Fortuna Wormerveer-voorzitter Joost Cornelissen: “We hopen dat meer jeugdleden gaan doorstromen”

Wormerveer- Voetbalvereniging Fortuna Wormerveer wacht met smart wanneer de overheid beslist dat voetbalwedstrijden weer zijn toegestaan. Hoewel de vereniging het financieel nog altijd goed kan behappen en bovendien kan rekenen op doorgaans trouwe leden die de club steunen, hoopt voorzitter Joost Cornelissen dat het oude verenigingsleven weer snel terugkeert in Wormerveer.
De Zaanse club beschikt over een relatief grote jeugdopleiding, maar met onderlinge wedstrijden wordt het inmiddels toch lastiger. “Per leeftijdscategorie hebben we maximaal drie tot vier teams, waardoor het organisatorisch niet altijd makkelijk is om interne wedstrijden te regelen”, vertelt Cornelissen. “Het maakt dat de club soms moet improviseren. Binnenkort zijn we bijvoorbeeld van plan om voor de senioren een voetvolleytoernooi te organiseren, waarbij je eenvoudiger onderling afstand kunt houden. Ondertussen maken we gebruik van regelingen van de overheid en betalen onze leden keurig contributie. Daar is de club absoluut heel erg blij mee.”
De jeugdopleiding van Fortuna Wormerveer staat er volgens Cornelissen goed op. De laatste jaren investeerde de club in de trainers, kreeg het certificaten van de KNVB en ging het een samenwerking aan met Ajax. “Onze huidige trainers zijn hoger opgeleid dan een paar jaar geleden, waardoor het niveau van de trainingen omhoog is gegaan. We hopen dat we de jeugdspelers vervolgens op lange termijn bij ons kunnen houden, zodat ze in de toekomst doorgroeien om onze seniorenteams verder te versterken.”
Fortuna Wormerveer beschikt over zowel een Zaterdag 1 als Zondag 1. Waar de zaterdagselectie nu in de vierde klasse actief is, voetbalt de zondagselectie in de eerste klasse. “Onze Zaterdag 1 deed het in het seizoen 2019/2020 uitstekend en was hard op weg naar promotie naar de derde klasse, maar door de coronastop moesten we geduld hebben met die ambitie.” Ook dit jaar maakte het team een uitstekende start en leek het voor promotie te gaan strijden, maar wederom stopte de competitie. “Hopelijk is promotie nu volgend seizoen wel te realiseren..”
De zondagselectie was twee seizoenen geleden actief in de Hoofdklasse, maar speelt inmiddels weer in de eerste klasse. Cornelissen is voorlopig tevreden met het niveau waarop het team speelt. “Het spelen in de Hoofdklasse klinkt uiteraard prachtig, maar het betekent eveneens dat je dat je als club landelijk speelt. Waar normaliter veel toeschouwers naar uitwedstrijden meegaan, was het ook voor hen telkens een flinke reis. Andersom was het ook het geval, want tegenstanders namen een stuk minder mensen naar onze club mee. De eerste klasse brengt dan toch meer sfeer.” De komende jaren hoopt Cornelissen het seniorenvoetbal verder uit te breiden. “We hopen dat meer jeugdleden gaan doorstromen, zodat we minimaal 8 seniorenteams en vier veteranenteams hebben.”
Tekst: Jordi Smit