RCZ-voorzitter André Punt: “We hebben bij deze club een unieke formule”

Zaandam- Racing Club Zaandam groeide de afgelopen jaren uit tot de grotere clubs in de Zaanstreek. De vereniging heeft niet alleen een grote jeugdopleiding, maar beschikt eveneens over voldoende seniorenteams die in het weekend in de kantine zijn terug te vinden. Juist op die plek is het nog altijd ijzig stil. André Punt hoopt dat daarin snel verandering komt.
De voorzitter van RCZ wilde juist in het jaar van het honderdjarig bestaan veel festiviteiten organiseren, maar die vielen allemaal voorlopig in het water. Financieel hoeft de vereniging zich echter geen zorgen te maken. “We zijn een gezonde vereniging met leden die loyaal zijn in het betalen van de contributie”, stelt Punt, die zijn leden het afgelopen jaar wat minder sprak. “Gelukkig komen zij ook zonder wedstrijden regelmatig langs. We hopen allemaal dat de maatregelen zo snel mogelijk verdwijnen, zodat we weer kunnen voetballen. Volgend seizoen hebben we overigens 14 seniorenteams, waarvan 4 veteranenteams op zaterdag en 1 damesteam op zondag, in plaats van 10. Die groei is mooi om te zien.”
Ook bij RCZ trainde de jeugdteams het afgelopen seizoen gewoon door. Waar de trainingen in de week doorgingen, voetbalde de leden ook op zaterdag hun wedstrijden. “Alle lof voor de vrijwilligers die daar allemaal voor hebben gezorgd. Elk weekend stonden er 200 tot 250 jeugdspelers op de velden om onderlinge wedstrijden te spelen. Bovendien organiseerde de club onderlinge toernooien en andere activiteiten.” Door de versoepelingen kan de Regio Cup voor de jeugdteams mogelijk nog doorgang vinden. “Dat zou natuurlijk een prachtige afsluiting van het seizoen zijn.”

De Zaanse club voetbalt met de Zaterdag 1 en Zondag 1 in de vierde klasse. Alhoewel Punt het mooi zou vinden als de teams zouden promoveren, ziet de bestuurder het in perspectief. “Simpelweg niet ten koste van alles. Wij zijn een vereniging die geen geld gaat betalen voor het binnenhalen van spelers, waar andere clubs misschien wel voor kiezen.” De Zondag 1 stond afgelopen seizoen aan kop in de competitie, maar door corona ging die niet meer door. “Een promotiefeest was natuurlijk prachtig geweest tijdens het honderdjarig jubileum, maar helaas stopte de competitie. Volgend seizoen moeten we het maar weer opnieuw gaan proberen.”
Punt hoopte het gehele seizoen 2020/2021 te gebruiken om het jubileum te vieren, maar moest de plannen in de ijskast zetten. Het betekent echter niet dat het bestuur, bestaande uit Punt (voorzitter), Karel Visser (penningmeester), Fiona Hoogmoed (secretaris), Jeroen Vollrath (jeugdvoorzitter) en Vabian Braan (Stichting), niet van plan is om het feest groots aan te pakken. “Uitstel is bij ons geen afstel! Het is afwachten op de versoepelingen, maar dan zijn we er klaar voor. Het Jagershuis zal op zijn grondveste gaan trillen! We hebben onder meer plannen voor een opening- en sluitingsfeest met mix- en ouder/kind toernooi, reünie, karaokeavond, playbackshow, bingo en barbecue. Daarnaast hebben we de laatste hand gelegd aan een fraai jubileumboek.”
De voorzitter hoopt de komende jaren het beleid binnen de vereniging te continueren. “We hebben bij deze club een unieke formule, want dit is nog echt een familievereniging waar iedereen zich thuis voelt en de slogan ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ goed past. We hopen laagdrempelig te blijven en met de vele vrijwilligers nog veel mooie jaren te beleven.”
Tekst: Jordi Smit

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl