Ajax-jeugdtrainer Misha Salden: “Zaanstreek dankbaar voor de gekregen kansen”

Misha Salden heeft het goed naar zijn zin bij Ajax. De Zaandammer, die tussen juli 2017 en november 2018 hoofdtrainer was van FC Volendam, is alweer anderhalf jaar jeugdtrainer op de Toekomst. Dat verloopt naar tevredenheid, al moet Salden door de huidige coronacrisis regelmatig creatief zijn.
De 47-jarige Salden begon zijn trainerscarrière bij KFC, waar hij ooit zélf voetbalde. Hij was daar jeugdtrainer en hoofdtrainer van het eerst team. Via hoofdklasser FC Lisse kwam hij terecht in de jeugdopleiding van FC Volendam. Nadat hij vier jaar hoofdjeugdopleiding en technisch directeur was bij de vereniging, volgde hij in 2017 Robert Molenaar op als hoofdtrainer van het eerste team. Dit verzoek kwam vanuit het bestuur aangezien hij de selectie en jeugd die ingepast moest worden, goed kende. Sinds de zomer van 2019 is hij jeugdtrainer in de Amsterdamse bovenbouw. “Het eerste jaar verliep prima, maar vanaf maart konden we ook bij Ajax slechts beperkt ons werk doen”, legt Salden uit. “Zo ontbreekt voor ons de wedstrijdspanning, omdat de competitie stilligt. Die proberen we op een bepaalde manier na te bootsen, al is dat natuurlijk lastig.”
De oefenmeester komt in de jeugdopleiding van Ajax diverse spelers uit de Zaanstreek tegen. “Natuurlijk scout de club door heel Nederland, maar in mijn team heb ik bijvoorbeeld al twee jongens uit Assendelft. Ook bij de oudere jeugd zie je dat. Liam van Gelderen komt bijvoorbeeld eveneens uit Assendelft, terwijl Naci Ünüvar ook uit de Zaanstreek komt. Het is mooi om te zien dat veel voetbalclubs binnen de Zaanstreek hun spelers goed ontwikkelen.” Salden werkte tijdens zijn trainersloopbaan zowel met jeugdspelers als senioren. Hij kan echter geen keuze maken tussen de twee groepen. “Ik kijk altijd naar wat een mooie uitdaging is. Momenteel ben ik bezig om mezelf de Ajax-cultuur en -visie eigen te maken. Dat is goed voor mijn eigen ontwikkeling. Bovendien kan ik mijn eigen ervaring bij Ajax toepassen.”
In de toekomst hoopt Salden ooit eens naar het buitenland te verkassen. “Als ik een paar jaar bij de beste club van Nederland heb gewerkt, dan is dat een logische vervolgstap. Maar ik heb het nu vooral nog uitstekend naar mijn zin in Amsterdam.” Ondertussen probeert hij de binding met de Zaanstreek te behouden. “De afgelopen jaren hielp ik verschillende Zaanse clubs. Ik ondersteunde ze op technisch gebied, gaf advies of deed iets in de jeugdopleiding. Het is mooi om een bijdrage te leveren aan de regio.” Dat probeert Salden ook met zijn voetbalschool Zaanpro. “We vinden het daarbij vooral leuk om kinderen beter te maken en dan niet direct alleen maar de beste spelers. Uiteindelijk ben ik de Zaanstreek dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Op deze manier kan ik de regio wat teruggeven.”
Tekst: Jordi Smit

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl