Het voorzittersjaar van FC Zaandam voorzitter Ard-Jan van Tilborg

Zaandam- Het verenigingsleven bij voetbalclubs staat op zijn kop.
De coronacrisis liet het eerste gedeelte van het voetbalseizoen 2020/21 zijn sporen na.
Competities zijn abrupt ten einde gekomen, sporthallen en kantines zijn gesloten en trainingen
bij de senioren konden alleen aangepast plaatsvinden. Inmiddels liggen de kerstdagen achter ons
en zijn de eerste vaccins het land binnengekomen. Tijd om terug te blikken maar ook om vooruit
te kijken. Wat zal het jaar 2021 ons brengen? Tal van voorzitters laten op de website van de club
en social media kanalen van zich horen. Zo ook FC Zaandam voorzitter Ard-Jan van Tilborg.
De fusieclub is inmiddels met zvv Zaanlandia in gesprek over een fusie en kwam in het nieuws
doordat de club als een van eerste clubs besloot niet meer te willen voetballen in verband met de
stijging van het aantal covid-19 besmettingen. Daar werd de club met 3 punten in mindering mee gestraft
maar inmiddels is dit gelukkig voor de Zaandammers alweer herzien en de beslissing teruggedraaid. 
Het jaar 2020 nadert zijn einde en als ik er op terugkijk is het een heel bijzonder jaar geweest. Corona maakte begin 2020 zijn intrede en wie had gedacht dat Corona eind 2020 nog steeds ons leven bepaalt. In het dagelijks leven zien we helaas dagelijks de gevolgen van de pandemie.

Voor wat betreft voetbal is de hele amateur voetbalwereld in maart tot stilstand gekomen, om in september weer voorzichtig op te starten en vervolgens in oktober weer te stoppen. Naar het er nu naar uitziet zal ook het “Plan B” van de KNVB, waar in een vorig bericht van het bestuur naar is verwezen, voorlopig geen doorgang vinden. Jammer, jammer, maar we hebben nog een klus te klaren met het Corona virus.
Een veel gehoorde vraag is: “Gaat de competitie nog wel van start?” Ik zou willen dat ik het antwoord erop kon geven, maar ook voor mij is dit een vraag die niet te beantwoorden is. Ook horen wij de vraag hoe het zit met de contributies voor de tweede helft van het seizoen. Wij als bestuur zullen in ieder geval de inning van de contributies voor de tweede helft voorlopig uitstellen totdat er meer duidelijkheid is over de voortgang van dit seizoen. Gelukkig is wél het eerste vaccin goedgekeurd en zullen de vaccinaties in januari 2021 van start gaan, en misschien, heel misschien kan dan ergens in maart of april er toch nog gevoetbald worden, maar kunnen we bovenal het weer gezellig maken op de club.
Voor wat betreft de gesprekken met onze buren van Zaanlandia die het afgelopen jaar zijn opgestart, kan ik jullie melden dat deze op dit moment tijdelijk stilliggen. Dit is het gevolg van een opdracht vanuit de leden van zvv Zaanlandia aan hun bestuur om te onderzoeken of de naam zvv Zaanlandia toch behouden kan blijven. Omdat het bestuur van zvv Zaanlandia weet dan dit voor FC Zaandam niet bespreekbaar is, moet het bestuur van zvv Zaanlandia hun leden eerst raadplegen of zonder de naam toch verder gesproken mag worden. Een voorgenomen fusie met zvv Zaanlandia zal dus naar verwachting nog niet volgend seizoen plaatsvinden. Wij wachten de uitslag van de ledenraadpleging bij zvv Zaanlandia rustig af.
Ondertussen lopen de gesprekken met de gemeente Zaanstad over de herinrichting van ons sportpark gewoon door. Mede hierdoor en door het vele vandalisme in en rondom de tribune, is in samenspraak met de gemeente afgesproken dat in Januari 2021 een aanvang gemaakt zal worden met de ontmanteling en sloop van de tribune. Hiermee nemen we helaas afscheid van een stuk clubhistorie.
Tot zover mijn korte update, waarin slechts een aantal (belangrijke) onderwerpen zijn besproken. Het bestuur heeft het voornemen in de toekomst frequenter dan tot nu toe gebeurde de spreekwoordelijke pen te pakken voor een stukje tekst op de website. Op deze manier hopen we alle leden en belangstellenden nog meer betrokken te houden bij onze mooie vereniging.
Als laatste sta ik stil bij de diverse vrijwilligers van onze club. Ook in de Coronatijd doen de vrijwilligers nog heel veel werk voor de vereniging. Men heeft het niet altijd door, maar ongemerkt worden heel veel zaken door de groep vrijwilligers opgepakt en opgelost. Namens het bestuur een welgemeende dank voor alle vrijwilligers!
We zijn dit jaar inmiddels bijna bij de kerstdagen aan beland. Voor veel mensen van nature een periode van bezinning. Net nu ik deze tekst tik, start in Bergen het carillon (deze speelt in deze tijd elk heel uur een kerstlied) met het nummer “Gloria in excelsis Deo”. Een voor mij klassiek (kerkelijk) kerstnummer, wat mij doet herinneren aan mijn jeugd. Het opzetten van de kerstboom, de kerstliedjes, de gezelligheid met elkaar, de momenten van bezinning en reflectie en het feit dat voor heel even, het gewone leven leek stil te staan. Juist in de huidige gehaaste tijd lijkt het aan deze elementen wel eens te ontbreken en als Corona één ding heeft duidelijk gemaakt, is het wel het feit dat het leven tijdelijk en relatief is.
Ik wens jullie, en zij die jullie lief zijn, namens het voltallige bestuur hele prettige feestdagen en een gezond en sportief 2021!

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl