Darryl Baly Arubaans international en opgeroepen voor kwalificatiewedstrijden

Koog aan de Zaan- De 23 jarige Zaandijker Darryl Baly is door de bondscoach van Aruba opgeroepen voor de selectie van het nationaal elftal van Aruba. De speler die recent mondeling akkoord is gekomen met OFC staat open voor een terugkeer in het betaalde voetbal. Op 29 mei vliegt hij voor een nieuw voetbalavontuur naar Florida in de Verenigde Staten. Daar is hij voornemens zijn debuut voor de nationale ploeg van Aruba te maken.
De in Koog aan de Zaan woonachtige Darryl Baly is begin mei uitgenodigd om uit te komen voor het Arubaans Nationaal elftal dat zich probeert te kwalificeren voor de FIFA World Cup 2022. In de selectie spelen nu `locals` die al op leeftijd zijn en de ploeg is toe aan wat verjonging. Bij de Arubaanse selectie zal Baly te maken krijgen met Stanley Menzo die daar aan de slag is gegaan als technisch manager van de Arubaanse voetbalbond. Met zijn eveneens tijdelijke aanstelling als bondscoach, is er opnieuw een Nederlander in de CONCACAF-regio die een landenploeg onder zijn hoede heeft. Dean Gorré is bondscoach van Suriname, Guus Hiddink sinds vorig jaar van Curaçao.
Menzo heeft op het Caribische eiland, dat sinds 1986 een status aparte heeft binnen het Nederlandse Koninkrijk, een driejarig contract getekend. De interim- bondscach heeft de beschikking over Joshua John (VVV-Venlo), Gregor Breinburg (clubloos) en Terence Groothusen (Alemannia Aachen) , dat zijn de bekendste internationals. De rest van de jongens speelt vooral in de top van het amateurvoetbal. Met de Amsterdammer Groothusen heeft Baly al contact gezocht om wat meer over het Arubaanse voetbal te weten te komen.
De kwalificatie wedstrijden worden gespeeld op 2 juni (Cayman Eiland tegen Aruba) en 5 juni (Aruba tegen Canada). Aruba zit in een poule met zware tegenstanders. Dat zijn Canada, Bermuda, Kaaimaneilanden en Suriname. Baly: “Mijn vader Marcel Baly speelde net als ik lange tijd bij zvv Zaandijk. Mijn opa is in Aruba geboren en getogen en mijn vader mag zichzelf halfbloed Arubaan noemen. Ik voel me dan ook erg verbonden met het eiland en het voelde goed op de momenten dat ik daar ben geweest. Ik wil mijn profcarrière een vervolg geven. Ik heb een akkoord met derdedivisionist OFC maar als een BVO of buitenlandse club zich meld ben ik vrij om daar te tekenen. Ik heb bij FC Volendam en de korte periode dat ik werd verhuurd aan sc Telstar de nodige ervaring opgedaan en ben voornemens om speelminuten te maken en mezelf in de kijker te spelen. Mijn doel is zo snel mogelijk terug te keren in het betaald voetbal en daar ga ik volledig voor.”
Archieffoto: Darryl Baly met zijn oude ploeggenoot Kick Groot in de jeugd bij ZVV Zaandijk