ZCFC-keeper Jonker nog altijd blij met terugkeer: “Mooie uitdaging”

Zaanstad- Jesper Jonker keerde in de zomer van 2019 bij ZCFC terug op zijn oude nest. De talentvolle keeper, die zijn loopbaan op jonge leeftijd ooit begon bij de vereniging, maakte in zijn korte loopbaan hoogte- én dieptepunten mee. Bij ZCFC hoopt hij vooral weer het spelplezier te hervinden.
De doelverdediger begon op vijfjarige leeftijd bij ZCFC: een vereniging waarbij zijn broer, vader en oom eveneens de rol van keeper bekleedden. “Daar deed ik het uitstekend”, vertelt Jonker. “Voor het eerst in de clubhistorie speelden we met een E-top. Toen ik vervolgens de kans kreeg om naar Fortuna Wormerveer te vertrekken, maakte ik de overstap.” Zijn start in Wormerveer verliep stroef. Hoewel hij graag naar de D1 wilde, die op Divisie-niveau speelde, voetbalde hij met de D2 in de tweede klasse. “Als je voor het hoogste wilt gaan, is dit natuurlijk niet wat je hoopt. Ook in de C2 draaide ik een leuk seizoen met het team, maar ik wilde toch hogerop.”
Jonker had een goed contact met zijn trainer Christopher Manuputty, die naar KFC vertrok. Manuputty wilde Jonker graag meenemen. “Samen met wat jongens ben ik toen naar KFC gegaan, dat met de C1 toen ook op Divisie-niveau speelde. Dat was het jaar waarin alles voor mij ging rollen.” Betaald Voetbalclubs hadden hem inmiddels op de radar. Zo verdiende Jonker door een eindplek bij het KNVB-talententeam een zes weken lange trainingsstage bij Ajax. “Op een vrijdagavond had ik toen een eindgesprek. Helaas was ik het niet geworden en kozen ze voor een Groningse kandidaat. Als gevolg daarvan wilde FC Groningen mij toen die kant ophalen.” De volgende ochtend kreeg Jonker echter ook een belletje van FC Volendam. De club bood hem een trainingsstage aan, waarna hij in de Onder 16 kwam te spelen. Dat was echter maar van korte duur. “Vroeg in het seizoen kreeg ik last van een liesblessure, waardoor ik nauwelijks wedstrijden kon spelen. Aan het einde van het seizoen had FC Volendam helaas niet genoeg vertrouwen meer om door te gaan.”
Na een jaar afwezigheid keerde Jonker terug bij KFC, waarbij Manuputty nog altijd aanwezig was. “Met Christopher had ik een trainer die me weer het vertrouwen gaf dat ik kwijt was. Daardoor kon ik plezier en niveau weer laten samenkomen. Helaas ging dat seizoen minder dan ik gehoopt had.” Toen hij vervolgens weer langs de kant bij ZCFC stond, begon het bij hem te kriebelen om terug te keren waar het voor Jonker allemaal begon. “Dat was natuurlijk een hartstikke leuke uitdaging. Ik kwam als jochie van net 17 jaar oud te spelen in een selectie met kerels. Op die manier kon ik weerstand opbouwen.” Momenteel is hij onderdeel van de Onder 19. “Daar kan ik mijn wedstrijden spelen en vlieguren maken. De komende jaren is mijn doel om basisspeler te worden van het eerste elftal. Daar werk ik elke week weer hard voor.”
Tekst: Jordi Smit
Foto: Frank Fotograaf Brussel

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl