Velthuis: `toch nog beloning`

Wormer- Geen wedstrijden, contact met anderen vermijden en zoveel mogelijk thuis blijven. Door de coronamaatregelen lag het dagelijks leven van voetballers lang stil, maar de trainingen zijn inmiddels weer hervat. In de rubriek Thuisblijven met… vertellen jonge AZ’ers over hun omgang met de situatie. Met in het negende en laatste deel Tijs Velthuis van Jong AZ.
Je bent weer in training met je team. Hoe gaat het?
“Goed! Ik voel me fit. Het is alleen jammer dat we nog niet volle bak kunnen trainen. We moeten steeds anderhalve meter afstand houden en kunnen daardoor niet alle gebruikelijke oefenvormen doen. Partijtjes zitten er bijvoorbeeld even niet in.”
Is het lastig je aan de coronavoorschriften te houden?
“Het was in het begin vooral even schakelen. Tijdens een training kom je normaal gesproken al gauw in duels of wil je een teamgenoot een high five geven. Dat kan nu even niet. We doen er alles aan bij elkaar vandaan te blijven en worden er ook vaak op aangesproken door de trainers.”
Werken jullie thuis ook nog een trainingsprogramma af?
“Thuis doen we nu niet zoveel meer. We mogen weer op de club trainen en maken daar goed gebruik van. De intensiteit wordt steeds verhoogd en je kunt het ook bij de trainers aangeven als je zwaardere oefeningen wilt. Wel heb ik samen met Thijs Oosting en Richard Sedláček in ons huis in Wormer met een partytent een eigen sportschooltje gemaakt.”
Heb je daar ook getraind toen je nog niet op de club mocht komen?
“Nee, ik ben toen teruggegaan naar mijn ouders in Oldenzaal. Het was al lang geleden dat ik meerdere dagen thuis ben geweest, dus dat was ergens wel fijn. Ook kon ik daar goed zelfstandig trainen. Ik heb met mijn oude amateurvereniging geregeld dat ik drie keer per week een van hun velden mocht gebruiken en kon in een schuurtje van mijn oom krachttraining doen. Daarnaast is er in Twente veel natuurgebied waar je lekker kunt hardlopen. Ik hoefde me niet te vervelen en moest ook nog veel voor school doen.”
Over school gesproken: je hebt onlangs eindexamen gedaan. Heb je de uitslag al binnen?
“Ja, ik ben geslaagd!”
Gefeliciteerd! Was het moeilijk de combinatie te vinden tussen topsport en school?
“Ik heb op het St. Michaël College in Zaandam een aangepast programma gevolgd. Wel moest ik een aantal vakken van voorgaande jaren inhalen. Dat was balen en daar moest ik even voor aanzetten. Gelukkig hebben AZ en de school het zo geregeld dat het gecombineerd kon worden. Ook was het schoolgebouw lekker dichtbij ons huis, dus ik kon er op de fiets heen.”
Heb je nog plannen voor een vervolgstudie?
“Ik heb de intentie iets te blijven doen. Wel ga ik eerst een tussenjaar nemen om mezelf volledig te kunnen focussen op voetbal. Daarna wil ik Spaans gaan leren. Dat vind ik een mooie taal en lijkt me handig om te kunnen spreken.”
Je maakte in juli van FC Twente de overstap naar AZ. Hoe heb je het eerste jaar ervaren?
“Het was voor mij een heel leerzaam seizoen. Ik ben naar AZ gekomen om mezelf beter te ontwikkelen. Er is hier meer individuele aandacht en dat komt mede door het topsportplan dat je samen met de club opstelt. Daarnaast is er hier ook een uitgebreid trainingsprogramma voor in de gym. Ik kwam binnen als een dun sprietje, maar ben inmiddels aardig wat kilo’s in spiermassa aangekomen.”
En je hebt ook een mooi seizoen achter de rug met AZ Onder 19.
“Absoluut. We waren een serieuze kanshebber voor het kampioenschap, maar hebben het seizoen helaas niet kunnen afmaken. We moesten met het team even op gang komen, maar zijn na de winterstop erg gegroeid. We waren niet alleen een ploeg die mooi voetbal kan spelen, maar ook met mentaliteit en wilskracht in staat is wedstrijden te winnen. Met de plaatsing voor de UEFA Youth League hebben we gelukkig toch nog een soort beloning gekregen.”
Mag je zelf ook nog meespelen in de Youth League?
“Ja, dat mag nog. Ik hoop ook dat ik wat wedstrijden in die competitie kan spelen, maar het is afwachten wat er gaat gebeuren. Ik sluit dit seizoen aan bij Jong AZ en wil ook daar zoveel mogelijk minuten maken. Dat is mijn doel voor het aankomende seizoen.”
Wat zijn je verwachtingen van het spelen in de Eerste Divisie?
“Je speelt daar tegen gasten met veel ervaring die groter en sterker zijn. Het lijkt mij wel leuk daar als jonkie tegen op te boksen. Hoe dat zal gaan is iets dat ik moet ervaren, maar leerzaam wordt het zeker.”

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl