Kantinebezoek bij ZCFC? Via qr-code kunnen gasten gegevens achterlaten

Zaandam- Niet alleen horecazaken, maar ook voetbalclubs hebben door de uitbraak van het coronavirus te maken met een registratieplicht voor bezoekers van de kantine of het clubgebouw. Om dat proces eenvoudig te laten verlopen, heeft ZCFC uit Zaandam een QR-code ingevoerd die bezoekers aan de deur kunnen scannen. De bespelers van Sportcomplex Kalverhoek haalde hiermee de website van de KNVB. Op de website valt het onderstaande artikel te lezen:
Sportkantines, clubgebouwen en terrassen vallen onder de richtlijnen en protocollen vanuit de Koninklijke Horeca Nederland. Om verdere uitbreiding van het coronavirus te voorkomen, wordt bezoekers daarom gevraagd om naam, telefoonnummer en e-mailadres achter te laten voor een eventueel contactonderzoek van de GGD. Waar veel horecazaken werken met het standaardformulier van Koninklijke Horeca Nederland, ging ZCFC op zoek naar een alternatief.
“De coronamaatregelen zorgen voor veel druk op verenigingen en hun vrijwilligers”, zegt Martijn Jonker, voorzitter van de 600 leden tellende zaterdagvereniging. “Sommige clubs laten daarom geen toeschouwers toe. Voor ons was dat geen optie. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om mensen die de contactgegevens van bezoekers noteren bij de ingang neer te zetten, maar dan vraag je veel van je vrijwilligers. We zijn daarom op zoek gegaan naar een alternatief. Daarbij hebben we de mazzel dat een van onze vrijwilligers, Michel Post, handig is in de informatietechnologie. Hij kwam op het idee voor de QR-code. Dat hebben we vervolgens verder uitgewerkt.”
Werkwijze
Met een QR-generator werd een unieke code ontwikkeld, die gekoppeld is aan de website van ZCFC. De werkwijze van de QR-code is eenvoudig. Bezoekers van het sportpark die gebruik willen maken van de kantine of het terras scannen met hun mobiele telefoon de QR-code, waarna ze worden doorgelinkt naar de website van ZCFC. Daar kunnen de bezoekers hun naam, telefoonnummer en e-mailadres achterlaten. Dat geldt overigens niet voor spelers en begeleiders die op het wedstrijdformulier staan of aangemeld zijn voor een training. Hun gegevens worden automatisch geregistreerd via de Voetbal.nl-app.
Het is laagdrempelig en avg-proof. Na veertien dagen worden de gegevens automatisch gewist
Het voordeel van de QR-code is dat lange rijen voor de ingang van de kantine voorkomen worden. “Met alleen het standaardformulier van Koninklijke Horeca Nederland voorzagen we een logistiek drama”, zegt Jonker. “Nu kunnen bezoekers de QR-code scannen, waarna ze naar hun tafeltje lopen. Daar kunnen ze de verdere gegevens invullen. Het is laagdrempelig. Tegelijkertijd is het ook nog eens avg-proof. Na veertien dagen worden de gegevens automatisch gewist.”
Succesvolle test
De werkwijze van de QR-code werd onlangs getest tijdens een oefenwedstrijd van het ‘Zaans Oranje’. Het leverde geen problemen op. Jonker: “Veel mensen hebben via de QR-code hun gegevens achtergelaten. We proberen mensen ook zoveel mogelijk te mobiliseren om dit te doen, zodat het werk van de GGD makkelijker wordt, mocht er een contactonderzoek nodig zijn. Bij de test zagen we dat jong en oud het online formulier invulde. Overigens hebben we bij de ingang ook de standaardformulieren van Koninklijke Horeca Nederland liggen. Zodat ook bezoekers zonder smartphone hun gegevens kunnen achterlaten.”
ZCFC heeft het idee voor de QR-code inmiddels met andere verenigingen in de Zaanstreek gedeeld. Jonker weet dat verschillende clubs er mee aan de slag zijn gegaan. Hij kan andere verenigingen ook van harte aanbevelen om de registratie op deze manier te regelen. “Het belangrijkste aan de QR-code zijn de laagdrempeligheid en de vriendelijkheid. Op een eenvoudige wijze kunnen mensen toch toegang krijgen tot het complex. Dat werkt in onze ogen een stuk beter dan stringent met formulieren bij de ingang te gaan staan. Bovendien kunnen we onze vrijwilligers nu op een andere manier inzetten, waardoor we gastheer kunnen blijven spelen en niet in de rol van handhaver hoeven te kruipen.”
Foto onderschrift: ZCFC heeft een QR-code ontwikkeld waarmee bezoekers zich eenvoudig kunnen registreren.
Foto: ZCFC

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl