Levensverhaal van ‘eigenwijze innovator’ die altijd twee stappen vooruit dacht

Zaanstreek – “Pieter was mijn lieve echtgenoot en een bijzondere man. Met dit boek hoop ik levend te houden wat hij heeft neergezet. Pieter zei ooit dat een boek over zijn leven wel mooi zou zijn. Dit wil ik daarom nog graag voor hem verwezenlijken”, aldus Miranda Hildering.
Boek om herinnering aan Pieter Hildering levend te houden: Delen maakt gelukkig
In opdracht van Miranda Hildering-Winter heeft schrijfster Sarah Vermoolen een biografie gemaakt over Pieter Hildering van Hiltex. Een portret over een bijzondere Zaankanter die een deel van zijn winst investeerde in lokale sportclubs en initiatieven.
Gewone Zaanse jongen
Pieter Hildering werd 22 januari 1957 geboren in de Kerkbuurt in Assendelft. Een gewone Zaanse jongen, die het schopte tot miljonair. Zijn vader was erkend opkoper, in de volksmond ook wel voddenboer genoemd. Nadat Pieter zonder diploma na acht jaar de havo verliet, vroeg een leraar wat hij dan wilde worden. ‘Directeur van mijn eigen bedrijf,’ zei Pieter. Zo gebeurde het.
Eigenwijze innovator
Pieter was eigenwijs, doortastend, een harde werker, een innovator met een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Als dammer had hij geleerd twee stappen vooruit te denken. Dat paste hij overal toe. Wat hij opbouwde, is een internationaal bedrijf Hiltex Technische Weefsels B.V., waarmee hij in 2013 de Zaanse Ondernemersprijs won. In de traditie van historische grote Zaanse bedrijven was Pieter ook een zeer sociaal ondernemer. Een deel van de winst investeerde hij als sponsor in Zaanse verenigingen, clubs en initiatieven.
Daarnaast sponsorde hij individuele sporters, ondersteunde startende ondernemers en ook mensen die in moeilijkheden zaten. Bij zijn geliefde kaartclub bij de voetbalclub vv Assendelft zei Pieter: “Ik heb het niet gek gedaan hè, voor de zoon van een voddenboer.”
Op 13 januari 2018 overleed Pieter na een heftige ziekteperiode in het bijzijn van zijn familie.
Hij had gewacht op zijn eerste kleinzoon Pieter die 25 december geboren was.
Bijzondere rol
In het boek ‘Pieter Hildering, Van armoede tot rijkdom’, vertellen familieleden, personeelsleden van Hiltex, toenmalig wethouder Jeroen Olthof, de Zaanse ‘geluksprofessor’ Patrick van Hees en bestuursleden van clubs die hij ondersteunde over de bijzondere rol die Pieter Hildering vervulde in de Zaanstreek.
Babbels
Interessant daarbij is de ontwikkeling van de korfbalclub KZ die mede dankzij de hoofdsponsor Hiltex grote successen boekte. Dat gold zeker ook voor de damclub Hiltex. “Door de verhalen zie je wat de waarde is van het clubleven voor de dorpen Assendelft en Krommenie. Prachtig is bijvoorbeeld het verhaal van Ad de Lange die dankzij de sponsoring van Pieter Hildering het grootse festival Babbels Live kon neerzetten. En je leest hoe Pieter Hiltex groot maakte en dat het bedrijf nog altijd goed draait.”
Het boek (200 pagina’s) is vanaf de kerstperiode te koop voor € 15 bij Stumpel Krommenie en Bruna Zaandam. Zie ook www.sarahvermoolen.nl.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl