AZ houdt poorten in Zaanstad dicht en neemt geen risico

Zaanstad- Voor de jeugdteams van AZ staan zaterdag de eerste officiële wedstrijden van het seizoen op de agenda. Zo spelen drie teams thuis bekerduels. Dat gebeurt echter zonder publiek, want de poorten van het AFAS Trainingscomplex blijven voorlopig gesloten voor bezoekers.
Het is alweer vier maanden geleden dat de negen ploegen uit de AZ Jeugdopleiding terugkeerden op de club. Vanwege de coronamaatregelen hielden zij vanaf half maart thuis hun conditie en vaardigheden op peil, waarna zij eind april weer welkom waren op het AFAS Trainingscomplex. In een later stadium mocht ook weer zonder beperkingen getraind worden en sinds de zomerstop worden er weer wedstrijden gespeeld.
Protocol
Het voetbalgedeelte is terug naar normaal, maar dat geldt niet voor de gehele situatie bij AZ. Nog altijd is een strak coronaprotocol actief. “Spelers worden verzocht thuis te blijven bij corona-gerelateerde klachten, zowel bij zichzelf als in de eigen sociale kring”, vertelt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “Verder mag er sinds de scholen zijn begonnen weer snel omgekleed en gedoucht worden in de kleedkamer van het eigen team, wel zijn de gym in het hoofdgebouw en de ruimtes van de medische staf verboden terrein voor wie daar niet hoeft te zijn.”
Teugels
Verder wordt de jeugd strikt gescheiden gehouden van de A-selectie – waarvoor ook duidelijke looproutes zijn ingericht – en wordt de studiebegeleiding in een grotere, goed geventileerde ruimte gedaan. “Het zijn voorzorgsmaatregelen die zoveel mogelijk voorkomen dat spelers van verschillende teams, stafleden en andere medewerkers van de club met elkaar in aanraking komen. Zo hoeft bij een uitbraak in één team niet direct de hele club op slot. Wij vinden het belangrijk om aan deze maatregelen vast te houden. Het is zeker nog geen tijd om de teugels te laten vieren.”
Geen publiek
Om deze reden zijn wedstrijden van de AZ Jeugd voorlopig ook niet toegankelijk voor publiek. “Dat is geen leuke maatregel, want met name voor ouders geldt dat zij een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van onze jeugdspelers. Die bieden we dan graag de mogelijkheid hun kind op zaterdag in actie te zien, maar dat is op dit moment simpelweg niet verantwoord. Wij nemen geen enkel risico en zien ons genoodzaakt de poorten ook voor hen gesloten te houden, totdat de situatie verandert.”
Verantwoordelijkheid
Volgens Brandenburg hanteren veel andere bvo’s een vergelijkbare aanpak. Hij hoopt dat amateurverenigingen hetzelfde doen. “Met het oog op de kantine-omzet is het ergens begrijpelijk als clubs hun poorten open willen gooien, maar wij juichen dat niet toe. We zitten in een periode waar we samen doorheen moeten en dat betekent dus dat je met zijn allen verantwoordelijkheid moet nemen. Een onverhoopte uitbraak bij een voetbalvereniging zou kunnen leiden tot aangescherpte coronamaatregelen en dan ben je nog veel verder van huis.”
Zegeningen tellen
“Voetbal is het mooist als het voor iedereen toegankelijk is, dus ook voor publiek. Maar op dit moment moeten we vooral onze zegeningen tellen en beseffen waar we vandaan komen. We zijn al lang blij dat er weer gewoon gevoetbald kan worden en wedstrijden worden gespeeld. Het is voor voetbalclubs daarom zaak verantwoordelijk en voorzichtig te blijven handelen, om onszelf niet te vergalopperen en het te verpesten voor elkaar. Daarvan zouden vooral de voetballers zelf de dupe worden en dat zou ontzettend zonde zijn.”
Goals op Instagram
Zes teams spelen zaterdag in de eerste ronde van het bekertoernooi hun eerste officiële wedstrijden van het seizoen. Zo nemen AZ Onder 17, Onder 15 en Onder 13 het thuis op tegen respectievelijk Waterwijk, DCG en FC Utrecht. Deze wedstrijden zijn dus niet toegankelijk, wel worden op het Instagram-kanaal van de AZ Jeugdopleiding goals en andere hoogtepunten gedeeld.
Jong AZ
Ook voor thuiswedstrijden van Jong AZ geldt dat die worden afgewerkt achter gesloten deuren. Om die reden is er geen seizoenkaartverkoop. Wel zijn de Eerste Divisie-wedstrijden van de beloften op de voet te volgen via het Twitter-account van AZ en FOX Sports, dat alle wedstrijden uit de eerste periode live uitzendt. Zaterdag opent Jong AZ de competitie met een bezoek aan NAC Breda.
bron: az.nl

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl