Voetbal in competitieverband weer stilgelegd

Zaanstreek- Terwijl Mark Rutte woensdag avond om 19:10 uur zijn persconferentie hield stonden er `s avonds nog twee Zaanse inhaalwedstrijden op het programma. De inhaalwedstrijd Fortuna Wormerveer(zat) en RCZ(zat) stonden tegenover elkaar. Het werd 10-0 voor de Wormerveerders. Een paar kilometer verderop speelde in dezelfde poule, de vierdeklasse zaterdag, zvv Zaanlandia en sv Rood-Wit Zaanstad tegen elkaar. Daar werd het 3-1 in het voordeel van de `zwartjes`. Verder zijn alle wedswtrijden voor de komende paar wedstrijden door de KNVB en KZZ (zaalvoetbal) allen afgekeurd. Deze zullen op een hopelijk snel nader te bepalen moment worden ingelast. Wanneer dat zal zijn is de grote vraag. Noodzaak is nu om ons met zijn allen te houden aan de door de overheid opgelegde maatregelen. Daarin voorlopig geen voetbal voor senioren. De jeugd tot 18 jaar mag in ieder geval nog trainen. En daar moeten we het mee doen. De KNVB meld over de gang van zaken het volgende:
Elk weekend worden er normaal 30.000 wedstrijden gespeeld op de amateurvelden. Ondanks een aantal coronagevallen en nog meer spelers die uit voorzorg in quarantaine moesten, zijn de afgelopen weekends zo’n 80% van de geplande wedstrijden gewoon gespeeld.
Met 1,2 miljoen KNVB-leden is een aantal besmettingen helaas onvermijdelijk, we staan tenslotte midden in de samenleving. Maar het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden. Op het zaalvoetbal na, worden alle wedstrijden in de buitenlucht gespeeld.
Uit onderzoek is gebleken dat men op het veld nooit lang binnen 1,5 meter afstand van elkaar verkeert en dat sporten aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan.
Coronacijfers
Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen, binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen. Daarmee hopen we dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden:
Met de competities wordt ook opnieuw het spelplezier bij de voetballers stilgelegd. Hoe vaak kunnen zij zich blijven opladen om sport een belangrijk deel van hun vrije tijd te laten uitmaken? Kost dit de clubs straks leden?
De verenigingen worden draaiende gehouden door 400.000 vrijwilligers. Op hen wordt opnieuw een enorm beroep gedaan om alles op hun club om te gooien. Hoelang blijven zij dit nog leuk vinden om te doen?
Amateurverenigingen zijn geen vetpot. Nu moeten zij het nog langer stellen zonder een groot deel van hun inkomsten, want drie weken geleden moesten de kantines al dicht. Hoe lang kunnen zij deze financiële klappen nog incasseren?
Dit baart ons grote zorgen. Ook wij zien de sterk gestegen coronacijfers en snappen de noodzaak voor maatregelen. Maar we moeten niet de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden uit het oog moeten verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.
Nadere informatie
In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het amateurvoetbal. De komende dagen ontvangen alle verenigingen hierover nadere informatie en verschijnen er update op www.knvb.nl/coronavirus.
Foto: De voetbalschoenen kunnen voor velen weer even in de kast