Kaj Sierhuis met gouden tip: “Op jonge leeftijd is plezier maken het allerbelangrijkste”

Kaj Sierhuis heeft het goed naar zijn zin in Frankrijk. De voormalig centrumspits van Ajax en FC Groningen maakte in de winter van 2020 de overstap naar Stade Reims, waar hij een contract ondertekende tot medio 2024. Hoewel hij momenteel vooral op de reservebank zit, heeft hij het gevoel dat hij achter de schermen grote stappen vooruit zet. “Ik heb alle vertrouwen erin dat het goedkomt”, stelt Sierhuis.
De transfer naar de Franse competitie was voor Sierhuis wennen. De aanvaller kreeg te maken met een andere cultuur, taal en leefgewoonte. Daar kwam in maart van vorig kalenderjaar ook nog eens het coronavirus bij. “De maatregelen zijn sinds die tijd nauwelijks verdwenen, waardoor ik nog niet mocht proeven aan de Franse cultuur en de stad.” Ook binnen de lijnen moest Sierhuis zich aanpassen. Waar hij in Nederland gewend was om meer bewegingsruimte te krijgen, merkt hij in Frankrijk dat wedstrijden ‘eerder op slot zitten’. “In de Ligue 1 spelen ze ander voetbal. Bij verdedigers is het fysieke gedeelte bijvoorbeeld erg belangrijk en staan de voetballende kwaliteiten niet direct op één. De intensiviteit is simpelweg hoger dan in de Eredivisie. De transfer van FC Groningen was daarom groot, maar het gaat eigenlijk steeds beter.”
Sierhuis kreeg eind vorig kalenderjaar zelfs een basisplaats van hoofdtrainer David Guion. De Nederlander bleek in het gehanteerde 4-4-2 formatie uitstekend tot zijn recht te komen, maar na de systeemwissel belandde Sierhuis opnieuw op de bank. “Achter de schermen ben ik hard bezig om mijn technische vermogen verder te verbeteren, zodat ik dit kan compenseren met de fysieke kracht van de Franse competitie. Dat gaat de goede kant op. Hopelijk mag ik dat dit seizoen nog laten zien op het veld.” Het maken van doelpunten zit bij Sierhuis voorlopig nog tegen. Uitsluitend in de Franse beker scoorde hij vooralsnog. “Het vertrouwen gaat inderdaad omhoog als ik als spits een aantal wedstrijden scoor. Daar ga ik voor.” Komende zomer mag Sierhuis hopen, want dan vertrekt mogelijk de huidige centrumspits. “Het bestuur liet weten niemand te willen halen. We hebben twee tot drie spitsen die het onderling moeten uitvechten. Ik sta dan klaar om de spitspositie in te nemen.”
De voetbalcarrière van Sierhuis, die in 1998 in Athene werd geboren, begon ooit bij WSV ’30 uit Wormer. Daarvandaan maakte hij in 2009 de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. De aanvaller heeft daarom tot slot een goede tip voor de huidige spelers van WSV ’30. “Uiteindelijk is op jonge leeftijd plezier maken het allerbelangrijkste. Het is voor maar een klein gedeelte weggelegd om profvoetballer te worden, waardoor je lekker moet voetballen en niet teveel druk op jezelf moet leggen. Mocht je dan alsnog profvoetballer kunnen worden, dan is dat natuurlijk prachtig. Maar zonder plezier kom je uiteindelijk nergens.”
Tekst: Jordi Smit

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl