Girlpower in de autosport met Lisette Grinwis: debuut in Ford Fiesta Sprint Cup als lid KNAF Academy

Assendelft– Afgelopen week verrast door de selectie voor de KNAF Academy is het nieuwe jaar uitstekend begonnen voor autosportdebutante Lisette Grinwis. Onder begeleiding van dit talentenprogramma begint de vijftienjarige coureur uit Assendelft aan haar eerste jaar in de autosport. In 2021 komt ze namens Bas Koeting Racing uit in de Ford Fiesta Sprint Cup.
“Er is veel gebeurd deze week, geweldig. Ik had niet verwacht er zelf in zou kunnen komen”, zegt een verbaasde Lisette over haar selectie voor de KNAF Academy. “Ik wil niet alleen goed presteren voor mezelf, maar ook voor het team, omdat je in de KNAF Academy zit. En ik wil me natuurlijk ook bewijzen aan de KNAF zelf.”
In eerste instantie had Lisette geen uitgesproken voorkeur voor een autosportklasse. Het bezoeken van wedstrijden hielp haar op weg. “Ik was vaak met mijn ouders op circuits gaan kijken. Ik zag daar de W Series, de DTM en zo kwam ik ook de Ford Fiesta Cup tegen”, legt ze uit. “We liepen dan door de paddock en zag daar die auto staan. Zo kwamen we ook in contact met een aantal teams.” Het is een grote stap, van karten naar de autosport, bekent Lisette. “Ik moest heel erg wennen. Colin Caresani en Bas Koeten waren mijn instructeur. Colin voor de data en Bas voor het rijden. Bas heeft me geleerd hoe ik de bocht moest nemen en dat soort dingen. Omdat ik jong ben moet ik nog heel veel leren, maar daar doe ik straks mijn voordeel mee.”
De talentvolle rijdster staat honderd procent achter haar keuze voor de Ford Fiesta Sprint Cup. “Ik heb de Ford nu twee keer getest, op de circuits van Zandvoort en Assen. Het was echt geweldig. Ineens zit er een dak boven je hoofd, en de auto is voorwiel aangedreven in plaats van achterwiel aangedreven. Je hebt ook niet echt door dat je zo hard gaat. Toen ik een filmpje van mezelf terugkeek, zag ik dat ik 180 kilometer per uur reed. Toen dacht ik: wauw.” Overigens blijft Lisette naast haar autosportactiviteiten ‘gewoon’ karten. “Want van karten leer je het
meeste”, zegt ze. “Als het kan, wil ik af en toe ook een wedstrijd meepakken. Ik weet alleen nog niet welke wedstrijden.” Vorig jaar werd ze nog vice-kampioen in de Senior nationaal-klasse van de GK4 Kart Series en deed ze steevast goed van voren mee.
Op dit moment kan ze door corona voorlopig helaas alleen trainen in de kart. “Normaal ga ik ook naar de sportschool en doe ik aan kickboksen, maar dat kan nu even niet. Daarom ga ik veel hardlopen.” Verder verwacht ze ook meer aan de Ford te kunnen wennen voordat het seizoen begint, want de testdagen met de auto kunnen ondanks corona gewoon doorgaan. “Ik ben elk weekend op een kart-of racebaan. Wel moet ik zorgen dat school goed blijft gaan, want ik zit in mijn examenjaar. Ik wil dus ook goed focussen op school.” Wanneer het seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup precies gaat beginnen, is door corona nog niet duidelijk. Ze zal in ieder geval zonder al te hoge verwachtingen aan haar debuutseizoen beginnen, zegt de snelle Noord-Hollandse. “Natuurlijk is het vet om op het podium te komen, en ik vind wel van mezelf dat ik ooit kampioen moet worden. Daar ga ik wel voor. Maar voor nu hoop ik vooral een leuk en leerzaam jaar te hebben. Ik heb er ook superveel zin in om voor Bas Koeten te rijden. Ik vind het een bijzonder mooi en professioneel team.” Lisette zoekt nog bedrijven die haar in haar race carrière willen ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via grinwislisette@gmail.com. Lisette Grinwis bedankt haar twee grootste fans opa en oma, haar ouders, Paul Tisera, Dick van Elk, Bas Kaligis, Bas Koeten Racing, KNAF Academy, teamleider Kurt Timmermans van kartteam TK Racing. Ook bedankt ze haar kartsponsor Euromanchetten voor de wedstrijden. Verder een bijzonder bedankje aan Paul, haar huidige steun en rots in de branding. Zonder hen was Lisette niet zover gekomen.
Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl