Jaaroverzicht AZ jeugd

Zaanstad- Ook voor de AZ Jeugd was het een jaar als nooit tevoren. De competitie lag in grote delen van 2020 stil en tijdens de eerste coronalockdown werd zelfs wekenlang niet op de club getraind. Een jaar dus om snel te verlaten, al waren er gelukkig ook leerzame momenten en fraaie hoogtepunten.
Zondag 5 januari
Mees Bakker, Thijs Oosting, Peer Koopmeiners en Mo Taabouni gaan met AZ 1 mee op trainingskamp. Een mooie beloning voor de vier Jong AZ’ers. In het Spaanse Oliva zijn in totaal veertien jeugdexponenten van de partij.
Vrijdag 10 januari
Honderd kinderen worden in het AFAS Stadion welkom geheten bij de club. Zij maken in 2020 deel uit van de AZ Voetbalschool in de Regio, het voortraject van de AZ Jeugdopleiding.
Zondag 12 januari
In de indoorhal op het AFAS Trainingscomplex wordt de eerste editie van het AZ Indoorboarding Toernooi gewonnen door AZ Onder 13. In hetzelfde weekend pakt AZ Onder 11 twee prijzen: het Old Alkmaar Boardingtoernooi in Akersloot en de JFK Cup in het Duitse Thedinghausen, waar de jongelingen de beste zijn in een sterk internationaal deelnemersveld.
Vrijdag 31 januari
Teun Koopmeiners speelt zijn honderdste wedstrijd in AZ 1. De captain en AZ winnen die avond met 4-0 van RKC.
Maandag 3 februari
In Spanje maken Teun Gijselhart en Tristan Kuijsten hun debuut als jeugdinternational. Zij winnen met Oranje Onder 15 overtuigend een vierlandentoernooi met Ierland, Tsjechië en het thuisland.
Vrijdag 7 februari
De AZ Jeugdopleiding krijgt voor het vijfde jaar op rij bezoek van Real Madrid “Ieder jaar worden nieuwe ideeën in de filosofie en visie van de club geïmplementeerd”, zegt David Viejo van De Koninklijke. “Dus deze trip biedt altijd weer nieuwe inzichten.”
Dinsdag 11 februari
Met vijf AZ’ers wint Oranje Onder 16 een vierlandentoernooi in Portugal. Ernest Poku en Rome-Jayden Owusu-Oduro maken hun eerste minuten als jeugdinternational; ook Daniël Beukers, Wouter Goes en Maxim Dekker delen in de feestvreugde.
Woensdag 26 februari
Een doelpuntrijke vuurdoop voor het nieuwe AZ Onder 11. De jongelingen maken hun officieuze debuut met een 20-1 oefenzege op WSV’30.
Zaterdag 29 februari
Waar de AZ Jeugd door het jaar heen op allerlei internationale toptoernooien speelt, zijn de rollen nu eens omgedraaid. Het AFAS Trainingscomplex wordt bezocht door de organisatoren daarvan. Zij komen samen op een dag in het teken van kennisuitwisseling.

Dinsdag 3 maart
Daniël Beukers, Iain de Jongh en Enoch Mastoras worden in het spelershome van AZ 1  gehuldigd voor hun eerdere uitverkiezingen tot Speler van de Maand. De jongelingen lunchen mee met de A-selectie en gaan daarna uitvoerig in gesprek met Teun Koopmeiners, Myron Boadu en Ron Vlaar.
Donderdag 5 maart
In het AFAS Stadion buigen 150 Noord-Hollandse voetbalbestuurders zich tijdens het AZ seminar over de vraag hoe je als amateurvereniging met de tijd meegaat. Directeur Voetbalzaken Max Huiberts opent de avond. Ook Martijn Delahaye (AFAS), Paul Brandenburg (AZ), Aart Korenhoff (KNVB), Joost van Geel (KNHB) en Chantal Dane (Vomar) behoren tot de sprekers.
Zaterdag 7 maart
AZ Onder 19 wint een bizarre thriller tegen Feyenoord. De ploeg buigt in de laatste twintig minuten een 1-4 achterstand om in een 5-4 overwinning en behoudt hierdoor de foutloze status in de kampioenspoule. Naar later zou blijken was dit echter ook de laatste wedstrijd van het seizoen voor de talenten, die net als AZ 1 wegens de coronapandemie het zicht op de prijzen plotsklaps kwijtraakten.
Vrijdag 13 maart
Naar aanleiding van door premier Rutte aangekondigde coronamaatregelen gaat het AFAS Trainingscomplex op slot. De spelers van de negen AZ Jeugd-teams trainen wekenlang individueel thuis. Vanzelfsprekend een onwenselijke situatie met het oog op hun ontwikkeling, maar er zijn ook altijd kansen in tijden van tegenspoed. Zo wordt het thuis trainen in een interview met drie jeugdtrainers ‘een soort test’ genoemd. Bijvoorbeeld op het gebied van leefstijl, zoals topsportbegeleider Bart Heuvingh en Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg uitleggen.
Woensdag 18 maart
De AZ Jeugdopleiding behoudt de internationale status. De talentenfabriek wordt beoordeeld volgens het Kwaliteit & Performance-programma van de KNVB en NMC Bright en behaalt daarin opnieuw het niveau van Internationale Voetbal Academie.
Vrijdag 24 april
De KNVB maakt bekend dat AZ Onder 19 in het seizoen 2020-2021 in de UEFA Youth League speelt. De ploeg grijpt door het voortijdig beëindigen van de competitie naast de landstitel, maar gaat als nummer één op de ranglijst dus wel deelnemen aan het Onder 19-equivalent van de Champions League.
Woensdag 29 april
De AZ Jeugd keert na zeven weken terug op het AFAS Trainingscomplex. Daarmee is niet alles weer bij het oude, want er is een strak protocol in werking waarmee de coronamaatregelen in acht worden genomen.
Woensdag 13 mei
Bij AZ zijn in het seizoen 43,4% van alle Eredivisie-minuten gemaakt door jeugdexponenten, blijkt uit cijfers van CIES Football Observatory. Daarmee is de club vijftiende van Europa en nummer één van Nederland.
Zaterdag 23 mei
AZ Onder 13 en Onder 12 mogen na lange tijd weer ruiken aan het echte werk. Op het AFAS Trainingscomplex spelen zij onderlinge oefenduels en dat was wegens eerder geldende coronaregels lange tijd niet mogelijk.
Maandag 1 juni
Het leeuwendeel van de AZ Jeugd traint weer zonder beperkingen. Teams in de leeftijdscategorieën tot en met achttien jaar hoeven de maatregel om op het veld anderhalve meter afstand te houden per 1 juni niet langer te handhaven.
Donderdag 4 juni
Bij vijftien AZ’ers kan de vlag uit.. Wouter Goes, Jesse Buurmeester, Mexx Meerdink, Damienus Reverson, Abdu Kader Touré, Finn Stam, Loek Postma, Nick Koster, Fedde de Jong, Yusuf Barasi, Jorn Berkhout, Rik Regeling, Tijs Velthuis en Tijmen Wildeboer sluiten met succes de middelbare school af. Eerder kreeg Kenzo Goudmijn al te horen dat hij geslaagd is.
Maandag 15 juni
Promotie voor Mo Taabouni (18), Thijs Oosting (20) en Mees Bakker (19). De talenten maken definitief de stap naar de A-selectie.
Maandag 3 augustus
Met in totaal zestien jeugdexponenten vertrekt AZ 1 naar Epe voor een preseason-trainingskamp. Onder hen Maxim Gullit, Beau Reus en Peer Koopmeiners.
Zaterdag 27 augustus
Voor de AZ Jeugd staan de eerste officiële duels in maanden op de agenda. Publiek is niet welkom: de poorten van het AFAS Trainingscomplex blijven gesloten voor bezoekers. “We zitten in een periode waar we samen doorheen moeten en dat betekent dat je met zijn allen verantwoordelijkheid neemt”, legt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg uit.
Donderdag 3 september
Een buitenlands avontuur voor Thomas Ouwejan. De linksback wordt verhuurd aan Serie A-club Udinese.
Vrijdag 11 september
De trainers van de AZ Jeugdopleiding beginnen aan de opleiding MAster in Coaching van het Johan Cruyff Institute. De persoonlijke ontwikkeling van de mens achter de trainer staat centraal in het studietraject.
Donderdag 17 september
Myron Boadu dringt in de strijd om de Golden Boy Award door tot de laatste veeritg. De Italiaanse krant Tuttosport reikt de prestigieuze prijs jaarlijks uit aan het grootste talent van Europa.
Maandag 21 september
Jong AZ boekt een spectaculaire 7-3 zege op De Graafschap. Niet eerder scoorde het beloftenteam zo vaak in een wedstrijd op profniveau.
Zondag 4 oktober
Hobie Verhulst keerde in de zomer terug bij AZ, de club waar hij de jeugdopleiding doorliep. Bij MVV, FC Volendam en Go Ahead Eagles deed hij al veel betaald voetbal-ervaring op, nu maakt hij zijn debuut onder de lat bij AZ 1. Verhulst komt na een rode kaart voor Marco Bizot binnen de lijnen in een competitieduel met Sparta.
Woensdag 7 oktober
Owen Wijndal en Teun Koopmeiners maken hun Oranje-debuut. Zij staan in de basis in een oefeninterland tegen Mexico. Ook Calvin Stengs komt in actie.
Zondag 11 oktober
Op het AFAS Trainingscomplex gaat het AZ O.10 Vomar Toernooi van start. Vier dagen lang komen elke dag zestien andere clubs uit de regio naar Zaanstad. De spelers leggen veel spelplezier op de mat en hopen zich stiekem natuurlijk ook in de kijker de spelen van de scouts van AZ.
Donderdag 15 oktober
Aangescherpte overheidsmaatregelen rond het coronavirus zorgen ervoor dat de AZ Jeugd geen wedstrijden meer mag spelen. AZ neemt hiernaast enkele aanvullende maatregelen. Ook in deze nieuwe matchday-loze periode wordt echter gefocust op het positieve en zien spelers en trainers kansen in de coronabreak.
Woensdag 28 oktober
Mo Taabouni wordt de trainers en aanvoerders in de Keuken Kampioen Divisie verkozen tot Beste Talent van de eerste periode. De achttienjarige Jong AZ’er kwam in zijn eerste acht wedstrijden al tot zeven goals en twee assists.
Donderdag 29 oktober
Yusuf Barasi (17) en Maxim Gullit (19) beleven een avond om nooit te vergeten. Zij komen als invallers binnen de lijnen in de met 4-1 gewonnen Europa League-wedstrijd tegen HNK Rijeka en maken hun officiële debuut in AZ 1.
Donderdag 5 november
Na Barasi en Gullit maakt ook Tijs Velthuis op het Europese toneel zijn debuut in AZ 1. Hij doet dat in San Sebastián tegen de koploper van Spanje: Real Sociedad. De achttienjarige verdediger beleefde twee maanden eerder nog zijn entree in het betaald voetbal.
Dinsdag 17 november
Opnieuw een mijlpaal voor Yusuf Barasi. Na zijn debuut in AZ 1 maakt hij nu voor het eerst zijn opwachting in Jong Turkije. Met de jonge spits binnen de lijnen wordt het EK-kwalificatieduel met Jong Kosovo met 3-0 gewonnen.
Maandag 23 november
AZ lanceert AZ University, een ambitieus nieuw platform waarin ‘lesstof’ op allerlei manieren wordt aangeboden. Zo vindt vier keer per jaar een seminar plaats, worden open houses georganiseerd, zijn online modules te volgen en komt er een eigen podcast.
Woensdag 9 december
Na het doorschuiven van Robert Franssen naar AZ 1 vinden in de trainersstaf van de AZ Jeugdopleiding enkele wijzigingen plaats. Vier teams krijgen per direct een nieuwe hoofdtrainer.
Zondag 13 december
Op Zaanse bodem wordt de zestiende editie van het AZ Voetbalschool Toernooi gehouden. Het toernooi maakt onderdeel uit van het AZ Voetbalschool in de Regio-traject, waarin vele kinderen de kans krijgen zich verder te ontwikkelen als voetballer, zonder dat zij uit hun eigen leefomgeving worden gehaald en vele uren kwijt zijn aan reizen.

Woensdag 16 december
Mooi nieuws voor Robert Franssen en Kenneth Goudmijn. Zij zijn toegelaten tot de UEFA Pro-opleiding en gaan proberen hun betaald voetbal-papieren te halen.
Zondag 20 december
Pantelis Hatzidiakos speelt zijn honderdste wedstrijd in AZ 1. De Grieks international staat in de basis in een spektakelstuk tegen Willem II: 5-3 winst.
Dinsdag 22 december
In een gloednieuwe studio in het AFAS Stadion vindt het eerste AZ University-evenement plaats. Topsportbegeleider Bart Heuvingh vertelt in een online seminar alles over het belang van een goede leefstijl, juist ook in tijden van de coronapandemie.

Debutanten betaald voetbal
In Jong AZ maken weer vele talenten hun eerste meters in het betaald voetbal. Yusuf Barasi, Bram Franken, Sem Dirks, Beau Reus, Quinten Dekkers, Tijs Velthuis, Fons Gemmel, Elber Evora, Millen Baars, Emir Biberoğlu, Jorn Berkhout, Tijmen Wildeboer, Zico Buurmeester, Myron van Brederode en Fedde de Jong vieren in 2020 hun profdebuut.
Contractnieuws
De ontwikkeling van vele huidige en voormalig jeugdspelers werd in 2020 beloond met een contract. Zico Buurmeester, Des Kunst, Ernest Poku, Bram Franken, Quinten Dekkers, Fons Gemmel, Viktor Christiansson, Maxim Dekker, Rome-Jayden Owusu-Oduro, Mexx Meerdink, Wouter Goes, Jayden Addai en Teun Gijselhart zetten hun handtekening onder een eerste verbintenis bij de club. Verlengd wordt met Pantelis Hatzidiakos, Richard Sedláček, Kenzo Goudmijn, Ron Vlaar, Mees Bakker en Ferdy Druijf.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl