Herinrichtingswerkzaamheden sportpark Hoornseveld betekent sloop oude ZFC tribune

Zaandam- En weer gaat er een stukje Zaanse voetbalhistorie verloren. De excentrieke grote hoofdtribune van ZFC, Hellas Sport en inmiddels FC Zaandam. Een trieste aanblik op een sombere dag in tijden van de covid-19 pandemie die heerst. Een droevige van een tribune die gesloopt wordt. Vele toeschouwers hebben ooit op de tribune mogen plaatsnemen, mooie wedstrijden werden er voor de tribune op de mat gelegd. Binnen enkele dagen behoort de tribune tot het verleden.
Als ZFC in 1970 naar het nieuwe sportpark Hoornseveld verhuist, hoopt de club daar een nieuwe toekomst op te bouwen. De fusie tussen FC Zaanstreek en ZFC kwam destijds niet van de grond en zowel ZFC als FC Zaanstreek, twee voormalige betaaldvoetbalorganisatie gingen teloor. Het nieuwe complex ligt in een nieuwbouwwijk en ZFC hoopt hier meer leden en toeschouwers aan zich te kunnen binden. Na één seizoen is het profavontuur echter voorbij. ZFC wordt slachtoffer van de grote sanering en dat voornamelijk op basis van de slechte bezoekersaantallen op het oude terrein. Een kort geding tegen de KNVB helpt niet, ZFC keert terug naar de amateurs. Na een fusie met ZVV speelde de club als Hellas Sport nog altijd op Hoornseveld en het complex is ten opzichte van de opening nog weinig veranderd. Zowel de hoofdtribune met 1.500 plaatsen als een groot deel van de staantribune is nog altijd in gebruik. Het college is inmiddels akkoord met het ontwerpbestemmingsplan, de herbestemming wordt uitgevoerd en de eerste sloopkogel is al tegen de oude tribune aangeknald.
Op het Hoornseveld is nog maar één voetbalvereniging aktief: FC Zaandam. Ook korfbalvereniging ZKV, tennisvereniging LTVZ, schietsportvereniging Zaanstad en de Saense Handboog Skutters zijn op het sportcomplex aan de Sportlaan gevestigd. Voor tennisvereniging De Gouw en ZVV Zaanlandia is eveneens ruimte gecreëerd, zodat ze daar naar toe kunnen verhuizen. De leden van Zaanlandia nemen in het eerste kwartaal dit jaar een besluit over de verhuizing. Het heeft wat voeten in de aarde.
Verkeers- en parkeervoorzieningen maken ook deel uit van de inrichting. Vanuit het Investeringsfonds is in totaal 16,45 miljoen euro gereserveerd voor de optimalisatie van het sportpark. Wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling Wessel Breunesse toonde zich eerder  in een persbericht enthousiast: ‘Met dit plan komt er een prachtige plek in Zaanstad bij om te sporten en recreëren. We willen zo kwaliteit toevoegen aan de stad, met veel groen en ruimte voor water.’
Van alles te beleven
Zijn collega Gerard Slegers van Sport en Mobiliteit doet daar niet voor onder: ‘De ontwikkeling van het Hoornseveld is in volle gang, mede dankzij de betrokkenheid en de goede samenwerking met de verenigingen en het Sportbedrijf Zaanstad, die straks allemaal op dit multifunctionele sportpark komen. Het is echt een gezamenlijk belang. Zaanstad heeft straks een sportpark waar heel veel sporters terechtkunnen. Een plek waar van alles te doen en te beleven is.’
Zwembad De Slag
Naast het verouderde sportpark is ook zwembad De Slag in Zaandam Zuid aan vervanging toe. In 2016 is besloten tot vervangende nieuwbouw. Het zwembad naar het Hoornseveld verplaatsen biedt kansen om het sportpark nieuw leven in te blazen. Het duurzame zwembad wordt centraal in het plangebied gebouwd. Het krijgt de afmetingen van een wedstrijdbad, waarbij wedstrijden met publiek kunnen worden georganiseerd. De hoofdvestiging van het Sportbedrijf zal ook verhuizen naar de nieuwe locatie.
Door efficiënter met de beschikbare ruimte voor sportvoorzieningen om te gaan, komt er op andere plekken in Zaandam ruimte voor (woningbouw)ontwikkeling, zoals op de huidige locatie van sportpark Oostzijderveld.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl