AZ Jeugdopleiding in top Europa

Zaanstad- Bij AZ zijn in het voorbije seizoen 43,4% van alle Eredivisie-minuten gemaakt door jeugdexponenten. Daarmee is de club vijftiende van Europa en nummer één van Nederland, blijkt uit cijfers van CIES Football Observatory. Het in het Zwitserse Neuchâtel gevestigde CIES analyseert voetbalstatistieken. De gegevens die het onafhankelijke onderzoeksbureau verzamelt, gaan bijvoorbeeld over de hoeveelheid speelminuten van eigen jeugd in eerste teams. CIES hanteert hierbij de regel dat een speler tussen zijn vijftiende en 21e levensjaar minstens drie jaar voor de club moet hebben gespeeld.
Vijftiende
Kijkend naar deze statistiek is AZ de landelijke nummer één, voor Ajax (37,4%), PSV (33,6%) en Feyenoord (32,2%). In Europees verband staan de Alkmaarders vijftiende. Het Tsjechische Sigma Olomouc (66,7%) voert deze lijst aan. Vergeleken met de grote competities wordt AZ alleen ‘afgetroefd’ door Primera División-clubs Athletic Bilbao (48,3%) en Celta de Vigo (44,3%).
Stabiele factor
AZ is nu voor het vijfde seizoen op rij de nummer één van Nederland als het gaat om het aandeel Eredivisie-minuten gemaakt door eigen jeugd. Het percentage ligt in deze statistiek de laatste jaren ook steeds boven de veertig procent. Daarmee toont AZ zich samen met Bilbao een van de stabiele factors in het overzicht van CIES.
Tiental
In het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 kwamen voor het eerste elftal tien spelers in actie die de AZ Jeugdopleiding doorliepen. Aanvoerder Teun Koopmeiners, Calvin Stengs, Owen Wijndal en Myron Boadu maakten de meeste minuten, gevolgd door Ron Vlaar, Pantelis Hatzidiakos, Thomas Ouwejan, Ferdy Druijf, Joris Kramer en Kenzo Goudmijn.
Til & Taabouni
In totaal maakten twaalf jeugdexponenten hun opwachting in AZ 1. Guus Til en Mo Taabouni deden dat echter alleen in respectievelijk de voorrondes van de Europa League en het bekertoernooi, waar de statistiek van CIES enkel over alle landelijke competities van Europa gaat.
Minuten per jeugdexponent:
Teun Koopmeiners: 2.217
Calvin Stengs: 2.158
Owen Wijndal: 2.107
Myron Boadu: 2.019
Ron Vlaar: 780
Pantelis Hatzidiakos: 739
Thomas Ouwejan: 438
Ferdy Druijf: 222
Joris Kramer: 27
Kenzo Goudmijn: 4
bron; az.nl foto: Ed van de Pol

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl