Het coronavirus en de gevolgen voor het Zaanse amateurvoetbal

Zaanstad- De KNVB gaf gister een update met goed nieuws voor voetbalverenigingen.  Tal van Zaanse clubs zitten in financieel zwaarder weer na het wegvallen van de clubinkomsten. Het kabinet heeft donderdag namelijk een nieuw steunpakket voor de amateursport aangekondigd ter waarde van 240 miljoen euro. De steunmaatregelen die zijn ingezet voor 2020 worden hiermee verlengd tot 30 juni 2021. Het kabinet erkent hiermee het belang van het unieke verenigingsleven in Nederland en de moeilijke positie waarin veel clubs verkeren door de coronamaatregelen.
Naast de aankondiging van het nieuwe steunpakket werd ook bekend dat de Tweede Kamer in meerderheid haar steun heeft uitgesproken voor een avondklok. Vanaf zaterdag 23 januari tot en met 9 februari zal deze van kracht zijn van 21:00 uur tot 4:30 uur. De avondklok is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van het kabinet om de verspreiding van (de Britse variant van) het coronavirus een halt toe te roepen. Van al deze maatregelen heeft de avondklok uiteraard het meest invloed op het amateurvoetbal. Niet alleen worden de mogelijkheden om te sporten hiermee nog meer beperkt, ook doet het wederom een groot beroep op de flexibiliteit van verenigingen om hun (trainings)aanbod hierop aan te passen.
Gevolgen invoering avondklok
In tegenstelling tot de eerste berichten gaat de avondklok in vanaf 21:00 uur in plaats van 20:30 uur. Dit extra half uurtje biedt meer sporters de mogelijkheid om alsnog te kunnen sporten en op tijd weer thuis te zijn voor de avondklok ingaat. Wij zijn blij met dat half uur, maar begrijpen ook dat – met name voor de verenigingen die nog activiteiten organiseren voor senioren- en oudere jeugdteams – er een uitdagende puzzel ligt.
Desondanks blijft het van groot belang dat er zoveel mogelijk gevoetbald kan blijven worden. Zowel voor de clubs als voor de spelers. Bewegen is gezond en belangrijk, vooral in deze tijd. Voetballen in de buitenlucht blijft daarbij veilig en verantwoord.
Scenario’s competities
In de vorige nieuwsupdate gaf de KNVB al aan dat uiterlijk in de week van 9 februari een beslissing wordt genomen over de resterende scenario`s voor een eventuele herstart van de competities. Om één van deze scenario’s tot uitvoer te brengen zal er voor de senioren A-categorie uiterlijk in het weekend van 10 en 11 april gestart moeten worden. Voor de overige competities gelden er andere deadlines. In de week van 9 februari gaat de KNVB definitief bekijken of en welk scenario nog mogelijk is en welke deadlines hieraan gekoppeld zitten. Hierbij houden we ook rekening met de trainingsopbouw naar een eventuele herstart.
Alternatieve competities
Mochten de maatregelen blijven aanhouden en blijken dat de huidige scenario’s niet meer haalbaar zijn, dan zal er worden besloten om de competities voor het seizoen 2020/’21 definitief niet meer te hervatten. Er vindt dan uiteraard ook geen promotie/degradatie plaats.
In plaats daarvan zullen we voor het veldvoetbal in de resterende maanden van dit seizoen op basis van inschrijving (regionale) competities of bekertoernooien organiseren voor alle categorieën, inclusief het standaardvoetbal. Op die manier kunnen teams dit seizoen alsnog op een competitieve manier wedstrijden tegen elkaar spelen. Deze competitievorm staat los van het reguliere competitieaanbod en er zal dan ook geen promotie/degradatie aan worden gekoppeld. Clubs die onderling al bezig zijn met de organisatie van eigen competities roept de KNVB dan ook op aansluiting te zoeken bij het aanbod dat door de KNVB zal worden georganiseerd. Op die manier kan het voor zoveel mogelijk voetballers een passend aanbod organiseren.
Financiële ondersteuning
Zoals in de intro al vermeld was de aankondiging van het extra steunpakket voor de amateursport ter waarde van 240 miljoen euro zeer goed nieuws. Het is een belangrijk en noodzakelijk steunpakket dat ervoor zorgt dat de sportsector, ook na de periode van maatregelen, haar bijdrage kan blijven leveren aan het fit houden en weerbaar maken van de Nederlandse bevolking. De komende periode wordt er gewerkt aan een concrete uitwerking van dit steunpakket.
29 januari deadline aanvragen TVL
Een regeling waarvoor de deadline snel nadert is de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Tot 29 januari kunnen verenigingen een aanvraag indienen voor omzetverlies uit de periode oktober-december 2020. Met name voor verenigingen met zeer forse omzetdaling (bijvoorbeeld met een eigen kantine) en hoge vaste lasten kan de TVL de moeite waard zijn. Daarnaast verwacht de KNVB dat medio februari ook de TASO-regeling (Tegemoetkoming Amateursportorganisaties) weer opengaat. Binnen deze regeling zullen waarschijnlijk ook bondsafdrachten kunnen worden gecompenseerd.
De komende periode werkt de KNVB verder aan de uitwerking van de (alternatieve) competitiescenario’s voor het amateurvoetbal en wachten ze in Zeist op de definitieve uitwerking van de diverse sport specifieke steunmaatregelen van de overheid. Houd om o de hoogte te blijven www.knvb.nl/coronavirus in de gaten voor de laatste informatie over alle vormen van (financiële) ondersteuning.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl