Kansen voor AZ jeugd in coronabreak

Zaanstad- De AZ Jeugd verlangt naar het spelen van wedstrijden, maar het einde van de coronabreak is nog niet in zicht. Toch zitten de spelers allerminst bij de pakken neer. “Deze situatie is juist ook een mooie gelegenheid om jezelf te blijven ontwikkelen.” Op 10 oktober werden de laatste ‘echte jeugdwedstrijden’ afgewerkt en een paar dagen later werden de competities voor onbepaalde tijd stilgelegd. De trainers en specialisten van AZ schakelden direct door en introduceerden onderlinge oefenduels, die iedere vrijdag worden gespeeld.

Roest: ‘Spelers prikkelen’
De onderlinge wedstrijden gelden steevast als afsluiting van een trainingsweek. Het is iets waarnaar je toeleeft”, vertelt Tim Roest, trainer van AZ Onder 16. Je wilt daar de principes terugzien die de dagen ervoor zijn behandeld. Als team kun je daar veel uit halen. Binnen en buiten het veld proberen we de spelers ook zoveel mogelijk te prikkelen. Zo halen hen soms bewust uit hun comfortzone en laten we de teams tegen verschillende leeftijdscategorieën spelen. Dat vraagt namelijk iets van je mindset.”

Andere aanloop
Hoewel de teams wekelijks in actie komen mist AZ Onder 15-verdediger Jesper Zwart het spelen van competitieduels. “De aanloop er naartoe voelt heel anders. Het is leuk dat we onderlinge wedstrijden mogen spelen, alleen daar zit geen spanning op. Maar als de competitie straks weer begint moeten we er wel staan. Alles wat we op trainingen leren willen we toepassen in de wedstrijden. Dat zijn de momenten waarop we kunnen kijken wat er beter kan en daarmee gaan we de eerstvolgende training aan de slag.”

Kern van voetbal
Het ontbreken van een echte competitie voelt voor velen als een groot gemis, maar volgens topsportbegeleider Jeroen Peetoom liggen er ook kansen. “Het is ontzettend jammer dat het spelen van echte wedstrijden is weggevallen. Dat is namelijk de kern van voetbal. Toch hebben de spelers juist nu een mooie gelegenheid zichzelf te blijven ontwikkelen. Zij kunnen alles in het teken van hun eigen groeiproces zetten, zonder dat ze te maken hebben met prestatiedruk.”

Twee manieren
“De ene speler gaat daar gemakkelijker mee om dan de andere”, vervolgt Peetoom. “Er zijn voor hen twee manieren om gemotiveerd te zijn. De eerste is de korte termijn, wat presteren in het hier en nu inhoudt. Dit werkt vaak als motivatie en inspiratie voor je geloof in ontwikkeling. Maar door het wegvallen van de wedstrijden wordt iedereen gedwongen vooral met de tweede manier bezig te zijn, namelijk het ontwikkelen op de lange termijn.”

Leerzame ervaring
“De spelers die de motivatie uit zichzelf en het proces van ontwikkeling kunnen halen hebben minder prikkels uit hun omgeving nodig. Zij kunnen de benodigde energie uit de trainingen halen en blijven hierdoor ontwikkelen en presteren. Andere spelers hebben de wedstrijden daarentegen wel nodig. Zij worden nu uitgedaagd manieren te vinden die voor hen werken en dat is een heel leerzame ervaring.”

Confronteren
De huidige situatie is in veel opzichten vergelijkbaar met de eerste coronabreak, die van begin maart tot augustus duurde. Wel is er één groot verschil. Peetoom: “De teams mogen nu vanaf het begin gewoon in groepsverband op de club trainen en dat was destijds lange tijd niet het geval. Dat zorgt ervoor dat de trainers veel meer zicht hebben op wat de spelers doen. Zij kunnen hen beter helpen en waar nodig confronteren met hun gedrag.”

Bevoorrecht
Onder de jeugdspelers van AZ heerst ook een gevoel van dankbaarheid, zoals bij AZ Onder 18-aanvoerder Nick Twisk. “Veel sporters mogen helemaal niet meer trainen, maar wij gelukkig nog wel. We zien allemaal dat het coronavirus wereldwijd voor veel problemen zorgt. Wij zijn in dat opzicht bevoorrecht en dat motiveert je iedere dag alles te geven. Wel blijft het jammer dat we geen wedstrijden mogen spelen en dat zorgt voor een dubbel gevoel.”

Andere beleving
“De wedstrijden zijn het mooiste van voetbal”, weet Twisk. “Natuurlijk zijn de onderlinge oefenpotjes leuk en willen we altijd winnen, maar het voelt toch meer als een training. Die beleving is anders, aangezien je tegen jongens speelt waarmee je iedere dag al op het veld staat. Het liefst spelen we om de prijzen tegen clubs als Ajax, PSV en Feyenoord. Ik denk zelf namelijk dat je in dat soort wedstrijden de meeste stappen in je ontwikkeling kunt zetten.”

Niet rustig aan
In afwachting van versoepelingen van de coronamaatregelen beperkt de actie zich voor de AZ Jeugd vooralsnog tot de trainingen. Twisk: “Die zijn wel van zo’n niveau dat we goed fit blijven. Naast de onderlinge duels spelen we tussendoor ook vaak elf-tegen-elf-partijtjes en ook bij andere trainingsvormen doen we absoluut niet rustig aan. We zorgen ervoor dat we klaar zijn als het seizoen straks weer begint.”

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto’s: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl