Veertien AZ jeugdspelers geslaagd

Zaanstad- Veertien spelers uit de AZ Jeugdopleiding hebben de middelbare school afgerond met een diploma op zak. Donderdag kregen zij officieel te horen geslaagd te zijn en mocht de vlag uit. “Voor hen een volgende stap.”
Wouter Goes, Jesse Buurmeester, Mexx Meerdink, Damienus Reverson, Abdu Kader Touré, Finn Stam, Loek Postma, Nick Koster, Fedde de Jong, Yusuf Barasi, Jorn Berkhout, Rik Regeling, Tijs Velthuis en Tijmen Wildeboer sluiten allen met succes de middelbare school af. Eerder kreeg ook Kenzo Goudmijn al te horen dat hij geslaagd is.
Tijd en energie
AZ’s studiebegeleider Jelle Posthumus spreekt van knappe prestaties. “Het is pittig voor de spelers. Als topsporter moet je veel tijd en energie steken in het behalen van je diploma. Doordat je iedere dag moet trainen hou je weinig vrije tijd over. Je bent als topsporter anders dan een normale leerling. Daar komt ook nog bij dat wanneer je als voetballer beter presteert, je vaker wedstrijden en toernooien speelt. Toch gaan de lessen op school dan gewoon verder en wordt van hen verwacht dat ze het bijhouden.”
Sleutelwoorden
Het onderhouden van contact met de docenten is daarin cruciaal. “Je mist als AZ’er altijd wel een paar lessen. Zo komt het regelmatig voor dat je midden in een schoolweek wedstrijden moet spelen, maar ook dan is het van belang te presteren op school. Plannen, vooruit werken en communiceren zijn dan de sleutelwoorden. Als je dat onder de knie hebt, haal je binnen de tijd je diploma. En als het goed gaat op school zit je beter in je vel, wat daarna ook weer op het veld te zien is. Dat is iets wat ik de jongens altijd meegeef.”
Volgende stap
De afronding van het middelbare onderwijs is voor de AZ’ers het einde van een tijdperk. Posthumus: “Voor hen is het een volgende stap. Ze kunnen meer energie in het voetbal steken en hebben naast de trainingen meer vrije tijd. Toch kijken veel van hen al snel naar een vervolgopleiding en dat is ook belangrijk. Het kan soms hard gaan met een carrière, maar de voetbalwereld biedt geen garanties.”
Opleiding op maat
AZ-jeugdspelers kunnen onder meer kiezen voor de vervolgstudie mbo niveau 3 Sport- & Bewegingsleider. Onderwijsgroep Noordwest-Holland biedt deze in samenwerking met AZ aan. Talenten kunnen met deze studie eenvoudiger een goede balans vinden tussen school en topsport, onder meer doordat zij twee dagdelen per week les krijgen op het AFAS Trainingscomplex en kunnen stagelopen bij AZ. In oktober ontvingen de eerste spelers hun diploma.bron: az.nl

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl