Oostzaan heeft het Landelijk Bureau Bibob gevraagd onderzoek te doen naar de vergunningen en subsidies van voetbalclub OFC. De dorpsclub promoveerde met steun van de omstreden geldschieter Marwan K. binnen enkele jaren naar de Derde Divisie (betaald voetbal). De club is ‘onaangenaam verrast’ over het verzoek. Liever hadden ze gehad dat de gemeente de accountants-controle van aangeleverde stukken had afgewacht.
Ook is OFC boos over de ‘tendentieuze’ vragen van GroenLinks van 24 februari waarin gevraagd wordt om “de exacte financiering van STO vanaf 2016″: van wie dat geld afkomstig is, hoe het is verkregen en waar het naartoe is gegaan (stafleden, spelers). Volgens OFC zijn die vragen helemaal niet nodig omdat er al een FIOD-onderzoek naar OFC en Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO) is gedaan, waarbij de ‘verdenkingen geseponeerd zijn’. OFC en STO zouden daarbij een ‘aanzienlijke schadevergoeding’ hebben gehad. De club beloofde eerder ook het FIOD-dossier aan de gemeente te sturen. Alle acties en bijbehorende publiciteit “trekken een zware wissel op het dagelijks leven van bestuurders. leden en vrijwilligers” aldus OFC. Aan de vragen over de integriteit van de club en de bestuurders moet een eind komen, schrijft het bestuur aan de raad van Oostzaan. Alle publiciteit “wordt als zeer negatief en emotioneel belastend” beschouwd.
Volgens OFC is aan alle eisen voldaan, zijn alle gevraagde documenten geleverd, en is de omstreden geldschieter Marwan K. vrijwillig teruggetreden. K. was eerder tot een celstraf veroordeeld voor de handel in illegale cd’s, is vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel wegens witwassen (hoger beroep loopt nog) en wordt in verband gebracht met minstens zeven aanslagen op mensen die bij OFC zijn betrokken (onderzoek loopt nog). K. was aanvankelijk lid van de technische commissie en bestuurder van STO. Dat is hij nu niet meer.
Het Bibob-onderzoek betreft de exploitatievergunning, de Drank- en Horecawetvergunning de eerderverleende subsidies aan de club. In zo’n onderzoek wordt onder meer getoetst of personen die bij de vergunning of organisatie betrokken zijn van ‘slecht gedrag’ (bijvoorbeeld veroordelingen wegens strafbare feiten) zijn. OFC vraagt de gemeenteraad “verdere maatregelen en bijbehorende mediastorm te beëindigen en de rust te laten wederkeren.” bron: deorkaan.nl
Door: Piet Bakker