AZ verlengt met keeperstrainer Szénási

Zaanstad- Bela Szénási blijft een jaar langer verbonden aan AZ. Hij tekende maandag bij tot medio 2021. De 35-jarige Hongaar gaat fulltime aan de slag in de AZ Jeugdopleiding, waarin het keepersprogramma anders ingericht gaat worden. “Heel uitdagend.”
Szénási doorliep in zijn geboorteland de jeugdopleiding van Videoton FC en haalde het eerste team. Blessureleed bracht zijn actieve loopbaan als doelman echter tot een vroegtijdig einde. Zijn carrière als keeperstrainer begon in Nederland bij AFC Amsterdam, waar hij met onder anderen Stanley Menzo werkte. Na twee jaar FC Volendam kwam Szénási in 2018 naar AZ.
‘Inspirerend’
“Het AFAS Trainingscomplex is een mooie, inspirerende omgeving waarin je continu geprikkeld wordt”, reageert Szénási op zijn contractverlenging. “Iedereen bij deze club zet zich dagelijks in om nog beter te presteren dan de dag ervoor en staat open voor nieuwe ideeën. In dat streven naar innovatie is AZ onderscheidend, net als met de heldere visie op talent en opleiden. Dat maakt dit een heel sterke leeromgeving, waarvan ik graag onderdeel blijf uitmaken.”
Wedstrijdomgeving
In zijn eerste twee jaar had Szénási de bovenbouw onder zijn hoede. Vanaf volgend seizoen gaat hij met Nick van Aart (keeperstrainer AZ 1) alle AZ Jeugd-keepers trainen. “We gaan het anders invullen, dat wordt heel uitdagend en daar kijk ik naar uit. Het idee is dat we keepers op het veld meer in een wedstrijdomgeving gaan trainen. Wij denken dat de actie van de keeper altijd afhankelijk is van zijn omgeving, zoals de ruimte, de tegenstander, zijn medespelers en de bal. In lijn met onze visie gaan we dus meer inzetten op ‘de juiste’ herhalingen.”
Bewustzijn
“Ook het bewustzijn van keepers over hun eigen kwaliteiten en verbeterpunten willen wij verder vergroten. Meer dan nu het geval is gaan zij hun eigen ontwikkeling zelf vastpakken. Verder gaat ook de communicatie met alle trainers een nog belangrijkere rol spelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld samen oefenvormen bedenken die de doelman uitdaagt in een gebied waarop hij een extra prikkel nodig heeft. We willen bij AZ nog betere keepers opleiden en geloven dat deze veranderingen kunnen helpen. Dat wordt een heel interessant proces.”
Brandenburg: ‘Veilige handen’
“Bela heeft zich in zijn eerste seizoenen bij AZ laten zien als een vaardige keeperstrainer”, weet Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “Logisch dus om met hem door te gaan en zijn werkzaamheden uit te breiden. Daarbij slaan we deels een nieuwe weg in, omdat we het programma voor onze keepers verder willen aanscherpen. Dat moet volgend seizoen in de praktijk worden gebracht en ik heb er alle vertrouwen in dat dit positief gaat uitpakken. Met Nick en Bela rust dit in veilige handen.”
Szénási in actie met doelman Jasper Schendelaar.
Staf krijgt vorm
De technische staf van de AZ Jeugdopleiding krijgt met het tekenen van Szénási verder vorm. Eerder bond AZ al Jan Sierksma, Dico Blei, Dijar Kasim, Dennis Zwagerman, Nick van der Velden, Tim Roest en Michael van Zijtveld aan zich. Door doorlopende contracten weet de club zich ook verzekerd van de diensten van Robert Franssen, Sander Veraart en Martin Haar.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl