Mijlpaal voor 110 jarig KFC

Koog aan de Zaan- Deze week bestaat de Kooger Football Club 110 jaar. Helaas is er in deze COVID-19 periode geen mogelijkheid voor een groot feest, maar de Groote Koogsche wil hier toch even bij stilstaan.
Zodra het weer kan en mag en de omstandigheden het toe laten zullen ze in Koog aan de Zaan op een nog nader te bepalen moment stil staan bij deze fantastische mijlpaal.
In de afgelopen 110 jaar en vandaag de dag speelt KFC1910 een prominente rol in de Zaanstreek. KFC kent een roemrijke geschiedenis en leverde tal van internationals bij zowel de mannen en vrouwen in het betaald voetbal. Lange tijd was KFC1910 actief in het betaald voetbal. In het seizoen 1933/34 kwamen de Koogers zelfs dichtbij de landstitel. Later is de betaalde tak van KFC ondergebracht in FC Zaanstreek de voorloper van AZ’67, tegenwoordig AZ.
KFC en de strijd om de landstitel
In het seizoen 1933-1934 werd KFC kampioen in de eerste klasse en dat betekende deelname aan de strijd om de landstitel. Daarvoor meldden zich naast KFC de andere westelijke kampioen Ajax, het oostelijke Heracles en het zuidelijk Willem II voor het kampioenstoernooi. Op drie achtereenvolgende dagen in juli 1934 werd het toernooi in het Olympisch Stadion afgesloten. De twee opponenten beten de spits af. Waarbij de Amsterdammers overtuigend in het voordeel bleven. Daarna moest KFC het tegen Willem II opnemen. Ondanks een achterstand werd tijdig het tij gekeerd en ging KFC met een 2-1 winst huiswaarts. De laatste wedstrijd moest de beslissing brengen, waarbij Ajax in het voordeel was vanwege een beter doelsaldo. Ajax begon direct fel de aanval en bleek gevaarlijk. In een snelle uitval van KFC ging de bal van Jaap Mol naar Frans van Wensveen en uit zijn voorzet scoorde Jo Kruiver, 1-0. Kort daarna werd de voorsprong uitgebouwd. Nu stelde Jaap Mol Dirk van het Kaar in de gelegenheid de aanval af te ronden, 2-0. Dat was een ongekende en onverwachte stand. Ajax wilde een nederlaag voorkomen en stuurde het laatste kwartier alles naar voren. Even waren de KFC spelers minder attent toen een medespeler geblesseerd bleef liggen en Ajax tegen scoorde, 1-2. Met nog een paar minuten te spelen, was er weer een aanval van Ajax. Een van de KFC-verdedigers werd gepasseerd en Piet van Rheenen wist gelijk te maken, 2-2. Een overtreding van een Ajacied in het eigen strafschopgebied werd door de scheidsrechter niet bestraft en zo werd KFC een penalty en dus de landstitel onthouden. Nu zouden ze zeggen “Lucky Ajax”.
Maar vooral doet KFC1910 zijn geuzen naam “Groote Koogsche” eer aan op het gebied van; opleiding, spel plezier, beleving en gezelligheid. Het bestuur hoopt dat leden, ouders en begeleiders daarom vooral in deze huidige periode positief blijven en elkaar steunen dan kunnen ze ook in Koog aan de Zaan weer snel genieten van een lekker potje voetbal op sportpark De Koog.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl