Miel Mans houdt inzamelingsactie voor Epilepsiefonds: “Wilde graag iets terugdoen”

FC Zaandam-jeugdtrainer Miel Mans kwam jaren geleden erachter dat zijn dochter Floor last had van Epilepsie. Het zorgde bijna zeven jaar lang voor ups en downs in hun leven, maar inmiddels kan ze alweer twee jaar zonder medicijnen door het leven. De voormalig profvoetballer wilde nog altijd iets terugdoen voor de ziekte en besloot een geldinzamelingsactie op te zetten. De actie voorloopt vooralsnog boven verwachting.
Al op driejarige leeftijd kreeg Floor last van de ‘vage’ ziekte, zoals Mans het noemt. “Wanneer je je been breekt, dan krijg je gips en is het over. Dit was een heel ander verhaal”, vertelt de voetbalman. “De aanvallen van Floor duurde slechts een paar seconden, alsof iemand op de pauzeknop drukte. Dit was thuis natuurlijk niet direct gevaarlijk, maar op de fiets of tijdens het zwemmen was dat een ander verhaal. We hadden daardoor grote zorgen.” Artsen zochten naar de juiste medicijnen, maar het duurde lang tot dat ze die vonden. “Het begon met een paar aanvallen per dag, maar in slechte periodes waren het dagelijks soms wel veertig tot vijftig aanvallen.”
Uiteindelijk vonden de artsen na veel onderzoeken de juiste medicijnen, waardoor de ziekte redelijk onder controle was. Tot Mans vier jaar geleden thuiskwam. “Ze bleef plotseling maar in haar aanval zitten, achter elkaar. Vervolgens belden we direct 112 en gingen we naar het ziekenhuis. Daar kreeg ze een injectie en kwam ze uit haar aanval. Ze wist niets meer van de afgelopen twee uur.” Opvallenderwijs had Floor sindsdien geen enkele aanval meer. “Wat dat betreft was het de meest vreselijke dag, maar ook weer de mooiste van mijn leven. Gelukkig heeft ze de laatste twee jaar ook geen medicijnen meer nodig.”
Toen Mans zag dat tv-kok Miljuschka Witzenhausen een actie op poten zette, wilde hij graag meedoen. “Haar dochtertje heeft ook Epilepsie, waardoor ze besloot om een actie te starten. Ik besloot naar de website te gaan en zag staan dat ik zélf ook geld kon inzamelen. Inmiddels heb ik zoveel met de ziekte meegemaakt, dat ik graag iets wilde terugdoen.” Mans gaf onder meer een hele dag privétrainingen en gaf trainingen in een park. “De actie verloopt boven verwachting. We hebben inmiddels meer dan 2000 euro verzameld, terwijl dat ons streefbedrag was. De actie loopt nog tot 9 mei, wanneer Floor jarig is.” Doneren is daarom nog altijd mogelijk via deze link.
Mans is alweer een aantal jaren jeugdtrainer bij FC Zaandam, waar hij eveneens hoofdtrainer was van het eerste elftal. In 2019 besloot hij echter om zich volledig op de jeugdafdeling te concentreren. “FC Zaandam had op een gegeven moment geen jeugd meer. Vervolgens besloot ik een clinic te organiseren en heb ik een jaar lang het eerste elftal én de jeugdteams getraind. Toen kon dat nog, omdat het maar een paar teams waren. Inmiddels zitten we echter op 150 tot 160 leden, waardoor het niet meer samen gaat.” Het betekent niet dat we Mans niet meer terugzien bij de senioren. “In de toekomst ben ik dat zeker weer van plan, maar voor nu heb ik het naar mijn zin bij FC Zaandam.”
Tekst: Jordi Smit

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl