Marleen Molenaar te gast in aflevering 8 van Sport in Zaanstad

Zaanstad- Niemand minder dan oud-profvoetballer Marleen Molenaar verschijnt in de uitzending voor aflevering 8 van Sport in Zaanstad. Er zal gesproken worden over diverse voetbalzaken zoals de Oranje Leeuwinnen, de positie van het Nederlandse vrouwenvoetbal en de eredivisie. Zelf begon ze met voetballen bij KFC en kwam later in het Nederlands Elftal en was daarna manager vrouwenvoetbal bij AZ én bij Ajax. En met succes, want onder haar leiding won AZ drie keer de landstitel en ook het damesteam van Ajax werd kampioen.

Wanneer je de naam Marleen Molenaar in google opzoekt kom je al snel op Zaanwiki uit. Daar staat een beknopt samengevat verhaal over de van origine Zaanse. Als kind is Marleen al regelmatig op het voetbalveld te vinden. Op haar zestiende maakte ze haar debuut voor het eerste elftal van KFC. Juist deze amateurclub hecht veel waarde aan een goed functionerend vrouwenteam en ziet het team in de hoogste regionen van het vrouwenvoetbal uitkomen. Onder leiding trainer Ed Molenaar en elftalleider Rick van Rooijen boekt KFC in 1985, 1989 en 1993 zeges in de finale om het bekervoetbal; het landskampioenschap is echter nooit behaald.
September 1981 staat Marleen Molenaar, dochter van Cees Molenaar, voor de doorbraak naar het Nederlands vrouwenteam. Tijdens één van de laatste oefenduels scheurt zij haar enkelbanden. Daarmee wordt haar Oranje-debuut op de lange baan geschoven.
Ze maakte in 1989 haar interlanddebuut met België die in 1-1 eindigde. Marleen werd in totaal zestien maal opgeroepen voor Oranje waarvan zij veertien keer als basisspeelster uitkwam. Zij scoorde één maal en werd twee maal als invalster ingezet. In haar Oranje-tijd speelt zij samen met ondermeer KFC-clubgenotes Anja Bonte en Marjoke de Bakker en de latere bondscoach Vera Pauw.

Californië
In juli 1984 studeert zij op uitnodiging aan de universiteit van Santa Barbara in Californië. Helmond Sport-trainer Jan Brouwer, heeft ervoor gezorgd dat de 20-jarige international negen maanden lang in het zonnige Santa Barbara, een voorstad van Los Angeles, kon voetballen èn studeren. Op dat moment vinden ook de Olympische Spelen plaats in Los Angeles waar zij regelmatig aan voorbijgangers moet uitleggen dat zij geen deel uitmaakt van de Olympische ploeg.
De sterspeelster van het Nederlands vrouwenvoetbalteam stopt in oktober 1992 met voetbal. Een hardnekkige enkelblessure leidt tot haar pijnlijke beslissing. Molenaar maakt dan al jarenlang deel uit als basisspeelster van Oranje en van de Zaanse club KFC. Volgens de 29-jarige international kan de blessure worden verholpen door de enkel eerst te breken. Dat offer is haar te groot.
AZ
In 2007 komt Marleen in dienst als Manager Vrouwenvoetbal bij profclub AZ waar zij in 2009 Louis van Gaal verzocht (‘een moord zou ik er voor doen om training te krijgen van Van Gaal’) een training voor de AZ vrouwen te verzorgen waar hij mee instemde.
In 2010 verlaat Marleen Molenaar de club als duidelijk wordt dat de clubleiding geen aandacht meer wenst te schenken aan vrouwenvoetbal op niveau. Op dat moment stond zij aan de basis van drie landskampioenschappen voor AZ op rij.
Twee jaar later lijft Ajax haar in om als Manager Women’s Soccer Department aan de prestatiemodus van het vrouwenelftal te werken. De club is ‘om’ en wil binnen een tijdsbestek van zo’n twee weken een volwaardig vrouwenteam geformeerd hebben, inclusief technische staf. Het avontuur bij Ajax duurt vijf jaar en levert in het seizoen 2016/17 de KNVB-beker en het landskampioenschap op waarmee toegang tot de Champions League werd verschaft. Daphne Koster volgde haar op.
Op dit moment is Marleen Molenaar erg druk met haar bedrijf Healthy Goals/Beyuna waarmee ze leverancier van volledig natuurlijke supplementen, verzorgingsproducten en cosmetica is.
Foto: geheel rechts Marleen Molenaar met naast haar oud AZ coryfeeën

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl