Zaanse derby in Ghana eindigt onbeslist

Zaanstad- Wedstrijden tussen rkvv Saenden en Fortuna Wormerveer zijn redelijk gewoon. In diverse competities komen teams van beide clubs elkaar tegen. De beide vlaggenschepen hebben elkaar in de loop der jaren niet zoveel ontmoet. Recentelijk is er echter ook een wedstrijd tussen Saenden en Fortuna Wormerveer geweest waar slechts 1 Gladoor getuige van is geweest.
Dan zou je kunnen denken dat er sprake was van een risicowedstrijd, maar niets is minder waar. Want Peter Langeberg (die enige Zaankanter als getuige) woont al een paar jaar in Ghana. Hij staat te boek als CEO at The Royal International Academy. Daarnaast draait hij zijn hand er niet voor om om bijvoorbeeld een weg van gravel aan te leggen, bouwprojecten in de stad te begeleiden en nog veel meer zaken waaraan hij hier in het Hollandse land niet moest denken om die uit te voeren. Al helemaal niet vrijwillig.
Het werk van de Stichting Barbarugo in Noord Ghana wordt gesteund door Peter Langenberg die daar al jaren woont. Hij zal nauw betrokken worden bij de aanleg van nieuwe plantages. Stichting Barbarugo bouwt bamboeplantages in Ghana. Daarmee helpt zij de lokale bevolking inkomsten te genereren, boskap en erosie tegen te gaan en een duurzame grondstof te produceren met een grote afzetmarkt.
In Ghana ligt 2 miljoen hectare onbebouwd land. Als we dit vol zetten met bamboe, dan kost dat 4 miljard euro. Behalve dat dit goed is voor het klimaat, wordt er 160 Mton CO2/jaar aan de lucht onttrokken. Dat is evenveel als wat de Nederlandse industrie uitstoot. Wij hebben de ministers Eric Wiebes en Mona Keijzer erop attent gemaakt dat zij hiermee aan de eisen van Parijs COP21 volledig te- gemoet kunnen komen. De regering is dan 25 maal goedkoper uit dan met de plannen die PBL (Plan- Bureau voor de Leefomgeving) voor de regering heeft gemaakt. Helaas, er volgde geen enkele reactie.
Andere manier van leven
In zijn nieuwe vaderland is het leven echter heel anders. Peter vermaakt zich daar met zijn gezin meer dan goed. Dat straalt van hem af weten de Wormerveerders die al eens een bezoek aan hem brachten.
Vandaag een soort van kort semi live verslag vanuit het Ghanese land. Een wedstrijd tussen twee teams gehuld in zeer bekende shirts.
‘Gisteren hebben we de Fortuna W en ook Saenden shirts gedoneerd aan wizzkids united. Dit is een stichting die voetbal promoot. ‘Ze hebben een wedstrijd gespeeld in de shirts en de wedstrijd is in 0-0 geëindigd. En dat zal in Wormerveer toch maar zelden gebeuren?’
Nog even wat achtergrond
WhizzKids United (WKU) is een gemeenschapsgebaseerde non-profit organisatie die sinds 2005 gezondheids-, educatieve en empowerment-diensten aanbiedt aan kansarme jongeren in zowel Pietermaritzburg, Zuid-Afrika als Tamale, Ghana.
WKU is sinds de oprichting in 2005 een leider in het bieden van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) aan jongeren, inclusief hiv-preventie, behandeling en ondersteuning.
Wat we doen:
Als onderdeel van onze inspanningen om gedrag bij het zoeken naar gezondheid bij jongeren te bevorderen, biedt WKU meer dan 30 educatieve en empowerment-programma’s, waarvan vele voetbal gebruiken om dynamische en doelgerichte leeromgevingen te garanderen. door ze te koppelen aan WKU jeugdvriendelijke ‘WKU Health Academies’ helpen we kansarme jongeren hun volledige potentieel te bereiken.
WKU biedt 40 programma’s op het gebied van gezondheid, onderwijs en empowerment – aan 9 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. WKU is een van de weinige NGO’s wereldwijd die een geassocieerd lid van de VN is voor zijn werk bij het realiseren van de MDG’s en nu de SDG’s. Alle informatie staat op http://whizzkidsunited.org/

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl