Emre Eskiyenenturk is meer dan een druk baasje

Zaandam- Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die altijd maar voor anderen in de weer is. Neem nu Emre Eskiyenenturk. In het dagelijkse leven is deze 36 jarige Zaandammer druk met zijn ICT werkzaamheden. Zijn grootste passie dribbelt echter om hem heen. Zijn drie kinderen en zijn vrouw zijn het belangrijkste in zijn leven. Toch kent hij meer passies. Een daarvan is CHOKU Gym, een andere is het zaalvoetballen bij FCZSW/COVEBO
Zijn leven bestaat vooral uit veel plannen. Gelukkig kan hij zijn ICT werk vanaf de huiskamertafel regelen. Daardoor kan hij zijn drie kinderen prima volgen. ‘Dit is echt top!’ vertelt hij op het moment dat het trio vanwege de voorjaarsvakantie thuis is. In de woonkamer wacht een bouwpakket op Emre om uiteindelijk als kast verder te kunnen gaan. ‘Eerst over het zaalvoetbal en daarna weer knutselen’ laat hij met een brede grijns op het gelaat weten.
Eigenlijk beschikt Emre over twee huiskamers. Die van zijn sfeervolle woning, maar ook de zaal van CHOKU beschouwd hij als zodanig. ‘Daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Als 17/18 jarig joch was ik een echt straatschoffie. Op zeker moment vroeg een vriend mij eens mee te gaan naar CHOKU. Boksen sprak tot de verbeelding. Daar bij Iwan heb ik heel veel geleerd. Juist in de vechtsport is respect heel belangrijk. Dat betekende niet dat ik meteen op het rechte pad kwam, maar heb er heel veel van opgestoken.’
Nu is de trotse vader al ruim 20 jaar betrokken bij de sportschool. ‘CHOKU is meer dan alleen een sportschool. Je kunt hier allerlei sporten beoefenen zoals boksen, kickboksen en natuurlijk karate. We zijn de hofleverancier van Oranje. Maar ook komen mensen voor zelfverdedigingslessen en wordt hier bijles gegeven. Als je hier ’s avonds binnen komt dan zitten er altijd wel een paar leerlingen aan een tafel om elkaar te helpen’ zo liet hij recentelijk al optekenen door Sarah Vermoolen in haar Zaanse Verhalen.
Drie jaar geleden kwam FCZSW/COVEBO op zijn pad. Samen met vrienden voetbalde hij afwisselend in de Johan Cruijff Court in het Kogerveld en Poelenburg. ‘Dat zijn eigenlijk veldjes voor de jeugd. Wij moesten altijd wachten. Terecht hoor. Daarom gingen we spelen bij Sloterdijk Indoor. Dat kostte echter iedere keer geld. Vandaar dat we een mogelijkheid in Zaandam zochten. We kwamen op de website van FCZSW/COVEBO terecht. Daar troffen wij precies wat we zochten. Een leuk geschiedenis en veel ruimte om je te ontplooien. Met wat vrienden hebben we toen een team gevormd. Dit is ons derde seizoen. Niet ons meest gelukkige overigens. We hebben nog geen wedstrijd gewonnen.’
Helemaal kansloos is zijn team niet. Er zijn al wat remises genoteerd. ‘Het zit ons niet mee. We spelen niet slecht hoor. Zo leer je wel dat verliezen ook bij de sport hoort.’
Nu hij zijn werk thuis kan verrichten komt hij toe aan meer dingen. ‘Op zeker moment deed de kans zich voor. Ik heb prima collegae, maar dat ik hen meer zag dan mijn eigen gezin voelde niet goed. Nu is er sprake van een bijna ideale mix.’
Van jongs af aan voetbalde Emre op het veld bij Hellas Sport. Die liefde verdween uit zijn leven toen er op grote velden gespeeld moest gaan worden. ‘Brrr. Dat was geen aantrekkelijk vooruitzicht. Op mijn 12e ben ik gaan basketballen bij Windmills. Dat was serieus sporten. We wisten zelfs nog eens met een jeugdteam tweede van Nederland te worden. Tot mijn 17e ben ik basketballer geweest. Toen kwam CHOKU op mijn pad.’
Het zaalvoetbal bij FCZSW/COVEBO bevalt hem en zijn teamgenoten prima. ‘We hebben een leuk team, beleven veel lol. Dat is heel belangrijk, juist in het tiende team. Er zitten wat jonge jongens in het team samen met wat oudere waaronder ik zelf. Onze vaste thuishal is hier om de hoek (Zaanstad-Zuid) en een enkele keer spelen we in Oostzaan. Al mijn teamgenoten wonen hier in de omgeving. Ideaal dus op de maandag- of vrijdagavond.’
De zaalvoetbaltoekomst voorspellen durft de beminnelijke Emre niet. ‘We zullen ongetwijfeld niet altijd in de Top 5 spelen. De mix van ons team, de jeugd met gevoel en emotie, de ouderen die willen bewegen voor de gezelligheid, maakt voorspellen lastig. Het is heel belangrijk dat we elkaar in de sporthal zien en spreken. Dat is een goede setting.’
Hij voelt zichtbaar in zijn element bij FCZSW/COVEBO. ‘Dat geldt voor alle teamgenoten. We zijn er trots op in het blauwwitte shirt te mogen spelen.’

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl