Oud-KFC-trainer Pieter de Jongh krijgt landelijke bekendheid: “Destijds vooral óm hem gelachen”

Benny Kleine is alweer een tijdje gestopt met voetballen. De aanvaller kwam in zijn zevenjarig durende carrière uit voor KFC, VV Katwijk, ADO ’20 en Fortuna Wormerveer. Bij de eerste vereniging kwam hij in aanraking met Pieter de Jongh, de hoofdtrainer die de afgelopen weken landelijke bekendheid kreeg door een spraakmakend Engels interview bij FC Platinum in Zimbabwe.
Kleine moest zelf even goed nadenken toen hij de beelden van zijn voormalige oefenmeester voor het eerst zag. Het was alweer dertien jaar geleden dat zijn oude club KFC met De Jongh in aanraking kwam. De club uit Koog aan de Zaan was in 2008 actief in de eerste klasse en haalde de coach in januari binnen als vervanger van René Stefels. Het was achteraf van korte duur, want de hoofdtrainer was na drie maanden alweer weg. Kleine: “We hebben als spelersgroep in de maanden vooral óm hem en niet mét hem gelachen. We hadden een gezellig team, maar toen hij kwam wilde hij het natuurlijk op zijn eigen manier doen. Dat botste op zijn zachtst gezegd.”
Hij rakelde met zijn oud-teamgenoten de laatste weken diverse herinneringen op. “De coach had bijvoorbeeld altijd een adviseur bij zich die hem overal volgde: op het trainingsveld, in de kleedkamer, naar zijn auto… Hij zei echter nooit wat. Daarnaast reisde de trainer nooit mee met de spelersbus, maar volgde hij ons altijd met zijn eigen auto. Dat is hoogst ongebruikelijk voor een eersteklasser.” In het team kwam De Jongh uiteindelijk bekend te staan als ‘De Militair’, dat voor grappen vanuit de spelersgroep zorgde. “Op een gegeven moment kwam een teamgenoot van mij het trainingsveld op met een Duitse helm op zijn hoofd. Dat was echt geweldig.” Ook bleek De Jongh ijdeler te zijn dan de spelersgroep op het eerste gezicht dacht. “Tijdens de training begon het te regenen. We zagen op dat moment zwarte strepen over zijn gezicht lopen, waarmee duidelijk werd dat hij make-up op had. Dat deed zijn plaats binnen de groep ook niet bepaald goed.”
De prestaties van het team gingen op dat moment steeds verder achteruit. Waar KFC aan het begin van het kalenderjaar nog in de middenmoot was terug te vinden, gleed de club na een paar maanden steeds verder af op de ranglijst. De spelersgroep besloot vervolgens in te grijpen en te eisen dat De Jongh zou vertrekken. De vereniging kon daarom niets anders dan hem voor de slotfase van de competitie te ontslaan. “Persoonlijk speelde ik gewoon, maar ik had absoluut geen goede band met hem. We beschikten over een gezellig team, maar zijn trainingsmethodes en manier van doen pasten simpelweg niet bij de groep. Maar het was zeker grappig om hem op beeld terug te zien.”
Tekst: Jordi Smit
Foto: YouTube-kanaal ZiFM Sport

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl