Voormalig AZ’er Hans Reijnders: “Het waren prachtige jaren”

Krommenie- AZ kende in zijn historie verschillende succesperiodes, maar het elftal van begin jaren ’80 steekt met kop en schouders boven de rest uit. De Alkmaarders wonnen in 1981 het landskampioenschap, trokken in 1981 en 1982 tweemaal achter elkaar de KNVB Beker naar zich toe en stonden in 1981 in de finale van de Europa Cup III. Onderdeel van de selectie was destijds Hans Reijnders, die uiteindelijk 184 duels voor het eerste team uitkwam.
De voormalig voetballer begon in de jaren ’60 bij Vitesse ’22 in Castricum. Reijnders volgde daar de volledige jeugdopleiding. “Destijds heette dat de aspiranten, junioren en senioren. Bij de laatste categorie zat ik één jaar, waarna ik naar AZ vertrok.” Ondertussen verhuisde hij als jongste van zes kinderen mee met zijn ouders. Waar zij eerst in Castricum woonden, vertrokken ze naar Krommenie. “Mijn vader hield erg van vissen en kon op deze manier eenvoudig op zijn fiets zijn hobby uitoefenen.” Dat Reijnders het voetbaltalent had om de profwereld te bereiken, ontdekte AZ intussen ook. De Alkmaarders haalden hem naar de club en zetten hem in de jeugdopleiding. “Hans Kraay senior was destijds technisch directeur van de club. Dat was ook een prachtige man.”
Gedurende zijn periode bij de club moest Reijnders gewoon blijven werken. De talentvolle voetballer had een baan bij de Hoogovens: werk dat hem goed beviel. “Wanneer ik vroege dienst had bij de hoogovens, ging ik na mijn werk met de bus naar Alkmaar. Vervolgens trainde ik één-op-één met Arie Rentenaar, die veel jeugdspelers begeleidde richting de profwereld. Daarna ging ik dan nog naar de avondschool voor een opleiding. Dat waren dan ook drukke tijden.” Wilde hij bij AZ slagen, dan moest hij echter een keuze maken tussen zijn werk en de voetballerij. Reijnders besloot voor het laatste te gaan en was daardoor jarenlang full-prof bij de Alkmaarders. Hij maakte succesvolle jaren mee, waarin hij een aantal prijzen won. In 1981 won zijn ploeg in de bekerfinale met 3-1 van Ajax in het Olympisch Stadion. Een jaar later won de club over twee wedstrijden met 5-2 van FC Utrecht. Ook het landskampioenschap kwam in de prijzenkast te staan. “Het waren inderdaad prachtige jaren.”
In 1986 eindigde de AZ-periode voor Reijnders, die later in loondienst bij een kleiner bedrijf terecht kwam. “Toen had ik allerminst spijt dat ik mijn diploma’s had gehaald.” Hoewel hij nooit te koop liep met zijn verleden bij AZ, sprak zijn CV vaak boekdelen. “Dan zagen ze natuurlijk dat ik oud-speler van AZ was en had ik een streepje voor op andere mensen. Deuren die op dat moment op een kier stonden, kwamen op deze manier makkelijker open te staan. Ik heb dan ook zeker geen nadeel ondervonden aan mijn periode bij AZ.” Ook hield hij met de vereniging goed contact. “De club heeft het na mijn tijd ook goed gedaan”, aldus Reijnders, die nog een tijdje in het bestuur van Oud AZ (Goud van de Hout) plaatsnam. Na zijn spelersloopbaan rolde hij het trainersvak in. Hij trainde in die jaren vv Uitgeest (vijf jaar), vv Limmen (twee jaar), KVV in Krommenie (vijf jaar), vv Assendelft (twee jaar) en SVW ’27 in Heerhugowaard (één jaar) in het dorp waar hij inmiddels woonachtig is.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl