AZ Voetbalschool is terug: ‘Heel blij`

Zaanstad- Na een pauze van vier maanden is de AZ Voetbalschool in de Regio weer opgestart. In de indoorhal op het AFAS Trainingscomplex vond de kick-off plaats van wat alweer het tiende seizoen wordt. Spelers werden welkom geheten bij de club en kregen hun AZ-kledingpakket. “Heel blij.”
 Voortraject
De AZ Voetbalschool in de Regio is het voortraject van de AZ Jeugdopleiding. Spelers met potentie trainen iedere zondag bij een club in de eigen regio onder leiding van AZ-trainers. Wie zich positief laten gelden, stromen mogelijk door naar AZ Onder 11. De anderen nemen een tas vol nieuwe ervaringen mee terug naar hun amateurvereniging.
‘Viel blijkbaar op’
Adam Benali (10) zit bij de AZ Voetbalschool in de Regio Zaanstad. De speler van AS’80 uit Almere verwacht er veel van. “Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik in de Voetbalschool mag spelen. Sommige kinderen mochten dat niet, dus ik viel blijkbaar op. Het is leuk om te horen dat je erbij zit. Ik hoop hier bij AZ nog beter te worden als middenvelder.”
Meer ruimte
Door de coronacrisis werd het vorige AZ Voetbalschool-seizoen in oktober stilgelegd. Nu is de tijd gekomen om weer op te starten en dat gebeurt traditiegetrouw eerst met een kennismakingsmoment op de club. Normaliter in de Georg Kessler Lounge het AFAS Stadion, nu werd uitgeweken naar Zaanstad. Daar is meer ruimte om dit coronaproof te organiseren.
Warm welkom
De regio’s Zaanstad, West-Friesland, Alkmaar en Haarlem komen om beurten bijeen in de indoorhal, waar spelers en ouders welkom worden geheten door Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. Hij vertelt alles over de AZ Jeugdopleiding, de visie van de club op talentontwikkeling en het traject dat de spelers wacht.
Exponenten
De middag begint met een filmpje met AZ Jeugd-exponenten die nu in AZ 1 spelen. En zoals in het geval van bijvoorbeeld Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Myron Boadu, Owen Wijndal en Pantelis Hatzidiakos ook voor hun land. Brandenburg: “Tien jaar geleden zaten zij op de plek waar jullie nu zitten. In die tijd kan het heel hard gaan.”
Vinger in de lucht
Brandenburg vertelt alles over de club, maar betrekt zijn jonge toehoorders in het verhaal. Zo mogen zij antwoord geven op de vraag hoe je een wedstrijd wint. Met de vinger in de lucht roepen zij onder meer dat je altijd je best moet doen en goed moet trainen en samenwerken. Het Hoofd Jeugdopleiding knikt tevreden.
Veraart: ‘Eindelijk weer’
Ook Sander Veraart, coördinator van de AZ Voetbalschool in de Regio en trainer van AZ Onder 13, is in een goede stemming. “Vanaf de coronastop in oktober lag ook dit traject stil. We zijn blij dat we nu eindelijk weer gaan starten en de jongens tot de zomer nog een mooi traject kunnen aanbieden. We kijken ernaar uit ze allemaal aan het werk te zien en hopen vooral dat er veel spelvreugde op de mat wordt gelegd.”
‘Plezier maken’
Dat laatste is ook waar de negenjarige Tony Kuil naar uitkijkt. “Ik ben keeper in de Onder 10-1 van DEM”, vertelt de jonge Beverwijkse goalie. “Ik ben al best goed in rust houden aan de bal, uitkomen en reflexen. Ik hoop dat ik hier plezier ga maken en nog beter word.”
Bewust op zondag
Spelers krijgen in de AZ Voetbalschool in de Regio de ruimte zich verder te ontwikkelen, zonder dat zij uit hun eigen leefomgeving worden gehaald en vele uren aan reistijd kwijt zijn. Veraart: “Wij vinden het belangrijk om die jongens ondertussen wel al te laten trainen en spelen met en tegen andere goede voetballers en ze in een vroeg stadium van hun ontwikkeling een extra prikkel te bieden. Daarom komen wij naar ze toe. Dat gebeurt heel bewust op zondag, een dag die zo min mogelijk conflicteert met het sociale leven van de spelers.”
Programma
Vorig weekend ging de AZ Voetbalschool in de Regio van start. Na een testdag en acht trainingen volgt in mei op het AFAS Trainingscomplex het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi, waarin de vier regio’s onderling om een bokaal strijden. Het toernooi wordt ook in december gehouden, als in het najaar nog eens twaalf trainingen zijn geweest.
Tekst en foto: AZ Media / Sven Bersee

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl