Zaandammer Serdar Öztürk begeleidt talenten: “Een persoonlijke band met elkaar”

Serdar Öztürk doorliep de jeugdopleiding van FC Groningen en debuteerde op 26 augustus 2007 in het eerste elftal van de Noordelingen. Vervolgens kwam hij achtereenvolgens uit voor BV Veendam, FC Omniworld en Almere City, waarna hij op amateurbasis verder ging bij Spakenburg. Momenteel slijt hij zijn laatste voetbaljaren bij FC Zaandam en geeft hij trainingen bij Ambition Soccer Training, waardoor hij nog lang niet uit de voetballerij verdwijnt.
De 32-jarige Zaandammer vindt het maar al te leuk om talentvolle kinderen en ook jonge goedvoetballende meiden, naar een hoger niveau te brengen. In het verleden was hij bij voetbalschool ZaanPro actief, waar Miel Mans (AZ), Misha Salden (FC Volendam) en Ton Snip trainingen verzorgen. Toen hij daarmee stopte, belde Furkan Kirbas hem op. De oprichter van Ambition Soccer Training vroeg hem of hij een paar trainingen kon verzorgen. Toen hij eenmaal bezig was, besloot hij door te gaan. “Het leuke aan deze voetbalschool is dat we écht aandacht besteden aan de individuele voetballers, omdat het geen groepstrainingen zijn.  Daardoor hebben we een persoonlijke band met elkaar. Tegenwoordig moeten voetballers alle onderdelen van het spel onder de knie hebben, dus dan is het handig om gericht te trainen. Het is mooi om te zien als iemand bijvoorbeeld steeds beter met zijn minder sterke linkerbeen begint te schieten. Daar doen we het uiteindelijk voor.”
Zélf had Öztürk eveneens het talent om ver in de voetballerij te komen. Toen hij bij Almere City kwam te spelen, stond hij echter voor een tweesplitsing in zijn carrière. “Spakenburg gaf mij destijds de mogelijkheid om in de Topklasse te voetballen. Alle respect voor Almere City, maar die club had in de Jupiler League vaak 2000 man op de tribune zitten. Bij Spakenburg was dat 3000 tot 4000 mensen. Ik besloot toen om voor mijn maatschappelijke carrière te kiezen en de transfer te maken.” Later kwam Öztürk nog uit voor Zwaluwen ’30. Momenteel speelt hij met FC Zaandam in de tweede klasse zaterdag A, waarin veel Amsterdamse clubs zitten. “Het is een leuke en uitdagende competitie om aan mee te doen. Ik moet echter kijken of het voetballen in de toekomst nog steeds allemaal in mijn leven past.”
Öztürk werkt namelijk hard aan zijn toekomst. Bij de voetbalscholen deed hij inmiddels veel ervaring op in het jeugdvoetbal. Bovendien heeft hij de nodige ambities om bij de senioren terecht te komen. “Ik ben momenteel bezig met mijn UEFA B-diploma, die ik binnen twee maanden hoop af te ronden. Vervolgens ga ik kijken wat er op mijn pad komt.” De centrumspits weet als geen ander hoe de weg naar het betaalde voetbal soms bezaaid is met grote hobbels. “Uiteindelijk moet je veel laten als je op dat niveau mee wilt komen. Je moet bijvoorbeeld op je nachtrust en voeding letten. Ik kan de voetballers daarom voldoende meegeven. We gaan zien wat de komende maanden brengen en of ik zelf nog lang blijf voetballen. Voorlopig denk ik van wél, maar we hebben nog een paar maanden te gaan.”
Tekst: Jordi Smit

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl