Zaandammer Robert Molenaar: “Het trainerschap is een ervaringsvak”

Robert Molenaar is sinds zijn ontslag als hoofdtrainer van Almere City alweer bijna anderhalf jaar verdwenen uit het Betaald Voetbal. De Zaanse trainer, die vóór de Almeerders als hoofdtrainer werkzaam was bij RKSV Halsteren, FC Volendam en Roda JC, hoopt echter spoedig een uitdagende trainersklus beet te pakken. Het liefst staat Molenaar namelijk gewoon weer met zijn voetbalschoenen op het veld.
Na het vertrek bij Almere City probeerde Molenaar zich vakinhoudelijk verder te ontwikkelen. De oefenmeester dook in de boeken, deed cursussen en ontwikkelde een selectie-managementsysteem. “Verder stond ik helaas niet meer op het veld”, vertelt Molenaar. “Dat was niet direct de bedoeling, maar het is wél iets om als hoofdtrainer rekening mee te houden. Tegenwoordig heb je zoveel trainers, terwijl slechts een beperkte hoeveelheid stoeltjes beschikbaar zijn. Als het dan niet loopt zoals je zou willen, dan ben je als hoofdtrainer soms het kind van de rekening.”
Molenaar deed veel nieuwe inzichten op, al gaat het dan lang niet altijd over voetbalinhoudelijke zaken. “Het trainerschap is een ervaringsvak. Aan de ene kant bereidt de KNVB je op de cursus voor op wat het vak inhoudt, aan de andere kant beoordelen voetbalclubs je onder aan de streep op wat het scorebord en de stand op de ranglijst aangeeft. Dat is soms wel eens lastig en vaak unfair.” De Zaandammer leerde de afgelopen tijd onder meer hoe hij de afstemming met de directie, Raad van Commissarissen en technische staf als trainer beter kan managen. “Dan gaat het onder meer over onderlinge communicatie en om algemene beeldvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Vaak zijn bestuurders ook vooral supporters en spelen emoties een belangrijke rol.”
Zélf groeide hij begin jaren ’70 op in de Zaanstreek, waarover hij nog altijd fijne herinneringen heeft. “Dat schept een band met een regio. Maar inmiddels ben ik alweer een hele tijd weg. Aangezien mijn zus, zwager en moeder daar nog altijd wonen, kom ik voor familiebezoeken nog geregeld terug. Die kennen dan ook weer mensen die ik nog van vroeger ken, dus zo haal je herinneringen op.” Molenaar begon zijn voetbalcarrière bij ZVV Zilvermeeuwen, dat na een fusie inmiddels door het leven gaat als FC Zaandam. Bij Zilvermeeuwen begon hij in de jeugdafdeling. Na een stage bij de toenmalige voetbalschool van AZ, speelde hij bij Zilvermeeuwen een paar jaar in het eerste elftal, alvorens Molenaar richting FC Volendam ging. “Zilvermeeuwen was een mooie club, maar inmiddels zijn ook die banden door de fusie verwaterd. De herinneringen zal ik echter altijd blijven koesteren.”
De komende periode hoopt Molenaar op een mooie uitdaging. “Ik wil me het liefst in een omgeving begeven waar presteren en ontwikkelen naast elkaar bestaan. Dat kan een hoofdtrainerschap of assistentschap onder een ervaren trainer zijn, maar kan ook te maken hebben met scouting of beloftenelftallen. Het gaat erom dat ik het liefst binnen een degelijke organisatie werk met ambitie en een duidelijk plan.” Bovendien wil Molenaar zich graag weer bewijzen na zijn vervroegde vertrek bij Almere City. “Uiteindelijk gaat pas de storm liggen als je je in iets nieuws vastbijt.”
Tekst: Jordi Smit

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl