2020 is een bijzonder jaar geweest. Corona heeft ook ZCFC in alle opzichten hard geraakt: sportief, financieel, het gebrek om dingen samen bij de club te kunnen doen elkaar niet meer kunnen zien en spreken. Ondanks deze malaise toch ook een paar lichtpunten. Het online bingoën tijdens de eerste golf was legendarisch, de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers en trainers om ondanks de corona-maatregelen toch te blijven voetballen, is zeer bijzonder. Of de bouwploeg die samen met de Mopperploeg binnen no-time een overdekt terras hebben neergezet. Tussen de eerste en tweede Corona golf is er een Pannaveldje voor de jeugd gerealiseerd en is de gehele selectie in het nieuw gestoken. Recent hebben we de online Popquiz, bingo en loterij gehouden.
Ook het jaar waarin de ene voorzitter zijn rentree onder de lat maakte en een zweepslag opliep en de andere voorzitter na het trappen van een bal, 6 weken het gips in kon. Je verzint het niet… Nieuwe woorden en begrippen deden hun intrede: de Corona-coördinator (dubbele woordwaarde bij Scrabble), de 1,5 meter maatschappij, het (ZCFC)-mondkapje, de QR-code om je bezoek aan de club vast te leggen en Irma sterrenstatus verwierf als gebarentolk bij de persconferenties.
2020 is een jaar geweest van de medische impact, -een aantal van ZCFC-ers is er goed ziek van geweest-, sommigen hebben zelfs familieleden, vrienden of bekenden erdoor verloren. Een jaar waarin ouderen minder of geen contact meer konden hebben met familie of vrienden, kinderen die niet meer naar school kunnen, ondernemers, winkeliers, horeca en de culturele sector die hun zaken hebben moeten sluiten.
Ook een jaar van polariserende meningen, ontkenning, wijzen naar elkaar en toenemende weerstand. 9 maanden onderweg, de rek raakt eruit we zijn het zat. Dat laatste is niet nieuw. L’histoire se répète: “Sommigen weigeren om medicijnen in te nemen en mijden geen plaats of persoon waar hun aanwezigheid niet is vereist. Zó gaat het niet goed lieve vrienden! Gebruik de medicijnen, neem en doe wat zou kunnen helpen, ontsmet je huis, tuin en straat. Mijd ook personen en plaatsen, waar je naaste je niet nodig heeft.”  Nee, dit is niet de tekst uit de laatste persconferentie van Hugo de Jonge of Mark Rutte, maar van Maarten Luther, bijna 500 jaar oud. In zijn woonplaats was de pest uitgebroken en men had destijds moeite met de maatregelen. Bijna 500 jaar later, betere informatievoorziening en betere medische zorg, toch dezelfde vraagstukken en reflexen. Een virus kent wat dat betreft geen schuldige en kan alleen worden bestreden als wij er gezamenlijk iets tegen doen. Samen dus, met elkaar, niet tegen elkaar, geen ik, maar wij.
Dat samen, is iets waar wij als cluppie goed in zijn. Omkijken naar elkaar, elkaar helpen, de schouders eronder, samen er toch iets moois van maken. En die lichtpunten hebben we ook in 2020 gezien. De inzet van de vele vrijwilligers en trainers is ongekend. Onze dank! Veel dank ook aan onze mede-bestuursleden die enorm veel tijd en energie hebben gestoken in het overeind houden van de club: financieel en qua activiteiten. Een brede vereniging, competitief, maatschappelijk en sociaal bewogen en betrokken. Dat is ook de basis voor 2021. De komende maanden zullen we dat nog zeker nodig hebben. Het vaccineren gaat binnenkort van start, maar voordat we echt weer naar het oude, nieuwe, normaal kunnen, duurt dat nog even. Uiteraard hopen we dat we weer snel kunnen voetballen, te kunnen trainen, gezellig met elkaar een biertje of colaatje te kunnen drinken, bij te kunnen praten, verhalen te delen. Nog even doorbijten, we zijn er bijna.
Dat is wel het perspectief voor 2021, vanuit het bestuur gaan wij er alles aan doen om -zodra het weer kan- allerlei dingen te organiseren. Van team-barbecue, tot (oefen)wedstrijden, toernooien en gezellige avonden op de club. We hebben er nu al zin in! NB: het nieuwe terras is tegen die tijd zeker klaar, dus alle seinen staan op groen. 2021 zal een jaar van herstel zijn, elkaar weer kunnen zien en weer sportief lief en leed met elkaar kunnen delen. Nog even door de zure wintermaanden heen, maar het perspectief is er. Ondanks alle misère en het gemis van voetbal, staat ZCFC er goed voor. Onze basis is solide, de saamhorigheid groot.
Namens het bestuur en de duovoorzitters Martijn Jonker en Dirk Slootweg wensen wij jullie een gezond, sportief en heel goed 2021 toe!
Foto onderschrift: Martijn Jonker en Dirk Slootweg  pre-Corona en pre-opgelopen blessures