manier hopen we voor promotie te spelen.” Het streven van Slond is om een stabiele derdeklasser te worden. “Als je ziet hoe alle leden de afgelopen maanden de schouders eronder zetten om de kantine klaar te maken, dan zegt het genoeg over de club. Hopelijk staan we snel met elkaar in het nieuwe clubhuis.”
Tekst: Jordi Smit