Scheidsrechter Mitch Vonk een bekend gezicht op Sportpark de Toekomst

Zaanstad- De in Zaandam geboren Mitch Vonk is een bekend gezicht op sportpark De Toekomst. In Amsterdam is de 28 jarige Oostzaner al een aantal jaren als ervaren scheidsrechter in dienst bij Ajax. De club waar hij als jonge jongen al verliefd op was. Zijn eerste contact met de voetbalsport was als speler en later werd hij bij VVZ omgeturnd tot keeper. In 2010 fuseerde PSCK en VVZ, beide uit Zaandam, tot sc Hercules Zaandam. De Zaankanter werd bij zijn eerste club een keer gevraagd om een wedstrijdje te fluiten bij de jongste jeugd. Het waren de eerste en nog niet de laatste stappen in zijn scheidsrechters carrière.
“Dat fluiten was in het begin erg vreemd maar ik vond het wel meteen leuk en het werd mijn roeping. Ik besloot te stoppen met het voetbal om in het scheidsrechters vak door te zetten. Met een scheidsrechters opleiding en kleding die ik van de club aangeboden kreeg op zak ging ik er als jonge scheidsrechter helemaal voor.  Zo gebeurde het dat ik mijn BOS scheidsrechters diploma behaalde. Wat was ik trots op het feit dat ik met een KNVB badge op mijn shirt mocht fluiten. Een jaar na dat ik gediplomeerde scheidsrechter was geworden legde ik de lat iets hoger en besloot ik om nog een opleiding binnen de KNVB te gaan volgen.”
Met het doel om als gediplomeerd assistent scheidsrechter binnen de KNVB te kunnen acteren rondde hij de opleiding BOS assistent scheidsrechter succesvol af. “Ik was compleet en mijn oom die destijds trainer was bij de dames 1 van VVZ was op zoek naar een vaste assistent scheidsrechter. Hij vroeg of ik daar interesse in had en zonder echt te hoeven nadenken deed ik dat. Ik vond dit een leuke uitdaging.” Doordat hij een aantal jaren bij de dames 1 had geassisteerd kwam de jonge Zaandammer aan zijn bagage. Daarna floot hij nog enkele jaren verder voor VVZ. In 2010 maakte hij de fusie tot sc Hercules Zaandam mee. Bij die club was hij nog slechts een half jaar actief want hij besloot in dat jaar over te stappen naar OFC in Oostzaan. “Ik wilde als scheidsrechter op een hoger niveau fluiten en durfde de stap naar de KNVB toen nog niet aan. Ik vond mij zelf nog niet goed genoeg voor de stap naar de bond.  Ik vond de overstap naar OFC destijds de juiste keuze. De elftallen bij OFC waren in die tijd hoger gekwalificeerd dan bij sc Hercules Zaandam. Ik voelde dat ik met deze overstap een betere scheidsrechter kon worden en volgde mijn gevoel. Na het fluiten van wedstrijden in Oostzaan merkte ik aan mezelf dat ik steeds meer progressie maakte en steeds beter en fitter werd”.  “Ik barste van het zelfvertrouwen, zat prima op mijn plek in Oostzaan en vond het tijd om nog een extra stap te maken.”
Via internet las Vonk dat AFC Ajax op zoek was naar scheidsrechters voor een internationaal jeugd toernooi. Dat besprak hij met zijn ouders, die waren ook erg enthousiast en vrijwel direct besloot hij om Ajax een brief te sturen. “Weken na het schrijven van de brief kreeg ik ineens een telefoontje van de scheidsrechters coördinator van Ajax of ik interesse had om voor de club te  fluiten. Ik was blij verrast en apetrots en hoefde daarover niet lang na te denken.” Op de dag van het toernooi reisde hij met zijn gehele gezin af naar Sportcomplex de Toekomst in Amsterdam Zuid-Oost. Hij meldde zich voor het eerst bij AFC Ajax. Tevreden thuis gekomen evalueerde hij het toernooi nog eens en kwam tot het besef dat het hem redelijk makkelijk was afgegaan. Hij had alles onder controle. ” Na dat toernooi maakte ik een besluit en vond het een goed moment om te stoppen als club scheidsrechter bij OFC. Dit om vervolgens de stap als KNVB scheidsrechter te maken. Ik nam contact op met de bond en ik werd al snel aangenomen als KNVB scheidsrechter.  In mijn eerste 2 wedstrijden kreeg ik vanuit de bond een begeleider mee. Deze twee wedstrijden heb ik goed doorstaan, ook al werd ik in het diepe gegooid. Na enkele weken kwam de aanstelling en die veranderde mijn hele scheidsrechters carrière.”
Vanaf dat moment veranderde er veel voor Vonk. “Ik werd aangesteld om de halve finale van de KNVB beker te fluiten. Dat was een wedstrijd tussen Ajax onder 13-2 en Almeerse sc Buitenboys onder 13-1 . Een wedstrijd die in het begin erg goed verliep en die in de tweede helft qua sfeer volledig omdraaide. Diep in de tweede helft en bij een gelijke stand floot ik voor een overtreding in het strafschop gebied. Ik gaf Ajax een terechte penalty. Nadat de penalty raak werd geschoten en ik mijn positie bij de middenlijn weer wilde innemen stond daar ineens de trainer van de bezoekers naast me. Officieel moest ik hem hiervoor al de rode kaart geven.  Ik besloot om het coulant op te lossen en stuurde hem op rustige toon terug achter de zijlijn. Zo ver kwam het niet want hij begon direct met vloeken en schelden. Ik besloot om hem de rode kaart te tonen. Hij ging, na veel commentaar , eindelijk achter het hek staan en de wedstrijd kon vervolgd worden. Kort daarna floot ik voor een overtreding waarop de ouders van de bezoekers zich met het spel gingen bemoeien. Zei riepen: sla alle spelers van Ajax maar neer. Nadat ze dat riepen haalde er ook daadwerkelijk een speler van Buitenboys uit naar een Ajax speler. Hierop kon ik niets anders doen dan de rode kaart tonen. Nadat de tijd erop zat floot ik voor het einde. Ajax won de wedstrijd en ging door de overwinning door naar de finale van de beker. Nadat ik rustig van het veld wilde lopen werd ik ineens belaagd door de ouders van de bezoekers. Ook werd ik ook nog eens bedreigd. De medewerkers van Ajax stonden direct na dit incident voor mij klaar en begeleidden mij netjes naar de kleedkamer. Nadat ik was omgekleed en naar huis wilde gaan bleven de ouders van de bezoekers mij bij het hek opwachten. Omdat ik met het openbaar vervoer was maakte Ajax een plan en werd er besloten mij via een achter uitgang met de auto naar huis te brengen. Bij thuiskomst kon ik bekomen van de hectiek. Ik maakte direct het rapport van de wedstrijd op voor de bond en kon het op die manier van mij afschrijven. De zaak werd door de KNVB heel hoog opgenomen. De bezoekende club uit Almere ontkende achteraf alles. Gelukkig kreeg ik al het beeldmateriaal en foto’s doorgestuurd zodat ik dat ook direct als belastend bewijs naar de bond kon sturen. De bezoekende club is na de uitspraak goed gestraft. De KNVB heeft mij voor mijn eigen veiligheid een blokkade gegeven op die club. Een aantal weken daarna kreeg ik een telefoontje van Ajax of ik op gesprek wilde komen. Hierin gaf Ajax aan dat ze zeer te spreken over mij waren en over de manier waarop ik had gehandeld in die lastige wedstrijd Ajax-Buitenboys. Ze vroegen mij of ik vaste scheidsrechter wilde worden waarop ik vrijwel direct bevestigend antwoordde. Bij Ajax heb ik vele mooie wedstrijden mogen fluiten waar ik erg trots op ben.”
Een aantal jaar later werd hij gevraagd om als assistent scheidsrechter van een vast Ajax elftal wilde worden. Dat deed Vonk en behaalde met diverse elftallen veel succes. Op dit moment is Vonk assistent scheidsrechter bij Ajax onder 13-2. Op 1 Juli 2018 kreeg hij van Ajax een brief met daarin een uitnodiging. Hij werd in augustus bij de voorzitter van Ajax verwacht, dit in het bijzijn van Edwin van der Sar. Bij aankomst in de Johan Cruijff Arena kon hij worden verrast en is hij officieel werkend lid geworden. De Oostzaner is nog steeds erg tevreden op Sportpark de Toekomst en is voornemens om nog veel successen te behalen.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl